ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej(...)daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić, ale maksymalnie na tydzień bo drożdże zaczną obumierać i zatracą swoje
Ostra na Słodkoznaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek. Usianą drobiazgami. Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens. Jak ciepła piętka domowego chleba. Jak słowo, które wszystko zmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka(...)szczęśliwa. Moje TAK i NIE. Moja cisza i moje słowa. Własne ścieżki i moje wybory. Małe gesty o wielkim znaczeniu. Coraz mniej kompromisów, coraz więcej mnie. Bez egoizmu. Z szacunkiem. Po swojemu. Nie trzeba płynąć głównym nurtem, by dotrzeć do celu. Nie trzeba klaskać, gdy wszyscy wokół biją brawa, ani krzyczeć, gdy tłum rozdziera gardło
KUCHARNIAbułki z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Piotr Kucharski *Podmłoda - płynny zaczyn pszenny (u mnie orkiszowy), który powstaje z równych proporcji wody i mąki, z niewielkim dodatkiem drożdży. Zachodzi tu proces fermentacji (w którym następuje rozrost drożdży), który trwa od 12-16h. Cechą podmłody jest to, że wzmacnia gluten. Po latach pracy z mąką orkiszową, po raz pierwszy miałam okazać(...)świeżych drożdży - 10g soli Drożdże rozpuszczamy w 200g wody. Do misy z podmłodą dodajemy mąkę, rozpuszczone drożdże oraz sól. Całość mieszamy. Ja mieszałam na początku łyżką, a potem dłonią. Ciasto jest bardzo elastyczne i raczej się nie klei (przynajmniej moje). Przy mące pszennej proces wyrabiania powinien być dłuższy. Ja zagniotłam dosłownie kilka razy. Ciasto byłe jednolite i elastyczne
Smaczne Zdrowektóry sprawia, że po upieczeniu ciasto jest miękkie, delikatne i nie kruszy się. Jajka Jedni mówią, że dodatek jajek jest tylko "kosmetyczny", gdyż zapewnia ciastu ładny kolor. Inni, że bez jajek ciasto drożdżowe nie istnieje. Na pewno dodatek jajek podniesie wartość odżywczą ciasta. Z moich własnych obserwacji wynika, że są ciasta drożdżowe, które ich nie potrzebują. Są też jednak(...)ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy
Codzienna kuchnia niecodziennaIndyjski chlebek naan to ostatnie moje odkrycie. W domu jesteśmy wszyscy nim zachwyceni. Zrobiłem go w zeszłym tygodniu po raz pierwszy i od tego czasu zajadaliśmy
PaleoLifeposiłków dziennie, dopasowanych do mojego rytmu dnia: I ŚNIADANIE (godz. 7.00) Rano piję kawę z mlekiem bez cukru. Najczęściej jest to pierwsza i ostatnia kawa w ciągu dnia. nauczyłam się jeść śniadania w domu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza) z plastrem szynki i pomidora lub z plastrem twarogu i chrzanem(...)alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo, białą mąkę. Nabiał jem cały czas tak samo, jedynie odstawiłam wszystkie kolorowe jogurty na rzecz naturalnego, a do kawy dolewam zwykłe 2% zamiast śmietanki czy mleka zagęszczonego. 3. MOTYWACJA Jeżeli nie masz
bistro mamaMoja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej WiewióryDawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym
Dzieje kuchennej Wiewiórysię orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria(...)plasterku sera, specku i 1-2 słupki jabłka w poprzek, posypać orzechami. Ciasno zwinąć roladki spinając końcówkę szpilą lub wykałaczką (przed podaniem usunąć). Każdą roladę lekko obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. W głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać tłuszcz, obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na drugiej patelni, przełożyć do mięsa. Dolać wino, zagotować. Dusić na małym ogniu
Pełny talerzpierwszy rzut postanowiłam upiec bagietki orkiszowe. Pieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu. Aby go trochę skrócić można użyć więcej zakwasu. Na ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec(...)ciągu dnia. Bagietki orkiszowe piekłam w formach do bagietek. Bagietki orkiszowe Składniki: na 6 długich bagietek 400 g zakwasu orkiszowego 200 g mąki orkiszowej 800 g mąki pszennej 700-800 ml zimnej wody 1 łyżka soli sezam, czarnuszka, słonecznik do posypania 2 łyżki wody + 1 łyżka miodu do posmarowania Jeśli nie masz zakwasu orkiszowego to możesz użyć zakwasu pszennego. Ciasto
codojedzeniadaje się odłączyć od reszty. Potrzeba silnej woli, żeby nie zjeść go całego na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy(...)zastartują i się lekko spienią, dosypujemy mąkę z solą i całość 8 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Musi być
Karo in the Kitchendużą rolę w czasie wypieku pieczywa - odpowiada za spulchnianie ciasta, jego wzrost. Ciężko by było zrobić normalny chleb z samej mąki bezglutenowej, z tego względu np. kukurydziane pieczywo nigdy nie występuje w formie bochenków. Natomiast jego dodatek do konwencjonalnych mąk w celu obniżenia zawartości glutenu w pieczywie - jak najbardziej. CELIAKIA - SKĄD SIĘ BIERZE, JAKIE MA OBJAWY? Cieliakia(...)celiakię, ale ulegający modzie na "bezglutenowość". Gluten nie jest niczym złym dla zdrowego człowieka. Zboże od daaawna jest przecież w naszej diecie, jest w zasadzie podstawą żywienia. Osoby bez nadwrażliwości mogą go jeść bez obaw :) tym bardziej, że gdyby wykluczyć z diety wszystkie produkty zawierające ten składnik, wykluczylibyśmy także zawarte w nich na przykład węglowodany, które są przecież
Katsuumidrugą do zwykłej silikonowej foremki. UWAGA: garnek rzymski przed użyciem (włożeniem do niego ciasta chlebowego) musimy moczyć razem z przykrywką przez około 20 minut . Chleb zwilżamy nieco z wierzchu wodą i posypujemy sezamem. Chleb robiony w garnku rzymskim ma tę właściwość, że nie potrzebuje drugiego wyrastania. Wkładamy więc go od razu do zimnego piekarnika i nastawiamy pieczenie na 200 stopni(...)godzinie chleb w garnku rzymskim był gotowy i pachniał niesamowicie! Wyjmujemy garnek z piekarnika i stawiamy go na drewnianej desce (ewentualnie na ściereczce). Staramy się unikać kontaktu z zimnym podłożem. Znaczy się jak już wyjąłem chleb i zdjąłem przykrywkę to okazało się, że jest nieco blady więc włożyłem go jeszcze do piekarnika na kolejne 10 minut - już bez przykrywki
Marder&Marder Manufactureczosnku pochodzi od starych cywilizacji śródziemnomorskich. Już Egipcjanie cenili czosnek. Według Herodota dawali go na wzmocnienie niewolnikom pracującym przy Wielkiej Piramidzie. Powszechnie wiadomo, że Mojżesz wyniósł z Egiptu mąkę na mace. Choć Biblia o tym milczy, schował też pewnie do kieszeni kilka główek czosnku. Tak czy inaczej, Żydzi w starożytnym Izraelu za czosnkiem po prostu przepadali. Ze względu(...)przyprawą, którą w krajach północy zionie dech pospólstwa. Czosnek w kuchni prowansalskiej wcale się nie narzuca nieprzyjemną goryczą. Jest delikatny i czysty jak strofa Mistrala , zjada się go bez wysiłku i trawi, nie psując nocy. Więcej - sprowadza sny pełne róż i laurów albo srebrzystych gajów oliwkowych ". Poezja, prawda? Uwielbiam, gdy jedzeniu mówi się z taki dostojeństwem. Czosnek
KUCHARNIAtemu, możemy przygotować paluszki ziemniaczane z sosem, co najmniej na dwa dni. PALUSZKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM Składniki na paluszki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 jajko około 100-150 g mąki pszennej (w zależności od „kondycji” ziemniaka- niektóre odmiany są mocniej soczyste) 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu Składniki na sos ziołowo pomidorowy: 2 ząbki czosnku 2 średnie pomidory (najlepsze(...)pomocą tłuczka do ziemniaków, przy okazji soląc i dodając szczyptę pieprzu. Odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ziemniaki przekładamy do wysokiej, wygodnej miski, oprószamy mąką i dodajemy całe jajko. Składniki łączymy na lekko klejące ciasto. Podsypujemy mąką stolnicę (najwygodniejsza silikonowa) i formujemy wałeczki, które kroimy na około 1,5 cm kawałeczki. Ważne, aby się już nie kleiły i miały zwartą konsystencję
W Kawiarencechleba z domowej piekarenki. W domowej piekarence Agaty Jaki chleb zjemy u Agaty? Najczęściej ten przygotowany przez nią samodzielnie z mąki zrobionej z własnego zboża. Taki chleb cudownie smakuje bez niczego albo po prostu z masłem. Podobnie jak z konfiturą, wędliną, warzywami czy serem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto powracać(...)rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy tak jak w przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy do termomixa (jeśli używamy drożdże instant, pomijamy przygotowywanie zaczynu), wlewamy mleko, olej, dodajemy sól oraz maki (mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, wyrabiamy ciasto
KulinarneImpresje.plzostała luka, która pozwoli na parowanie. Teraz mamy co najmniej 45 min czekania, aż sos będzie gotowy. Ja nie wyobrażam sobie takiej potrawy o tej porze roku bez wspomnianej młodej kapusty z koperkiem tak więc, zaczynamy; kapustę obieramy z pierwszych liści, chyba że przemiła Pani zrobiła to za nas w sklepie, rozcinamy ją na pół, potem na ćwiartki(...)sumie pogotować. Szatkujemy koperek wsypujemy do miseczki i dalej cierpliwie czekamy na nasze potrawy. To jest dobry moment na dodanie do naszego sosu wspomnianego w liście chleba, mianowicie jego ośródki, tak więc, rozdrabniamy ją w palcach na skrawki i wsypujemy do garnka mieszamy i niechaj się dalej dzieje wola nieba pod pokrywką. Po około 20 minutach nasza kapusta powinna
Kuba Gotuje