chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:95/154)

Babka waniliowo czekoladowa 289

Pyszna babka dla każdego, bo jest zarówno czekoladowa jak i waniliowa. -- Skład: 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy

chleba naszego
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 171

niż przy użyciu innych rodzajów mąk, taka jej "uroda" :)   Jeśli masa chlebowa jest zbyt sucha, można dolać 1-2 łyżki wody; gdy jest z kolei zbyt wilgotna, należy dosypać maki. Niestety trzeba to robić "na oko"i wyczucie, bo mąka mące nierówna, często różni się wilgotnością i trzeba tu po prostu samodzielnie eksperymentować w dążeniu do idealnej konsystencji ciasta(...)ciepłym miejscu na 1 godzinę. Przygotować pomadę, mieszając wodę z mąką i solą. Posmarować nią wyrośnięty chleb. Ostrym nożem ponacinać od góry bochenek kilka razy wszerz. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika o dołu; bez termoobiegu - i piec około 1 godzinę - u mnie dokładnie 70 minut . Podczas pieczenia wstawić na dno piekarnika

Grunt to przepis!
Chleb na zakwasie, z dodatkami 128

wymieszać z pozostałymi składnikami.   Do miski przesiałam obie mąki, otręby, siemię lniane i ostropest. Wsypałam również to co zostało na sicie.   Dodałam pozostałe składniki z zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu(...)Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba.           Polecam ten domowy wypiek bo smaczny,    bo bez konserwantów,  bo to samo zdrowie, bo warto... Smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 268

Wakacje!!! znowu są wakacje!  Słońce grzało i żegnało razem z dzieciakami panie nauczycielki i szkołę, świadectwo pierwszej klasy jest, nagroda za wzorowe zachowanie również, pękam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fląderka po bretońsku. 188

Składniki: 6 filetów flądry bez skóry 1 łyżka soku z cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2  łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów(...)chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz węgierski 203

Gulasz węgierski czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.Składniki: 500 g mięsa

prawdziwe jedzenie
Chleb oliwkowy 100

powinien. Zamiast mąki pszennej użyłam żytniej razowej. Przez to chleb stał się nieco cięższy, ale mimo to bardzo nam smakował. Zmniejszyłam ilość oliwek gdyż moi domownicy za nimi nie przepadają, a szkoda bo ja akurat je bardzo lubię:). Było pysznie dziewczyny i oczywiście nie mogę doczekać się naszego kolejnego, wspólnego chleba! Podaję przepis za Wisłą Chleb oliwkowy Zaczyn płynny(...)lodówki i odkarmić) 10 g mąki pszennej chlebowej (użyłam żytniej) 180 g wody Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto chlebowe 360 g płynnego zaczynu 360 g wody (lekko ciepłej- użyłam 420 g) 720 g mąki- to jest 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej+630 g mąki chlebowej (użyłam owsianej i żytniej) 2 łyżeczki soli

Pieguskowa Kuchnia
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 178

Pszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam(...)też dowiaduje się całej masy rzeczy od Was, za co z całego serca dziękuję. Dzisiejszy chleb piekłam bez żadnej formy bezpośrednio na kamieniu do pizzy, taki chleb muszę przyznać szczerze lubię najbardziej, i samo pieczenie takiego chleba sprawia mi największą frajdę. Podczas wypieku chleba bardzo ważna jest odpowiednia temperatura. Czyli jaka? A no właśnie, dobre pytanie. Sama cięgle szukam

SMYKWKUCHNI
Szybki obiad 321

kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem(...)można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kolację z chlebem!  Polecam

NA MOIM TALERZU
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 170

obiadu. Można do niej wpakować każde pieczyste (lub zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu(...)papryki Przygotowanie domowej pitty Krok 1 Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Wlejcie oliwę i szklankę wody i rozprowadźcie w płynie suche składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Odstawcie na 3-4 minuty. Przesiejcie do dużej misy mąkę uniwersalną i przelejcie do niej zaczyn z mąki pełnoziarnistej. Zamieszajcie łyżką, aż mąka wchłonie płyn, przełóżcie na stolnicę i wyrabiajcie

Niedzielny kucharz
Chleb z fetą po Grecku 68

Γιαγιά Zawsze na pierwszym miejscu jest chleb – nie jako dodatek do posiłku, ale jako konieczność, niezależnie od tego co będzie na stole, czy to ziemniaki czy makaron. Dla Greków posiłek bez chleba, to tak jakby sałatka grecka bez sera fety. Grecki chleb występuję w setkach odmian i kształtów. Krótka historia chleba Musisz wiedzieć, że starożytni Grecy wymyślili(...)zmieniło kiedy Grecy zaczęli importować przenice, by wyrabiać coraz to lepszy chleb… Starożytni Grecy Starożytni Grecy byli w tym tak dobrzy, że około 400 roku p.n.e wymyślili 72 różnych rodzajów chleba. W starożytnych Atenach organizowano nawet konkursy na najlepszy chleb. Ciekawe które miejsce by zajął mój Chleb z fetą ❓(Pierwsze) 😁😁😁 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego

RafalCook
MAK 119

słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada. Do nadzienia wykorzystuje się biały mak, który jest delikatniejszy w smaku. Olej makowy należy(...)butelkach. Miara i waga maku: 1 szklanka = 160 g 1 łyżka stołowa = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Jak przygotować mak do wypieków: Mak do strucli będzie smaczniejszy jeśli po wypłukaniu do zimną wodą i dokładnym osączeniu przełożymy go do garnka i zalejemy ciepłym słodkim mlekiem na 5 minut (2 szklanki mleka na 1 szklankę maku). następnie należy przez około

Ciastka - domowe słodkości
Ulubiona puszysta drożdżówka 174

Koniecznie z kruszonką i absolutnie bez dodatków.  Nie do zaakceptowania są  żadne aromaty, otarta skórka z cytryny , czy pomarańczy. Powinna być tylko wanilia.  Przedstawiam Wam więc ulubione ciasto Jeremka.  Przepis jest na dwie spore blaszki keksowe o wymiarach 23 x 14cm.  Będziecie potrzebowali 600 g mąki (użyłam chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe(...)mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Z podanych składników szybko między palcami zrobić kruszonkę. Jeśli lubicie mniej słodką, lub bardziej słodką zmodyfikujcie ilośc cukru.  Wykonanie.  Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto.  Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem używając końcówek w kształcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 85

Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie

Słodkie inspiracje
Pizza 174

wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem(...)ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza nie jest aż tak niedozwolona, jakby się mogło wydawać :] Pizza (przepis na dwie pizze) 500g mąki pszennej 40g drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliw puszka pomidorów przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka) ulubione dodatki Drożdże

Przepysznik - BLW i nie tylko