próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam, że pierwsze sukcesy na tym polu przyniosły mi wiele satysfakcji, czego i Wam życzę.Nie macie zakwasu??? Tutaj znajdziecie sąsiadów, którzy chętnie podzielą się z Wami swoimi: zakwasowamapapolski.blogspot.com. A teraz czas na praktykę.Składniki:150 g zakwasu żytniego razowego200g mąki żytniej razowej (2000)65g mąki żytniej chlebowej (720)100g mąki pszennej(...)Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc.Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę z ciastem (bez folii i ściereczki, oczywiście). Piec:250 stopni przez 15 min.spryskać wierzch wodą230 stopni przez 15 minutspryskać wierzch wodą210 stopni 15 minspryskać wodąprzykryć folią aluminiową190 stopni 20 minut175
W kuchni wieczoremOdkąd trafiłam na przepis na to pyszne ciasto ze smietaną, robiłam je już ze trzy razy. Za każdym razem wychodziło przepyszne i szybko znikało. Bez pieczenia, bez babrania, bardzo proste w wykonaniu. Rozpływa się w ustach i to dosłownie, a na jednym kawałku raczej nie skończycie. Ciasto wychodzi kremowe, ale nie jest to sernik. W smaku czuć śmietanę(...)miękkiego masła 150 g cukru 50 g mąki pszennej 2 jajka 400 g śmietany (dałam 18% z wiaderka) 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie Masa śmietanowa Do garnka wsypujemy cukier zwykły i mąkę i mieszamy. Do mąki i cukru dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko na jednolitą, gładką masę – można użyć
Mieszam w Garnkupęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann, 2016 David Bez nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu na pewien bardzo ciekawy projekt. Przez 4 lata, w każdy dzień roboczy, przynosił do biura własnoręcznie zrobioną sałatkę. Kolejnym(...)nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedliśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Tekst ukazał się
Ugotowane pozamiatanesmoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam nie raz. Powstał więc ten jagielnik, z dodatkiem wiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański(...)kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy na środek: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda) 6 łyżek syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy) ⅔ szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej
Cooking for Emilypilnować, gdyż drożdże kipią Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników. W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta(...)godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce
Kocham Czekoladęopakowania suszonych drożdży 600 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Dodatki: 2 jajka (osobno żółtka i osobno białka) 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę pszenną wsypujemy do misy robota i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy ciepłą wodę i olej. Ciasto zgniatamy hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto nie wyciągamy(...)innych okrągłych formach. Gdy chleby wyrosną do ich czubków za pomocą białka mocujemy „uchwyty” i smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Moje 4 chleby mieszczą się na raz w piekarniku, ale można je upiec na raty jeśli się nie mieszczą w piekarniku. Chleby pieczemy przez ok. 30 minut w 220 stopni C bez termoobiegu, a następnie odkładamy je do całkowitego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnajpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego(...)ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu), garść zielonych oliwek, gruboziarnista sól morska, tymianek. Wykonanie:Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Przesiewamy mąkę dodajemy łyżeczkę soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie wody, dzięki
Anioły w kuchniPrzepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki
Dzieje kuchennej Wiewiórykolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie(...)bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki
PaleoLifeBazlama to płaski chleb popularny w Turcji, tradycyjny na wsi, bardzo często sprzedawany na rynkach. Grubszy od podpłomyków z patelni , w smaku podobny do pity. Można go podawać z dipami, sosami, jako kanapki, a nawet spody do a'la pizzy (patrz zdjęcie pod przepisem). Składniki: (na 4 sztuki) 320 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży(...)ciastem obok kaloryfera lub na lodówkę, która wytwarza idealne ciepło). Po godzince krótko zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek. Patelnie rozgrzać (bez tłuszczu!). Placuszki smażyć po kolei na małym ogniu pod przykryciem z obu stron do ładnego przyrumienienia (ok. 4 minutki z każdej strony). Podawać
Nastoletnie Wypiekaniewyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy. Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze wyjdzie pulchny i dobrze wyrośnięty Upieczony chlebek dobrze smakuje zarówno ze słonymi(...)sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 1 godzinę. Blaszkę w której będziemy piekli chlebek smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez około
cool and mintymleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek 8 dag orzechów włoskich drobno posiekanych sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej Posypka: 4 łyżki cukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu W rondlu wymieszać daktyle z sokiem(...)skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy
Apetyczna babeczkaKiedyś już robiłam podobny omlet . Był smażony z całych jajek i zamiast pomidora miał kukurydzę. Poza tym warzywa były w miejszej ilości. A ponieważ robiłam wczoraj
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem. Składniki na 10 sztuk: Na ciasto: 320g mąki pszennej pełnoziarnistej 190g puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido(...)masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami. Masło rozpuść i poczekaj aż ostygnie, ale nadal będzie płynne. Mąkę wsyp do miski, dodaj aromat waniliowy, cukier i puree
Fabryka pomysłówświecie niż własny upieczony w domu chleb. A jeśli ten chleb jest jeszcze na zakwasie, to wtedy już jest szczyt radości ! Oczywiście krążą różne mity na temat tego, że upieczenie bochenka chleba na zakwasie jest trudne i graniczy z cudem. Nic bardziej mylnego. Zobaczcie jakie to proste. Natomiast musimy pamiętać o jednym - chleb na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. Rośnie(...)już na stole pyszny bochen chleba niezbędny będzie nam nóż. W dzisiejszym wpisie będzie więc też parę słów o małym nożu, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i doskonale sobie poradził z moim chlebem. Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami Czas przegotowania: 12 godzin Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 720 500 g mąki żytniej 1020 3-4 łyżki aktywnego
Kulinarne przygody Gatity