kiepsko na zdjęciu wygląda, ale zapewniam, że doskonale podkreśla smak kurek. Składniki: podam podstawowy przepis na ciasto, bo ja robiłam zapasy pierogów i znacznie zwiększałam proporcje. 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem Ciasto zagniatamy ze wszystkich(...)złoty kolor. Sos arachidowy: 4 łyżki orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi pierogami. Smacznego
greenscarfpraktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu. Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto(...)oliwy o łagodnym smaku 225 g cukru skórka otarta z 1 limonki 60 ml soku z limonki (u mnie z 2 limonek) 2 jajka składniki suche: 400 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli do podania: cukier limonkowy lub krem limonkowy (przepis poniżej) Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść
Chilli Czosnek i OliwaZastanawiałem się czasami skąd to moje zamiłowanie do wypiekania pieczywa. I przy którymś takim zastanawianiu się przypomniała mi się pewne historia z mojego dzieciństwa. Tak, myślę
Marder&Marder ManufactureOstatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka! Łatwe w przygotowaniu jak
Dzieje kuchennej Wiewiórymocnej kawy (bez fusów) 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady 300 g masła 450 g cukru pudru 2-3 łyżki mleka Jak zrobić idealny tort czekoladowy? Ciasto czekoladowe: Dno dwóch tortownic o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do misy przesiewamy cukier, mąkę, kakao, proszek(...)czekoladę, kakao i miksujemy kolejne 2 min. Do masła przesiewamy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy mleko. Za pomocą noża do chleba równamy wierzch przestudzonych biszkoptów. Pierwszą połowę ciasta równomiernie smarujemy 1/4 kremu. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch i boki ciasta wg własnego uznania. Ja po prostu wyrównałem boki
Kuchnia Łukaszakaszka nasiąknie i szybciutko zmieni swoją gęstość.2. Dodajemy cukier waniliowy/walinilnowy, cynamon, odrobinkę masła.3. Ucieramy jajko z cukrem trzcinowym,4. Masę jajeczną miksujemy z kaszką, dosypujemy Karob, odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła.5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.7. Na wierzchu dodajemy wzorki z marmolady.8. Posypujemy EUFORIĄ. PIECZENIE:1. 160 stopni(...)bez możliwości apelacji, miały więc swoje 5 minut w blasku fleszy.Wychodzą przepyszne. Łączą w sobie delikatność, elementy chrupkości, owocową kwaskowatość i leciutko czekoladowy posmak wzbogacony nutką karmelu (karob i cukier trzcinowy = rewelacja).To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej kaszki zalegającej w garnku. KAROB - Mączka Chleba Świętojańskiego
Wypisz WymalujBabcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi
Codziennik Kuchennychleb, chleb bananowy, chlebek, chlebek bananowy, chlebek bananowy z czekoladą, chlebek bananowy z orzechami, ciasto bananowe Prep Time 20 min. Czas pieczenia: 1 godz. Total Time 1 godz. 20 min. Servings 10 osób Calories 335 kcal Ingredients 3 sztuki bananów duże stare 75 ml roztopionego masła lub oleju 100 g brązowego cukru 2 sztuki jaj 260 g przesianej mąki może(...)ół. Większą keksówkę wykładamy papierem, lub formę z kominem do wypieku babek smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto i pieczemy przez ok. 50-60 min. do suchego patyczka. Notes Istnieje możliwość wykonania chlebka bez udziału jaj. Wtedy należy pamiętać, aby ilość sody i proszku do pieczenia zwiększyć do mniej więcej
Zufi.plniewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego, bez tłuszczy utwardzonych ! oliwa z oliwek cytryna jogurt naturalny majeranek, pieprz, słodka papryka, sos sojowy W garnku wielkości ok. 3 litrów nastawiamy wodę do zagotowania. W tym czasie obieramy ziemniaki(...)kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy też opłukaną fasolę. Zagotowujemy i dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie 2 łyżki jogurtu naturalnego należy rozmieszać z jedną łyżką mąki. Dobrze jest do jogurtu dodać gorącą zupę, ponieważ zahartujecie jogurt i nie zważy się po dodaniu do zupy. Tak więc dodajemy jogurt i mieszamy intensywnie, aby dobrze go rozprowadzić. Zagotowujemy
vegetaniepotrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być(...)taki ich urok jeśli są na prawdę puszyste w środku. :) Chciałam się Wam jeszcze pochwalić takim moim małym sukcesem :) Wygrałam pierwszą nagrodę w konkursie BIOWINu na przepis na domowy chleb. :) Skomentuj
MamaOskarkaLato! Najlepsza pora na piknik pod chmurką nad jeziorem czy pod gruszą w sadzie, czas, gdzie nikt się nie śpieszy, można leniuchować do woli o
Wanilia i KardamonNaszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze(...)jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie Przepis pochodzi z pradawnej książki „Wszystko z mąki”, wydanej w 1991 roku. Jest to przekład książki rosyjsko języcznej. Uwielbiam książki z tego okresu. Jest w nich i siermiężny papier i milion przepisów na wszystkie okazje Nie kosztowały też bajońskich
Mieszam w GarnkuTradycyjne gołąbki są czasochłonne i nie zawsze jest czas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki(...)gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem. Smacznego
talerz przyjemnościmiskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , mąkę pszenną pełno ziarnistą , sól , wodę . Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne(...)wyrośnięcia . Pieczenie chleba : Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 190 stopni – i około 55 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu
Uwaga Babcia Piecze ChlebUciekają mi dni. Wczoraj jedna pani w sklepie spytała mnie jaki jest dzień, odparłam ze czwartek, stwierdziła, że na pewno środa, w końcu sytuację uratował telefon
Dzieje kuchennej Wiewióry