stosują żadnych chemicznych środków podnoszących wydajność upraw i hodowli." "Posiada certyfikat , że został on wyprodukowany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Produkowany jest bez użycia sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin . Produkty ekologiczne nie zawierają sztucznych barwników, substancji smakowych i konserwujących." Przyjemnie jeść i wiedzieć o tym co się je. Ekologiczne(...)musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb. Mąka z soczewicy jest bogata w białko, zdrowa i idealna do przygotowywania pełnowartościowych ekologicznych posiłków. Z czasem kolor soczewicy może się zmieniać
Różowa kuchniajest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą. To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu unoszący się w powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki(...)zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy, że nie trafiła Wam się naprawdę dobra oliwa. Tak proste rzeczy jak świeży chleb maczany w oliwie nie mają sobie równych. Ja moją oliwę kupuję w sklepie z greckimi specjałami. Pochodzi ona z wiejskiego gospodarstwa i jest dość mętna. Oliwę oczywiście trzymamy w ciemnej
Mieszam w Garnkupopularnego ostatnimi czasy hummusu.Ten azjatycki przysmak na stałe zagościlł nie tylko w mojej kuchni.Wielu przygotowuje hummus z puszkowej ciecierzycy,jednak ta samodzielnie ugotowana w domu jest nieporównywalnie smaczniejsza i bez niechcianych dodatków.W tym poście chciałam sie podzielić przepisem na najlepszą cicierzycę na świecie,pryepisem który podejrzałam u Nigelli. CIECIORKA zwana grochem włoskim jest nie tylko przepysznym ziarnem(...)dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Powinniście wiedzieć o trzech rzeczach dotyczacych gotowania ciecierzycy: Na pewno musimy moczyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszenny, który upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny, bez dodatków i pasuje do wszystkiego... Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej przez sito) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 30 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania chleba: 1 jajko 1 łyżeczka mleka Wykonanie(...)miejscach. Piekarnik włączyłam na 200 °C (g/d). Rozmąciłam jajko z mlekiem i przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarowałam go dokładnie z wierzchu i po bokach. Dodatkowo posypałam ziarenkami maku. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na kratce do wystudzenia. Od razu zapachniało świeżym domowym chlebem. Nie mogłam
Kuchnia u Krysiwodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). **Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję za M.Zielińską: Zakwaszanie ciasta metodą 3-stopniowa, czyli skróconą metodą zawodowych piekarzy.Ta metoda według mnie powinna być koniecznie stosowana do chlebów czysto żytnich(...)zakwasie. Tylko taki sposób zakwaszania mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap: 2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin
Moje domowe kucharzenieuczestniczek "odważnej decyzji" koncepcja została zmieniona co wyszło na dobre. Składniki: - nieświeży chleb - cebula - musztarda - majeranek - papryka wędzona w proszku Wykonanie: Jeśli chleb jest bardzo twardy, to wcześniej go moczymy. Wydrążamy z niego miąższ i wrzucamy do garnka z wodą. Doprawiamy solą i czekamy aż chleb się rozgotuje. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, sporo musztardy i majeranek(...)smakuje, to istnieją bardzo duże wątpliwości co do tego, czy to co się je na co dzień jest naprawdę kiełbasą Składniki: - zmielony suchy chleb lub bułka, tak zwana bułka tarta - cebula - mąka - papryka wędzona i inne ulubione przyprawy Wykonanie: Bułkę tartą umieszczamy w misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przysmażamy. Dodajemy do bułki razem z olejem. Przyprawiamy (dużo
Kryzysowa Książka Kucharskatrochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy kształty ciasteczek. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy wystygną, dekorujemy. Przepis drugi na pierniczki (tegoroczny) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki żytniej(...)miałam mąkę taką do chleba) 2 jajka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru 4 łyżki miodu przyprawa do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie - tak samo, jak w poprzednim przepisie :) Tego ciasta nie trzeba zostawiać na dwie godziny, można od razu wałkować i wykrawać ciasteczka. Jeśli ciasto okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany
dobra gospodyni dom wesołym czyniLekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.
cool and mintysię pojawić w każdym przygotowywanym przeze mnie klasycznym gulaszu – cebula, marchew i seler naciowy. Cebula dodaje ostrości, marchewka słodkości, a seler naciowy gwarantuje świeżość. To jest mój basic, bez którego nie zaczynam nawet gotowania gulaszu. W tym gulaszu na piwie pojawiają się też pomidory, których kwaskowatość stoi w kontrze do słodkiego piwa, oraz zielony groszek. Bulion . Smaczny bulion(...)porter, ze względu na bogaty aromat. Z czym podawać gulasz wołowy na piwie? Jestem zwolenniczką maksymalnej prostoty, więc w moim domu ten gulasz najczęściej jemy z kromką żytniego chleba na zakwasie, ale będzie też fantastycznie smakował z kaszą gryczaną, ryżem czy ziemniakami. Drukuj Gulasz wołowy na piwie Idealny przepis na rodzinny obiad. Mnóstwo warzyw, delikatne, kruche mięso, a całość otulona
Na-talerzu.plMam za sobą magiczny weekend. Trwał zdecydowanie zbyt krótko ale cóż zrobić. W sobotę odwiedziliśmy Ewkę z Domu Mokoszy , rozmowom nie było końca, powstał obiad na
Dzieje kuchennej Wiewióryzjedzono na zimno, podnosi ten poziom dużo mniej. Pamiętam jak w dzieciństwie moja mama często powtarzała mi, "nie jedz ciepłego chleba"! I dlatego właśnie nie powinno się jeść ciepłego chleba lub ciasta. Podany przepis jest wiec na kotleciki, które można podać jako przekąskę na zimno. Oczywiście na ciepło może trafić na stół i sobie spokojnie tam stygnąć. Zresztą(...)lekko przecedzonego puree dodać jajko, posiekany szczypiorek, odcedzonego z zalewy łososia i skórkę cytrynową (bez soku). Doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać i uformować z niej 12 równych kulek Każdą kulkę obtoczyć w mące, spłaszczyć w dłoniach formując kotleciki i otrzepać nadmiar maki. Kotleciki ułożyć na deseczce lub tacy, przykryć plastikową folią i odłożyć na 1 godz
Sztuka gotowania w/g Samirymąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciasto dobrze posiekać nożem (ja używam rozdrabniacza), następnie zagnieść. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Budyń: opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 400 ml mleka 4 łyżeczki cukru (jeśli budyń jest bez(...)Mini Apple Pie - mini szarlotki:) Placek wykwintny z jabłkami Ciasto ucierane z owocami i kruszonką Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami Muffinki cynamonowe z jabłkami i posypką orzechową
coolinarnymąka żytnia typ 720: 10%, słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni 1% Jak go przyrządzić? W prosty sposób, a właściwie na dwa sposoby. W piekarniku lub w automatach do chleba. Potrzebujemy tylko 300 ml wody i 3 g drożdży suszonych lub 9 g drożdży(...)założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika. 5 minut piekł się w 230 stopniach, a następne 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu od razu wyciągnęłam z foremki. Odczekałam nieznacznie
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj piątek, więc czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie.Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia(...)obserwowaliśmy rosnące ciasto, a C. opowiadał o lukrowaniu bułeczek i całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie chwile...Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCo można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję
Niedzielny kucharz