chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:119/154)

Pączki z dżemem malinowym 94

Tekst przeczytasz w 5 min Pączki, pączusie niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich popołudniowej kawy, a inni jedzą je tylko od święta. Jestem ciekawa czy

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielony chleb cukiniowy 207

pewne modyfikacje.Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak miodu w pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1/2 łyżeczki soli do ciasta + 1 łyżeczka(...)godz. do wyrośnięcia.  Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu wzdłuż ostrym nożem i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią

Grunt to przepis!
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 158

Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy

Via Gusto
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 109

Piątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki 155

Jagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście

Różowa kuchnia
Bagietki niemal błyskawiczne 126

Uwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche różyczki z nadzieniem serowym 81

się cieszy, jak widzi jak szybko mu kwiatków przybywa Etapy przygotowania kruchych różyczek Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek Z placka wycinamy okręgi, które nacinamy w czterech miejscach, pozostawiając środek bez nacięcia. Na środek nakładamy nadzienie. Zaginamy jeden płatek w okół nadzienia I teraz mamy dwie szkoły. A tak naprawdę wybieramy wariant, który daje ładniejszy według nas kształt Jako drugi(...)cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki (nie dawałam) cukier puder do podania Wykonanie Nadzienie Składniki wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto Masło posiekać drobno i wymieszać z mąką. Dodajemy wymieszany cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy jajako wymieszane ze śmietaną i zagniatamy

Mieszam w Garnku
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 179

studzimy. WERSJA NA ZAKWASIE: 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (dokarmionego ok. 10 godzin wcześniej) 450 g mąki pszennej typ 650 (można zastąpić typem 550) + 100 g + do podsypania 320 ml letniej wody 2 łyżeczki soli szpinak Do misy wsypujemy mąkę (450 g), dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez(...)misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu. Do drugiej części dodajemy szpinak i 100 g mąki. Wyrabiamy przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniemy elastyczne zielone ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w miejscu bez przeciągów na 3-4 h. Wyrośnięte białe ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy na prostokąt o grubości

Stare Gary
Fasola bez mięsa 174

Super smaczne danie na zimę i nie tylko, fasola z małym co nie co. -- Skład: fasola 0,8-1,0 kg, ziemniaki 0,5 kg, pieczarki

chleba naszego
Grecka Pita czyli Ελληνική Πίτα 76

cienki płaski chleb lub ciasto, wraz z rozwojem tego chleba na grubszy, zaczęto używać nowej nazwy – pita -.  I tutaj niespodzianka, słowo – pita – dotarło do południowych Włoch, jako nazwa cienkiego chleba. W dialekcie północnych Włoch słowo – pita – przerodziło się w słowo – pizza -.  Reasumując – pita – to cienkie płaski chleb – pizza(...)mąki ja użyłem pełnoziarnistej chlebowej 1 łyżeczka soli 2 łyżki suszonego tymianku, który znajdziesz tutaj Pieprz świeżo zmielony Jeśli mamy już składniki bierzemy się za Grecką Pite Przede wszystkim wymieszaj mleko z wodą, cukrem i drożdżami, odstaw na jakieś 10 minut.  W międzyczasie wymieszaj mąkę z solą, kiedy minie te 10 minut, wlej zawiesinę do mąki i dodaj dobre

RafalCook
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 144

Składniki na rozczyn:  15g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 3 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Składniki (na 3 duże bułki): pół szklanki mleka (ok. 125ml) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 0,75 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 0,75 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym(...)cukrem, dolej 3 łyżki letniego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej zrobić to trzepaczką). Rozczyn ma mieć konsystencję raczej gęstą, ale dalej leistą. Miseczkę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 25 minut. Przygotowanie bułek: Do dużej miski wsyp obie mąki (pełnoziarnistą

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Bułeczki z serem 186

już zdarza nam się poszaleć to zajadamy się świeżą kromką z masełkiem i np. domowymi powidłami (kto by pogardził, już robię się głodna;) Kiedy piekę domowe chleby lub bułeczki to najczęściej jest to wtedy gdy mamy rodzinną domową biesiadę, spotkanie ze znajomymi lub po prostu gdy zwyczajnie mamy ochotę na świeżą ciepłą bułę (z czymś:) Zazwyczaj piekę już(...)nasz urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posyp tartym żółtym serem oraz makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa + (będą kształtne jak ze sklepowej półki:) Poczekaj 15 minut, bułeczki ładnie urosną. Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra-dół. Smacznego już dziś

Zasmakuj Kuchni
Aromatyczny chleb z podsmażaną cebulką 187

dobry chleb rządzi się swoimi prawami! ;). Z poniższego przepisu otrzymacie cudownie aromatyczny chlebek okraszony podsmażaną cebulką, która zapewnia ciekawy posmak. Gorąco polecam! Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 65 g aktywnego zakwasu żytniego 60 ml ciepłej wody Podsmażana cebulka: 2 duże cebule 1 łyżka oleju rzepakowego Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 100 g mąki żytniej razowej(...)drobno posiekać, przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i zeszklić, aż zrobi się miękka i zarumieniona. Wystudzić. Ciasto: Obydwie mąki wymieszać w misce z solą i mielonym kminkiem. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i melasę. Mieszankę wlać do mąk, dodać również wyrośnięty zaczyn oraz olej. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem hakiem. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno zbytnio

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb na owsiance 183

wzięłam z tej stronki  .    Nie szkodzi , że to nie jest mój przepis oryginał jest tylko jeden prawda :) Pozdrawiam właścicielkę bloga i życzę więcej pysznych nowych przepisów . Chleb na owsiance 2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x  20 cm Składniki: 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4 g) drożdży instant Owsianka(...)Masło i owsiane otręby do wysypania foremek ( Jedną formę wyłożyłam olejem a druga silikonowa wysmarowałam oliwa z oliwek i obsypałam płatkami owsianymi )   Wykonanie : Najpierw odmierzyłam 500 g maki a potem wsypałam do misy . Dodałam drożdże i wymieszałam. Do miseczki wsypałam płatki owsiane i rękoma je skruszyłam . Przygotowałam wrzątek i wlałam go do płatków. Dodałam masło

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania