zaplanować. W kwestii wigilijnych potraw jestem zdecydowaną tradycjonalistką i żadne fusion wariacje u mnie nie przejdą. Barszcz to obowiązkowy punkt programu kolacji wigilijnej. Najlepszy barszcz, podobnie jak chleb, jest ten na domowym zakwasie. Żadne koncentraty, torebki, szybkie kubki, podrasowane sporą dawką chemii, nie dorastają mu nawet do pięt. Zakwas buraczany (podobnie jak inne kiszonki) to prawdziwe błogosławieństwo dla naszych jelit
Smakowity Blog KulinarnyZiarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam
FitKotPrzyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co
FitKotSzynka wyszła super, trochę się obawiałam tego soku jabłkowego, niepotrzebnie. W ogóle nie czuć soku, a smak wyszedł super. Włożyć szynkę do dużego garnka i
Kuchnia PokoleńRzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie
Smaczne ZdrowePita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce
Smakowity Blog Kulinarnyczarny chleb Ten rodzaj chleba darzę wyjątkowym sentymentem. Nie do
Miód i pieprzCzy Wam też marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp
SMYKWKUCHNICudowny, wyrośnięty chleb zobaczyłam na zdjęciu u Marzenki - blog - i już wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi . Jak to
Gotowanie i blogowaniechleb z suszonymi pomidorami Dodatek suszonych w słońcu pomidorów, do naszego chleba, nie tylko sprawi że jego smak
Miód i pieprzMiękki, z grubą skórką.. najlepszy świeży z masełkiem i odrobiną soli. Prosty do zrobienia i nie wymagający wielkiego nakładu pracy. Można go przygotować, upiec wieczorem
Niebieski kubek z kawaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Za chleb wzięłam się na poważnie. Prawie codzienne go piekę. Za każdym razem mieszam różne mąki w różnych proporcjach. Jak …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach świeżo upieczonego chleba o poranku. Jednak upieczenie prawdziwego chleba nie jest łatwe. Mieszanie różnego …
My Blueberry CornerCo magicznego ma w sobie nutella... ? Niestety nie wiem, wiem natomiast, że silnie uzależnia, smakuje zarówno tym małym jak i dużym. Ponieważ skład tej
Smaczne Zdroweźródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość na zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu
Niebieski kubek z kawa