CHLEB NA ZAKWASIE ZE ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI PRZEPYSZNY PRZEPIS NA CHLEB Chleby na zakwasie, jak dobrze wiecie uwielbiam ;-). Ten dzisiejszy jest fenomenalny, idealnie cienka, wypieczona skórka
SMYKWKUCHNIDo tej pory, piekąc chleb eksperymentowałam głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku
FitKotSkładniki: 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka otrębów pszennych; 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych; 1/2 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki płatków
Gospodyni MiejskaSkładniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do
Gospodyni MiejskaChleb bez zagniatania z czterech składników…w końcu go upiekłam. Przymierzałam się do jego upieczenia od dłuższego czasu. Chleb bez zagniatania wydawał mi się raczej
codojedzeniaChlebek pitta to przepis z kuchni bliskiego – wschodu. Pierwszy raz je przygotowałam, gdy robiłam do nich nadzienie kurczakowo-szpinakowe. Następnie przygotowałam same, bez nadzienia. Z
Magiczny GarnekJeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że będę dziś korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy
FitKotPancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni. Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska
Kuchnia na wzgórzuZamieniając owoce w słodkie dżemy, konfitury czy kompoty tworzymy kolorową mapę smaków lata, dający sobie możliwość urozmaicenia dajmy na to sobotniego śniadania, kiedy to na tost z chleba z zakwasie nakładamy domowy twarożek i domowym dżemem, popijając całość herbatą z owocową konfiturą. Składniki Czas przygotowania: 20 min 1,3 kg świeżych truskawek 1 kg cukru żelującego
Słodki KompromisOstatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona
FitKotUwielbiam, gdy po moim domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba. Odkąd zaczęłam piec domowy chlebek, bardzo rzadko kupuje pieczywo. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i myślę, ze każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem. Składniki: m ą ka pełnoziarnista 4,5 szklanki, m ą ka pszenna 1,5 szklanki, otręby pszenne 1 szklanka, drożdże
kulinarne odsłony patiDzisiaj przepis na chleb, który piekę zdecydowanie najczęściej, czyli czysto żytni z dodatkiem ziaren. Wychodzi zawsze - potrzebuje jedynie aktywnego zakwasu i ciepłego miejsca do wyrastania, ale
FitKotRazowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia
FitKotzaplanować. W kwestii wigilijnych potraw jestem zdecydowaną tradycjonalistką i żadne fusion wariacje u mnie nie przejdą. Barszcz to obowiązkowy punkt programu kolacji wigilijnej. Najlepszy barszcz, podobnie jak chleb, jest ten na domowym zakwasie. Żadne koncentraty, torebki, szybkie kubki, podrasowane sporą dawką chemii, nie dorastają mu nawet do pięt. Zakwas buraczany (podobnie jak inne kiszonki) to prawdziwe błogosławieństwo dla naszych jelit
Smakowity Blog KulinarnyZiarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam
FitKot