solo i nie boicie się dodatkowych kalorii, możecie dodać do niej kawałeczki usmażonego na chrupko boczku. Idealnie podać ją wtedy z kromką domowego chleba. Ja zazwyczaj nie dodaję do niej żadnej wędliny, lubię ją samą, bez żadnych dodatków. Dzięki dodatkowi jabłka, miodu i cytryny zasmażona kapusta jest idealnie wyważona w smaku. To fantastyczny dodatek do pożywnego gulaszu albo pieczonego(...)wody, kilka łyżek soku z cytryny, 2 łyżki miodu (lub do smaku), sól, pieprz, 2-3 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki masła i 2 łyżki mąki Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, przygotowanie: Poszatkować kapustę. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Kapustę przełożyć do dużego garnka, dodać zeszkloną
Lekcje w kuchnitłoczonego na zimno 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2 opakowania suchych drożdży ( 2 szt x 7g ) 2 szklanki bardzo ciepłej wody 1 jajko mak Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli(...)roztrzepujemy widelcem jak do panierowania schabowych . Każda bułkę lekko nacinamy nożem , żeby podczas pieczenia nie pękały w nieoczekiwanych miejscach Smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy makiem . Piekarnik rozgrzewamy do 220 C , grzałki góra i dół bez termoobiegu . Do tak wygrzanego wkładamy bułki i pieczemy około 15 – 20 minut w zależności od wielkości bułek . Generalnie zawsze są gotowe jeśli zrobią
Ogrodnik w podróżykwaśnej śmietany - suszona bazylia, pieprz ziołowy, słodka papryka - 4 łyżki mąki pszennej - olej - sól Zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz innych form wspierania :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Kotlety umyć, osuszyć, rozbić, panierować w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety na rumiano. Tosty opiec na złoto, odstawić do wystudzenia(...)Jajka wymieszać ze śmietana, doprawić solą oraz przyprawami według uznania. Kromki tostowe obficie namoczyć w mieszance jajek i śmietany. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. W naczyniu ułożyć 4 kromki chleba. Na każdej ułożyć plaster sera, usmażony kotlet, trochę cebuli, plaster pomidora, całość posolić ( ewentualnie przyprawić resztą przypraw ). Na wierzch położyć drugi plaster sera i przykryć chlebem tostowym. Naczynie wstawić
Świat SmakuSą ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami
Dzieje kuchennej WiewióryChlebek bananowy, a właściwie ciasto z dodatkiem bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce(...)skorzystałam z wspaniałej receptury z Simply recipes , wprowadzając niewielkie zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam keksówki o wymiarach 200x110x75. Chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany (ok.350g po obraniu) 240g mąki pszennej 100g cukru 60g masła 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej szczypta soli
Smakołyki Berenikipodstawie J.Hamelman'a) Zakwas: 100g mąki żytniej razowej 80g wody 10g dojrzałego zakwasu żytniego Zaczyn: 90g mąki pszennej 115g wody 20g dojrzałego zakwasu żytniego Ciasto: 635g mąki pszennej 82g mąki pszennej razowej 241g wody 272g ciemnego piwa 17g soli zakwas zaczyn Zakwas i zaczyn przygotowałam 14-16h (najlepiej wieczorem) wcześniej mieszając wszystkie składniki, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe(...)stopni, piekłam przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 dopiekałam przez około 25 minut*. *jeżeli chcemy aby chleb miał chrupiącą skórkę, 10 minut przed kocem pieczenia możemy wyjąć bochenki z keksówek i bez foremek dopiekać na klatce w piekarniku. Wówczas cała wilgoć zatrzymana przez keksówki wyparuje, chlebek ładnie przyrumieni się na bokach, a skórka będzie chrupiąca
Zapiski Młodej Żonyjakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to rogaliki maślane, czekoladowe, itp. I tak jak modne stało się pieczenie samodzielne, tak na rynku wzrosła liczba wypiekaczy do chleba i oczywiście ich sprzedaż. Pomyślałam - nie mam wypiekacza, ale czemu bym miała nie spróbować(...)szkl. mąki 20 g drożdży 50 g masła extra (1/4 kostki) + 25 g do posmarowania przed pieczeniem 2 średniej wielkości jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli (płaska) Sposób przygotowania: Do miski wlewamy wodę i mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie rozpuszczamy składniki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Dodajemy masło, jajka i mąkę
Kolorowy PrzepisownikPolskie Normy. A to spory plus. Książka zaczyna się od dość długiego wstępu, w którym poznajemy historię piekarni Baker & Spice, jej filozofię, a także historię samego chleba, czy mąki. Ot, taka pigułka historii, podana w ciekawej, łatwo przyswajalnej formie. Miło się czyta. A potem przechodzimy do rzeczy konkretniejszych, czyli jest garść pożytecznych porad i wskazówek. I co trzeba mieć(...)nieco bardziej doświadczonych "piekarzy". Z autopsji wiem, jak również z miliarda blogów, które czytam, że ludzie, którzy zaczynają przygodę z chlebem wolą proste przepisy, tak żeby się sprawdzić. Żeby zobaczyć co to w ogóle jest. Bez udziwnień, łatwo i szybko. Tak na początek. Też przecież tak miałem. Unikałem przepisów, których nie rozumiałem lub, które wymagały zbyt dużo pracy. Przepisy
Marder&Marder ManufactureJakiś czas temu pisałam o rodzaju mąk, ale tradycyjnych, życie bywa bezwzględne i zmusiło mnie do napisania kolejnego postu związanego z białym pyłem tym razem weźmiemy
NaKońcuJęzykasię z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy, przełożyłam tort masą i owocami. Następnego dnia z rana zrobiłam krem maślany, obłożyłam(...)rantu formy. Składniki na biszkopt: 10 jajek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 kakao naturalnego Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 160 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie
moj przepis namiasto" więc po stosownym spożyciu stosownych napojów pewnie wymyślimy coś nadającego się :) Oby tylko jadalne to było :) A tymczasem: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml wody 10 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mieszanki pieprzów pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku Na wstępie dodam(...)zakisi". Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chlebek przez 35 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce, bez zbędnej zwłoki zjadamy - bo pyszny :) Jeśli ktoś lubi/nie ma wyboru/czuje wewnętrzne silne parcie (niepotrzebne skreślić) to można oczywiście też ten chlebek zrobić w automacie do chleba. Wrzucamy wszystko do kupy, ustawiamy program podstawowy i idziemy oglądać film :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturemoże by tak zamiast zwykłej bułki, czy chleba zrobić sobie wytrawne gofry i napakować je po brzegi przepysznymi dodatkami? Ja jestem na tak! Postanowiłam przygotować tę przepyszną kanapkę, aby pokazać Wam, że jedzenie nigdy nie jest nudne, wystarczy odrobina fantazji, szczypta wyobraźni i kilka smacznych składników. Gofry są przepysznie chrupiące z dodatkiem soli, dlatego nieco bledsze, bo te słodkie, zwykle(...)czas oczekiwania, nie sugerując się kolorem :) Królem w tej kanapce są długie zielone szparagi przygotowane w moim nowym wysokim garnku. Jak ja mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli
MamaOskarkaMam dość szarlotki! w kółko słyszę tylko szarlotka i szarlotka, mam dość! i jeszcze żebym mogła trochę poeksperymentować... niema mowy! ma być taka jak robi mama/babcia
Dzieje kuchennej Wiewiórywyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować(...)wybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa
W poszukiwaniu inspiracjiczyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Charakterystyczną potrawą jest dosa, czyli cienkie, suche naleśniki wyrabiane z mąki ryżowej podawane z różnym nadzieniem: kokosowym, chili, warzywnym. Najpopularniejsza jest(...)nów. Tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść palcami, odłamując kawałki chleba prawą ręką i nabierając na nie jedzenie. Źródło: http://www.satyamsweetmart.com/thali.php THALI Kuchnia Indii jest tak różnorodna jak ich kultura - od północno-zachodniego tanduri po południowe ostre curry Trudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię bez przypraw, uzywanych nie tylko dla polepszenia smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów
ClauditteMissCooking