chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:128/154)

Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 239

Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze – wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru(...)powstały w roku 1958. Ich wynalazca, Momofuku Ando, chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe po wyniszczającej Japonię wojnie i wykorzystać tanią mąkę od Amerykanów. Japońskie Ministerstwo Zdrowia próbowało zachęcić mieszkańców Japonii do jedzenia pszennego chleba – ale chleb nie był dla Japończyków produktem prostym, tak naturalnym i zakorzenionym w tradycji kulinarnej jak makaron. To Momofuku Ando wymyślił maszynowy sposób produkcji

Karo in the Kitchen
Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym 183

jestem w kulinarnym niebie! :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego(...)letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko

Grunt to przepis!
Strogonow- Boeuf Stroganow 148

potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie(...)tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka

Mieszam w Garnku
Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 169

przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen  użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g  pełnoziarnistej mąki orkiszowej 300 g jasnej mąki orkiszowej(...)Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na godzinę - półtorej (zależnie od pogody) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto do formy nadając mu pożądany kształt. Oprószyć mąką. Odstawić jeszcze raz ciasto do wyrośnięcia. O tej porze roku wystarczy kwadrans. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°. Wstawić ciasto do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny z semoliną i sezamem 116

chleb pszenny na zakwasie z super chrupiącą skórką (dzięki dodatkowi semoliny). Zaczyn  10 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (razowej) 100 g wody (o temp. pokojowej) Najlepiej wykonać go metoda III-fazową: W słoiku/naczyniu plastikowym (czystym i wyparzonym)  rozpuszczamy 10 g zakwasu żytniego w 20 g wody, dodajemy 20 g mąki pszennej(...)mąki jasnej pszennej typ 650, 750 100 g drobnej mąki z semoliny (pszenicy durum) 40 g czarnego sezamu (najlepiej uprażonego wcześniej na patelni i zmielonego/utłuczonego, co wydobędzie aromat) W dużej misce rozrabiamy cały zaczyn z  300 g wody, dodajemy obie mąki i mieszamy łyżką do połączenia składników (tak aby nie było śladów suchej mąki). Zostawiamy przykryte

Przepisy na domowy ser i chleb
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 196

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 135

szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu warzywno-mięsnego Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Zioła do smaku: tymianek, bazylia ½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki 150ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 111

Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 133

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe 276

Witam serdecznie Propozycja na puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chałka pleciuga 96

Najlepsza na śniadanie, z kubeczkiem ciepłego mleka i łyżką domowej konfitury. Doskonała na smutki i szarugę za oknem. Jej maślany smak i puszyste wnętrze na każdej

Zapiski Młodej Żony
Najlepsza chałka z kruszonką 89

cudowny zapach świeżo upieczonej chałki. Puszysta, delikatna, pachnąca wanilią domowa chałka smakuje każdemu, zwłaszcza dzieciom. A ponieważ 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, więc uczciliśmy go tym właśnie wypiekiem. Jeśli lubisz piec i szukasz pomysłów na domowy chleb zarówno słodki jak i wytrawny, to wiele inspiracji znajdziesz na portalu przepisy.pl na którym my również dość często szukamy pomysłów. Przepis(...)minut. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Jeśli używam suszonych drożdży, to pomijam wyżej opisane czynności i dodaję drożdże od razu do mąki. 2. Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki z wyjątkiem roztopionego masła. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut na niskich obrotach. Na koniec dodaję rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiam jeszcze

Cztery Fajery
Bułeczki pszenne śniadaniowe 116

pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki pszennej(...)pozwala je posypać dowolnymi ziarnami, pysznie smakuje dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut w 220 st. i 10 w 200 st., na środkowej półce piekarnika na obu grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo

I tu będę miała takie te
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 125

zjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek. W środku siarczystej zimy zamarzy nam się soczysty, dojrzały arbuz i postawimy na nogi pół świata, by w końcu opętani tym szaleństwem wbić(...)miąższ i ścierać spływający po brodzie sok. Popędzimy na drugi koniec miasta, do jedynego sklepu, w którym krótko przed północą można jeszcze dostać ulubiony baton, maślankę czy puszkę sardynek (bez obaw - zachcianki nie były spełnianie w tym samym czasie).  W najmniej spodziewanym i odpowiednim momencie zamarzymy o świeżutkiej WZ-ce, dorwiemy kawiarnię, w której sprzedają najlepsze, zjemy kilka

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania