Klopsik, też mi sprawa. Każdy jadł w swoim życiu klopsiki w takiej czy innej formie. W zabielonym mąką sosie pomidorowym i z kaszą albo ziemniakami, tak
Dzieje kuchennej Wiewióryinnej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania(...)żółtka, 125 ml mąki migdałowej*, 125 ml cukru pudru, 460 – 480 g mąki pszennej, 20 ml rumu, 1 kg smalcu** Żółtka, jajka i cukier utrzeć na kogel-mogel, następnie dodać migdały i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto można ratować dodając gęstą śmietanę. Jeżeli jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto
królestwo garówPączki ziemniaczane są niesamowicie miękkie, wilgotne, a zawdzięczają to dodatkowi ugotowanych ziemniaków. Ich dużą zaletą jest fakt, że nie wymagają wyrastania, gdyż duża ilość drożdży dodawana
Smakołyki BerenikiPomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka) Hummus (w większości sklepów można kupić gotowy)- 60 g (6 x Łyżeczka) Chleb żytni razowy – 90 g (3 x Kromka) Szczypiorek – dowolna ilość Czas przygotowania: 2 minuty 1. Chleb posmaruj hummusem. 2. Nałóż rzodkiewkę, pomidorki, kiełki i szczypiorek. DRUGIE ŚNIADANIE(...)Błonnik:8.1 CIASTO BURACZKOWE (PRZEPIS NA 5 PORCJI) Zjedz 1 z 5 porcji Mąka kokosowa – 60 g (4 x Łyżka) (można użyć zblendowanych wiórków kokosowych) Soda oczyszczona – 2 g (0.4 x Łyżeczka) Ksylitol – 7 g (1 x Łyżeczka) Kakao bez cukru (proszek 16%) – 50 g (5 x Łyżka) Mąka jaglana
Powiedz dietom nieSpadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.Drożdżowe paluchy z żółtym seremSkładniki:(na 16 sztuk)water roux:50 g mąki pszennej250 ml zimnej wodyciasto właściwe:285 g mąki pszennej12(...)startym serem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni.Ostudzić na kratce.Smacznego!W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo, kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzydadzą. Zaczyn: 140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 170 ml wody 30 g aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe: cały zaczyn 680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 90 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 420 ml wody 20 g soli Zakwas musi być aktywny czyli dokarmiony około 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu. Wszystkie składniki zaczynu mieszamy(...)formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą (1-2 szklanki wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na niej bochenki. Posypujemy mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy
Marder&Marder Manufactureróżnymi typami mąk ale w tej konfiguracji, podstawowej jest najsmaczniejszy. Lubię czasami dodać odrobinę maki lnianej do chleba gdyż świetnie podkręca smak i kolor. Zapewniam Was, że jeżeli raz spróbujecie go upiec to wejdzie na stałe do waszego menu tak jak u mnie:) Chleb z Vermont /wg Jefreya Hamelmana Zaczyn 140 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( czasami używam(...)patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 220 stopni i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w podłużnej blaszce wstawiam po prostu, bez nagrzewania do gorącego piekarnika. Piec najlepiej z funkcją pary ( u mnie 25% ) ale jeżeli macie prostszy model bez tej opcji
Pieguskowa KuchniaW tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A
Karo in the KitchenKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskitylko wspaniała ozdoba. Worek ten jest idealny do przechowywania domowego pieczywa, w szczególności chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych) 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżeczki suchych drożdży (u mnie Plenus(...)misce mieszamy mąkę pszenną z suchymi drożdżami. Dolewamy ciepłe mleko, wbijamy 1 całe jajko, dodajemy sól, cukier i roztopione masło (ciepłe, przestudzone). Całość wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania ,jeśli ciasto zbyt będzie się kleiło do ręki, można podsypywać dłoń delikatnie mąką. Uwaga! nie sypiemy mąki do ciasta, ale posypujemy mąką delikatnie dłoń
Słodkie okruszkiWariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą
Grahamka, weka i kajzerkaTo włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko
Zasmakuj KuchniZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej(...)daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić, ale maksymalnie na tydzień bo drożdże zaczną obumierać i zatracą swoje
Ostra na Słodkoznaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek. Usianą drobiazgami. Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens. Jak ciepła piętka domowego chleba. Jak słowo, które wszystko zmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka(...)szczęśliwa. Moje TAK i NIE. Moja cisza i moje słowa. Własne ścieżki i moje wybory. Małe gesty o wielkim znaczeniu. Coraz mniej kompromisów, coraz więcej mnie. Bez egoizmu. Z szacunkiem. Po swojemu. Nie trzeba płynąć głównym nurtem, by dotrzeć do celu. Nie trzeba klaskać, gdy wszyscy wokół biją brawa, ani krzyczeć, gdy tłum rozdziera gardło
KUCHARNIA