Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej
Domowa cukiernia Ewylekka obsuszonych już;) drobiowych udek, niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przemieniły się w aromatyczną, puszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczas temu stałam się posiadaczką nowego poręcznego urządzenia - małego szynkowaru. Skoro sama umiem upiec chleb to i do chleba coś by się przydało. Piekę czasami pasztety, mięsa różne do jedzenia na zimno, ale szynkowar pozwoli mi robić jeszcze inne rodzaje domowych smakołyków. Możliwość robienia domowych "prasowanek" czyli wędlin ze sprasowanego i parzonego potem mięsa mam dzięki firmie Tradismak
Smaczna PyzaPrzygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do
Codziennik KuchennyPyszne, mięciutkie bułeczki na serwatce zamiast wody. Przerobiłam przepis na chleb na serwatce , dodałam trochę domowego mussli i już po kilku godzinach mogliśmy się delektować domowymi bułeczkami. Dzięki mussli zyskały one bardzo ciekawy smak. Czasami można było natrafić na rodzynki, czasami na kawałek orzecha lub kilka ziaren siemienia lnianego. Bułeczki pasują do wszystkich dodatków. Dzięki nim mieliśmy pyszną kolację:) Bułeczki(...)łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać mąkę, mussli i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Skończyć miksowanie, kiedy chleb zacznie się odrywać od brzegów miski. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to 45 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić
Posadzone i zjedzonekażdy kolejny bochenek jest wyczekiwanym gościem. Wielką radością i zaciekawieniem było dla mnie zaproszenie na kolejne spotkanie z cyklu Akademii Smaku Bosch , którego tematem przewodnim był chleb. W gościnnych wnętrzach Centrum Domowych Inspiracji miałam przyjemność być już kilka razy i zawsze są to kulinarnie bardzo inspirujące spotkania. Lipcowe warsztaty poprowadził Tomasz Morawiecki - bloger, pasjonat kuchni i muzyki, prowadzący(...)cierpliwością i zaangażowaniem odpowiadał na wszystkie dociekliwe pytania, z wielkim sercem dzielił się przygotowanym specjalnie na tą okazję zakwasem i mimo ograniczeń czasowych (wiad omo, że pewne rodzaje chleba wymagają bardzo długiego czasu wyrastania) tak przygotował program warsztatów, że mogliśmy wypiekać i smakować różne rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem
KUCHARNIAdosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu. Rybna pasta twarożkowa Składniki:1 wędzona makrela o wadze 250 g250 g białego sera półtłustego3 łyżki śmietany
Kulinarne przygody Gatitynich, żeby były jakoś mocno zużyte, porysowane, czy powłoka odpryśnięta. Nie widać, bo takich cech nie ma. W sumie odpryskującej czarnej powłoki się bałam najbardziej, szczególnie przy krojeniu spieczonego chleba. Są lekkie, do czego musiałam się przyzwyczaić, bo moje poprzednie noże były ciężkie. Tu waga podziałała na plus, dłoń się nie męczy, a świetne dopasowanie do niej sprawiły, że stały(...)dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka ruchów i gotowe. Na początku byłam sceptycznie nastawiona czy ja w ogóle potrzebuję noża z ząbkami do pieczywa
Blondynka GotujeChleb prawie jak ze sklepu, ale domowej roboty.Zwarty,chrupiący i bardzo smaczny.Dobry na śniadanie dla domowników.Czyż nie miło by było wspólnie z rodziną zasiąść do śniadania przy stole gdzie pachnie świeżo upieczonym chlebem ,posmarować go grubo prawdziwym masłem i popić ciepłym kakao.? 40 dag.mąki 20 dag.otrębów owsiane firmy Kupiec 2 szkl.wody 4 łyżki oleju 4 da.dro
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie. Składniki: 1 woreczek ugotowanego białego ryżu 2 wędzone makrele 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) 1 łyżka ketchupu
Walijskie Pichceniewody z ciasta i są bardziej miękkie w upieczonym chlebie. Namoczone pestki dyni czy inne ziarna smakują jak świeże i są lepiej przyswajalne przez organizm. Chleb bardzo smaczny i bezproblemowy. Bardzo polecam! Dziękuję wszystkim domowym piekarzom, którzy wzięli udział w październikowej piekarni za wspólne pieczenie. Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni Składniki zaczyn • 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego
Leśny ZakątekŻurek (czy przez niektórych nazywany barszcz biały) jest tradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić
Tradycyjna KuchniaKiedyś w jakiejś gazetce widziałam przepis na chleb z dodatkiem zupy w proszku, tak tak zupy w proszku...byłam zdziwiona takim dodatkiem, ale potem zapomniałam o
Moje domowe kucharzenie... i prawdopodobnie najsmaczniejszy. Co prawda na blogu już jest przepis na Najłatwiejszy chleb bezglutenowy , jednak muszę przyznać, że ten smakuje mi lepiej. Może dlatego, że do
Domowa Cookierenka AgiSchab pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub obiadu...gotowa! I wiemy co jemy. Potrzeba tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe! Składniki schab bez kości ile nam potrzeba sól i pieprz do smaku oliwa oliwek tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu trochę słodkiej
Z Kuchni Do KuchniSmakowitym, świeżym bułeczkom z chrupiącą skórką trudno się oprzeć. Tak jak chleb, najlepiej smakują te z domowej piekarni. BUŁKI ŚNIADANIOWE Składniki: (na ok.10 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 40 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem
Bon appetit mon amiezimną wodą. Gdy jajka ostygną, obieramy je ze skorupki. Kroimy wszystkie jajka w drobną kostkę, mieszamy w misce z cebulą i resztą składników. Znakomicie smakuje na bezglutenowym, domowym pieczywie takim jak ten chleb . Artykuł Tradycyjna pasta jajeczna, bez sera, a z serowym posmakiem! pochodzi z serwisu
Fill The Bowlzbyt gęsta dolewamy zagotowaną wodę. Dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby oraz łyżkę sosu sojowego. 4. Do dekoracji używamy prażonych na suchej patelni migdałów i/lub domowych grzanek (pokrojony w kostkę chleb wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i posypujemy czosnkiem granulowanym). Zupę można podawać również z natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleDomowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy
Tradycyjna KuchniaTaki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada. Kilka takich słoiczków powstało w mojej spiżarni, chociaż już ich ubywa. Smalczyk przygotowany przez mojego męża, ponieważ to on najlepiej potrafi przyrządzić taki specyfik. Wersje składników pewnie każdy ma swoje wypróbowane, ale zapewniam
W kuchennym oknie Ewyfanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe wypieki, dużo orzechów!, lody (och!), ciasteczka, owoce w niezliczonych ilościach, mięsko z grilla, tosty. ZDROWY STYL ŻYCIA. Sami widzicie, że nawet moje oszukane posiłki nie są super
fitolarun.blogspot.comDlaczego najłatwiejszy? Ponieważ nie ma długiej listy składników, nie trzeba kupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić
Domowa Cookierenka Agipomidorami, okraszone kiełbaską i cebulą, cudownie aromatyczne dzięki przyprawom i oczywiście tym że mamy lato, a warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki . Składniki: 400 g kiełbasy 3-4 cebule 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów 500 g pieczarek 2 łyżeczki oregano
na moim stole...Przepis z dedykacją dla tych, którzy korzystają z wyciskarek/ sokowirówek i nie wiedzą co zrobić z pozostałą pulpą warzywną. Jest ona cenna ze względu na dużą
Domowa Cookierenka AgiChleb w wersji ekspresowej, bo bez użycia drożdży - mięciutki, wilgotny, po prostu smaczny. Takie ciasto w wersji wytrawnej :) Polecam nie tylko wielbicielom sałatki Caprese. Składniki
Domowa Cookierenka AgiMega prosty w przygotowaniu i baaaardzo smaczny chlebek, w niczym nie ustępuje temu na aktywnym zakwasie. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie mój ulubiony. Polecam
Domowa Cookierenka Agiwspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki
Domowa cukiernia Ewywiem jak Wy, ale ja uwielbiam taki domowy smalczyk na świeżej pajdzie chleba. Co prawda nie jest to jedzenie na co dzień lecz od czasu do czasu. Dlatego z utęsknieniem czekam, aż znowu go zrobię. Ta receptura jest mojego taty więc nie należy nic w niej zmieniać, bo i tak jest najlepsza. Jednak parę razy już próbowałam coś
Niezły Młynekulubionych sposobów przyrządzania jogurtu naturalnego został rozpropagowany przez kuchnie perską. Ich przystawka z naturalnego jogurtu z zielonymi perskimi ogórkami i miętą stała się kolejną, niezastąpioną na moich domowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego człowieka. Przygotowanie takiej przystawki zajmuje mniej niż 5 minut. Nie jestem pewna, czy w Polsce dostępne są małe
Jem więc JestemNiedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze jednak wolę szynkę. Składniki: 1,30 kg wąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu
Gosia gotujeOdkąd pierwszy raz upiekłam własnoręcznie chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość
Kuchnia w opałachinnymi ulubionymi ziołami czy przyprawami. Tak jak pisałam, z kremami można dowolnie eksperymentować. Ja swoją zupę gotuję najczęściej na kostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli gotowanie domowego bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki
Sagneska - gotowanie i lifestyleWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn:(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego300 wody360
Delicious TitbitsW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie EwySkładniki: 1,5 kg boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1
W Mojej Kuchni Lubiębułki, które miały być bajglami, niestety przeoczyłam w przepisie element podgotowywania ciasta we wrzątku... i tak zamiast bajgli były bułki, ale za to bardzo smaczne. Tak więc chleba nie ma, jest inne domowe pieczywo, mam nadzieję że jestem rozgrzeszona. A przy okazji dodam, że tym razem zdjęcia zrobiła córka rano przed śniadaniem. Apetyczne? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik