chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:115/154)

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach 469

ciasta drożdżowego. Ręcznie trwa to o wiele dłużej. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.   Przełożyć ciasto do czystej, oprószonej wcześniej mąką miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość(...)podłużny bochenek. Umieścić go w małej formie keksówce o wymiarach 10x20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i/lub wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.     Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C. Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika. Piec przez

Nastoletnie Wypiekanie
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 283

żywieniu pozaustrojowym), o tyle życie bez wątroby nie jest możliwe. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki, nie bardzo drobno i nie bardzo grubo. Wątróbkę wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. W głęboki talerz wsypujemy mąkę (najlepiej pszenną, ale żytnia też się sprawdzi). Kawałki wątróbki panierujemy dokładnie w mące, nadmiar mąki strząsamy i kawałki odkładamy na deskę(...)stron. Nie mogą być usmażone do końca – w środku taka wątróbka wygląda jak dobrze usmażony stek medium rare. Uwaga ze smażeniem – wątróbka lubi pryskać! Musi być naprawdę mocno przypudrowana mąką. Usmażone plastry wątróbki odkładamy do większego rondla i smażymy partiami kolejne plastry. Do plastrów w rondlu wlewamy około pół do 2/3 szklanki wody i zaczynamy dusić wątróbkę na malutkim ogniu

Karo in the Kitchen
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 170

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było(...)upiec bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje się bowiem, że wyrobiłam sobie takową, i chociaż ja czasem nie mam pojęcia, co robić, ona podpowiada, jak działać. Wykorzystałam więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański bezglutenowy chlebek kukurydziany 153

Znowu się odmieniło mojej Miśce i koniecznie chce ze mną piec. Kombinowałam z przepisami na róże wypieki, aby były możliwie najmniej skomplikowane, aby dziecie było zadowolone

greenscarf
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 150

dyni  oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g zwykłej mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Kamis(...)drugiej misce wymieszaj obie mąki ze wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę.  Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, przełóż je na blat podsypany mąką i uformuj z niego

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 209

Co uwielbiam przygotowywać (piec, gotować etc.) najbardziej??? Ktoś z Was wie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je

Dzieje kuchennej Wiewióry
BUŁECZKI POMIDOROWE SMAŻONE NA PATELNI 114

olejkonwenanse , który ma udowodnić że można zrobić tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu. Jak przypominam sobie dzieciństwo to pamiętam poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju(...)naczynia krwionośne.   Składniki: 1/2 kg mąki chlebowej 100 g koncentratu pomidorowego 270 ml letniej wody 40 g drożdży świeżyc duża szczypta bazylii 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego  Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy z drożdżami i odstawiamy na bok. Mąkę, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól oraz Olej

Kuchnia w oparach
BAJGLE Z PASTĄ JAJECZNĄ I WĘDZONYM ŁOSOSIEM – pomysł na idealne śniadanie + KONKURS! 85

jakiś czas temu te moje poranne rytuały trochę zaniedbałam, to jednak teraz, przy Łukaszu od nowa uczę się regularności w jedzeniu posiłków. On nie wyobraża sobie wyjścia z domu bez śniadania! Dopiero po śniadaniu jest w stanie normalnie funkcjonować, a to nakręca go do działania na cały dzień. I ja ( chcąc nie chcąc ) śniadania z Nim zjadam(...)sezonowe owoce i płatki owsiane. Dziś poranki są zdecydowanie bardziej urozmaicone! Świeże pieczywo ( niedawno nawet zaczęłam piec swoje chleby – co prawda jeszcze nie ma się czym chwalić na blogu, ale smakują całkiem nieźle! ), sery, wędliny, no i oczywiście warzywa, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Zainspirowana współpracą z marką Bielmar – polskim producentem m.in. Śniadaniowej Klasycznej ( znanej chyba

Ostra na Słodko
Ciabatta czyli biały włoski chleb 191

się, że pozostałym czekanie zaszkodzi - nie zaszkodziło. Natomiast następnym razem każdy chlebek położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień. składnikipoolish230 g maki chlebowej75 g maki pszennej razowej300 g wody1/3 łyżeczki drożdży instantciasto540 g mąki chlebowej360 g wody (280 g + 80g)15 g soli1/2 łyżeczki drożdży instant25 g oliwycały poolishprzygotowaniepoolishWszystkie składniki wymieszać i pozostawić(...)powierzchnię ciasto i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Świetny film polecony przez  "Zapach Chleba" pokazujący jak postępować z ciastem tutaj.  Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut

Stare Gary
Jak wykonać zakwas żytni 163

Przygotować: słoik o pojemności 1 litra gazę lub inny materiał przepuszczający powietrze 250 g mąki żytniej (użyłam żytniej 2000) drewniana łyżka lub patyczek do mieszania 250 ml letniej woda Plan wykonania: Dzień 1 godz. 8:00 - 100 g mąki żytniej - 100 ml letniej wody Wsypać mąkę do słoika, wlać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć gazą i założyć gumkę recepturkę. Słoik odstawić(...)godz. 20:00 zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Dzień 2 godz. 8:00 - 50 g mąki żytniej - 50 ml letniej wody Dodać do zawartości słoika, wymieszać i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Dzień 3 godz. 8: 00 - 50 g mąki żytniej - 50 ml letniej wody Dodać do zawartości słoika wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce

Kuchcik gotuje
Zupa krem z kalafiora 137

marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie(...)mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 145

marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie(...)mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również

ClauditteMissCooking
Bułki mleczne na Tang Zhongu 257

prostu rasowe :-)Składniki na 8 bułek:160 g zaczynu Tang Zhong na mleku470 g mąki pszennej chlebowej73 g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek:W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże, w drugiej zaś mleko, Tang Zhong i jajko (zostaw sobie odrobinę jajka, jeśli(...)suche składniki do mokrych, następnie mieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę

Grahamka, weka i kajzerka
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 181

mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v  Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana(...)dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania