chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam. Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany Przepis na duża blachę 40 na 30 cm Ciasto drożdżowe 15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych 400-480 g mąki(...)rozpuszczonego i schłodzonego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka otarta skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli 1 kg śliwek połówek bez pestek 1 łyżkę bułki tartej Kruszonka 180 g mąki pszennej 140 g brązowego cukru 130 g roztopionego masła cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Masło rozpuśćcie i połączcie z mąką cukrem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Po wyrośnięciu, chleb posmarować pomadą. Aby ja przygotować, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie jej składniki, a następnie zagotować na wolnym ogniu. Gorącą pomadą posmarować napuszony chleb. Następnie wierzch chleba ponacinać ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb(...)przy pieczeniu; Ja akurat nacięłam dosyć płytko, więc na chlebie pozostały mi jedynie ich wzorki :) - i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać ok. 25-30 minut - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy
Grunt to przepis!ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę wstawiam do piekarnika(...)dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu
Uwaga Babcia Piecze Chlebmisce mąki, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto, aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie tej ilości składników trwa ok. 8 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnego dnia rano przygotować przezroczyste zamykane pojemniki na zakwasy oraz keksówkę na chleb. Keksówkę(...)pieczenia. Przydadzą się też dwie łopatki (np. silikonowe) do przekładania ciasta. Jedną będziemy wykładać ciasto, a drugą zgarniać ciasto z pierwszej. Przezroczyste pojemniki pozwalają nam kontrolować stan zakwasu bez konieczności otwierania pudełka i napowietrzania ciasta. Do każdego pojemnika włożyć dużą męską garść ciasta z miski. Resztę ciasta przełożyć do keksówki. Zwilżyć dłonie i wyrównać nimi powierzchnię ciasta. Ewentualnie posypać
Weekendy w domu i ogrodziełączyć razem i zagnieść ciasto. Miskę oprószyć mąką, z ciasta uformować kulę i włożyć je do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory i zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka(...)mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40min. do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika ( oczywiście bez ściereczki ) do 200stopni C i piec w tej temp. 10minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 190stopni
W kuchni u Monikiwiem, jak inni, ale ja wiosennych świąt nie wyobrażam sobie bez tradycyjnego, polskiego żurku. Nie tego z torebki, który jest o wiele za słodki i zawiesisty, a prawdziwego, przyrządzanego na domowym zakwasie i wędzonce. Ze względu na mój stan i inne okoliczności, u nas Jare Gody w tym roku tydzień przed czasem. Co za tym idzie, pora zająć(...)się przygotowaniami, a jedną z pierwszych poczynionych przeze mnie akcji jest właśnie nastawienie zakwasu. 1 szklanka mąki żytniej (t720) 3 szklanki letniej wody 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 listki laurowe, ok. 10 ziaren ziela angielskiego duża piętka czerstwego żytniego chleba (ten z foliowych opakowań jest pasteryzowany, nie będzie się nadawał) W misce zalewamy mąkę ciepłą wodą
Kuchenna Kontrrewolucyamiód) i ziarna. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki i wyrobić dość rzadkie ciasto. Formę keksówkę (24 cm) posmarować odrobiną oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Posypać po wierzchu posypką. Posypkę wklepać delikatnie w ciasto. Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą. Wstawić(...)minut Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut. Wyjąc chleb z formy i postukać od spodu. Powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeżeli jeszcze chleb nie jest dobrze upieczony, wstawić ponownie do piekarnia (tym razem już bez formy) i dopiekać 5 - 7 minut. Gotowy chleb studzić na kratce
Sto kolorów kuchnipłaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera labneh lub serowych kulek. Na pewno będzie też dobry z hummusem .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już(...)stało się delikatniejsze. Bez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar!Przepis z tej stronyskładniki na 2 placki ok 25 cm średnicy2 szklanki pszennej mąki1 łyżeczka soliok 1/2 szklaki letniej wody1/2 łyżeczki drożdży instant1/2 łyżeczki cukru1 łyżka oliwydodatkowo:1/4 szklanki przyprawy za'atar1/4 szklanki oliwyprzygotowanieWymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy
Stare GaryWłaśnie tak ! Udana niedziela, to....., wspólny rodzinny obiad,..., ale też koniecznie ciasto :) Ponieważ drożdżówkę każdy u nas lubi i zawsze się udaje, tak więc nie
chleba naszegoCzasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem
Dzieje kuchennej WiewióryWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z
Dzieje kuchennej Wiewiórydomowymi burgerami. BUŁECZKI Na początek potrzebne są mięciutkie, lekko słodkawe bułeczki z brązową lśniącą skórką obsypaną sezamem. Oczywiście bez problemu przygotowujemy je w domu. U nas to odrobinkę zmodyfikowana wersja bułek ze świetnej strony smakowitychleb.pl Oto czego potrzebujemy: 500 g mąki pszennej np. typ 550, ale nawet z najpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży(...)chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy
I tu będę miała takie tedefekt. Sklep e-maka.pl specjalizuje się właściwie wyłącznie w mąkach. Nie ma tam jakiegoś gigantycznego wyboru mąk, ale jest wszystko co trzeba. Są tam wszystkie popularne mąki i kilka tych nieco mniej popularnych. Naprawdę myślę, że prawie każdy da radę znaleźć tam mąkę, której szuka. Można również kupić akcesoria potrzebne do wypieku chleba, czyli np. formy, miarki, wałki... Ale akurat(...)sklepie z mąką powinno być do kupienia. Mam nadzieję, że sklep będzie się rozwijał. Życzę im szczęścia! :) Na temat poszczególnych mąk napiszę co-nieco przy okazji kolejnych wpisów, gdzie będę ich używał. Póki co zrobiłem bułeczki z mąki orkiszowej typ 500, a teraz właśnie, gdy to piszę wyrastają mi bułki żytnie (zmieszana mąka 720 i 2000). Nie wiem jak będzie
Marder&Marder Manufactureokryta jest pięknymi legendami, które nadają magiczną otoczkę temu świątecznemu wypiekowi. Czy został wynaleziony przez zakonnicę Sour Leta w 1200 r., która przypadkiem odkrywszy na dnie kuchennej szafki wymieszane mąkę, migdały i korzenne przyprawy przywiezione z Ziemi Świętej i natchniona przez diabelskiego kota, postanowiła przemienić je w niebiańsko (a może piekielnie?) pyszny wypiek, czy też zawdzięczamy go rozrzutnemu szlachcicowi(...)Małgorzaty Sabaudzkiej. Panforte oznacza po włosku "mocny chleb" (może od dużej ilości orzechów?) i niektórzy wiążą go z wcześniejszym pan pepato, czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się
Chilli Czosnek i Oliwamaluchów". Kaszka HIPP Nazwa: Kaszka mleczna z herbatnikami Firma: Hipp Skład: Mleko* pełne 89%, cukier*, zmielone ciasteczka* 3% (mąka pszenna*, cukier, masło*), kasza manna* z pszenicy* durum 2,5%, skrobia ryżowa*, wyciąg z wanilii Bourbon, substancja zagęszczająca - mączka chleba świętojańskiego. *z rolnictwa ekologicznego. Masa netto: 4x100g Wartości odżywcze: 100g/ 100kcal, tłuszcz – 3,5g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone(...)niacyna, kwas pantotenowy, K, B1, B6, B2, kwas foliowy, biotyna, B12], pirofosforan żelazowy, siarczan cynku, jodek potasu), sok winogronowy z koncentratu, częściowo zhydrolizowana mąka pszenna 5,5%, woda, miód 1%, węglan wapnia, mąki zbożowe 0,8%: jęczmienna, z sorgo, żytnia, ryżowa, kukurydziana, z prosa, owsiana, wanilina. Masa netto: 200ml Wartości odżywcze: 100ml/87kcal, tłuszcz – 2,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone
Candy Pandasniezbyt grubą i niezbyt drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko. W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją, bez rumienienia. Cebulę zasypujemy mąką i mieszamy powstałą zasmażkę. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę, mieszając, żeby rozrzedzić zasmażkę. Wlewamy mleko i wkładamy do zupy ziemniaki. Gotujemy całość na małym ogniu(...)ogniu. Zupa powinna być gęsta, zawiesista, bardzo kremowa. Mocno ją pieprzymy i solimy do smaku – ilość soli zależy od słoności samej ryby, musicie próbować. Podajemy gorącą, ze świeżym chlebem z masłem, posypaną szczodrze drobniutko usiekaną natką pietruszki. Smak Cullen skink jest nie do podrobienia. Po pierwszej łyżce wiedziałam, że w naszym domu będzie to hit stołu w menu
Karo in the Kitchenniestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem(...)zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej informacji na temat tego chleba, odsyłam na stronę Leśnego Zakątka, gdzie Dana podaje mnóstwo cennych rad. Bardzo polecam! I chleb i rady i przepisy Dany!składnikiSkładniki na zaczyn85g zakwasu z mąki żytniej razowej,290g mąki żytniej typ 720,200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta
Stare Garypiekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta bez glutenu eliminuje wzdęcia, zgagi, zaparcia, refluks, redukuje poziom cholesterolu, zmniejsza nadciśnienie, a także obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki takiemu sposobowi odżywiania poprawia(...)piękny, śnieżnobiały kolor "wybiela" się ją chlorem lub bromem, czyli substancjami toksycznymi dla naszego organizmu i przyczyniającymi się do występowania wielu chorób związanych z tarczycą i wątrobą? Otóż ta maka, która bogata jest jedynie w skrobię, a pozbawiona jest otrębów i błonnika zatyka nasze jelita, utrudniając tym samym trawienie i powoduje efekt wzdętego brzucha. Podstawą rezygnacji z pszenicy, czy glutenu
Naturalna Kuchniawahań temperatury, w piekarniku będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy powstałą kulę łączeniem do dołu, ciągniemy(...)siatkę glutenową, która wyrosła po 15 godzinach. Jeśli Wasze ciasto też jest tak rzadkie – naprawdę nic się nie stało, po prostu po wyrastaniu od razu przełóżcie je do formy, bez wcześniejszego formowania- WYJDZIE! Przykrywamy wilgotną ściereczką i w temperaturze pokojowej, a najlepiej –stawiając je blisko kaloryfera – dajemy ciastu wyrosnąć przez około 3h – kopułka na cieście powinna wyrównać się
Karo in the Kitchen