Chleb bez glutenu piekłam do tej pory w wersji z mąką migdałową. Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani. Na co
Zdrowa Kuchnia Sowygotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie mniej więcej jedna porcja - podane proporcje przypraw są odpowiednie
Bananowe PoleChoć w moim rodzinnym domu jest zwyczaj pieczenia na Wielkanoc szynki w chlebie, to bywa również parzona domowa szynka. Zawsze przygotowywałam ją z tego przepisu , ale odkąd Babcia Lala podzieliła się ze mną swoim sposobem, teraz już zawsze przygotowuję ją wg nowej receptury. Jest to łatwiejszy sposób (nie trzeba szynki pilnować by się nie gotowała, czas parzenia jest również niezależny
Smaczne ZdroweChleb z trzeszczącą skórką na zakwasie...Cudowny zapach unoszący się z kuchni - domowej piekarni.I on: pszenno-żytni chleb na zakwasie.O chrupiącej, trzeszczącej po wyjęciu z piekarnika skórce.Dobrze wypieczony. O zwartym miąższu.Pyszny! Polecam! Składniki:Zaczyn:90 g zakwasu żytniego;110 g mąki pszennej (u mnie typ 650);40 g mąki żytniej (typ 720);90 g letniej wody.Ciasto
Gospodyni Miejskapieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber . Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa. Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk, jestem ciekawa efektu. Składniki: Zaczyn
Codziennik KuchennyPrzepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o
Poezja smakuObiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka
IzaGotujejuż dobrze wiecie, w ostatnim czasie zbzikowałam na punkcie domowego pieczywa :) Świeże bułeczki, chałki, brioszki, chleby... Pieczywo zepchnęło na plan dalszy nawet słodkie wypieki. Ten chlebek jest wyjątkowy dzięki mące gryczanej, której wcześniej nie używałam w swojej kuchni. Aktualnie to jest właśnie mój number one!!! Przepis na ten chleb znalazłam u Angi.Składniki:200 g mąki gryczanej100 g mąki pszennej
Delicious Titbitschłodną wodą. Podczas zalewania go wodą zimną wytwarza się cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.) Jako dodatek do domowych wypieków : ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego . Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli. Jako składnik gomasio , czyli mieszkanki
Codzienna kuchnia niecodziennachleb orkiszowy z suszonymi pomidorami O zaletach mąki orkiszowej, napisano już tyle, że mojej skromne osobie pozostaje tylko milczeć
Miód i pieprzDomowe burgery i wyżerka taka że teraz muszę pobiegać aby to spalić. Burgery są pyszne, no te domowe o innych nawet nie mówię. Kotlety robi się
Moje Małe Czarowaniechleb razowy z ziarnami dyni Ziarna dyni w razowym chlebie, nie tylko
Miód i pieprzchleb francuski Wypiek, do którego używamy pszennego zakwasu i zwykłej mąki jest niezwykle delikatny i
Miód i pieprzchleb z kardamonem Zapach miodu i kardamonu, unoszący się w kuchni w trakcie wypieku tego chleba, zmienia zwykły wypiek
Miód i pieprz