Flammkuchen albo tarte flambée to kolejny przykład prostej, lokalnej kuchni. To wiejskie, proste danie tradycyjne dla alzackiej (i nie tylko, bo charakterystyczne jest także dla
Szybko Tanio Smaczniepowiem wam, że są pyszne i na prawdę warto się poświęcić by je upiec. Wtedy mamy pewność, że są bez konserwantów, polepszaczy i innych niepotrzebnych składników. Składniki: 1,5 szkl mleka 55 g masła 650 g mąki pszennej typ 500 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru kokosowego 1 łyżeczka soli 1 jajko Do posmarowania 1 jajko(...)łyżka mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił się zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć
Ala piecze i gotujeDziś zapraszam Was na pyszne i szybie ciasto idealne na każdą okazję. Szybka babka karobowo-waniliowa . Doskonale smakuje z ulubioną kawą czy herbatą. Zawsze uważałam, że
Słodkie okruszkiPrzypadkowe ale nie do końca. Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs. Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową
Dzieje kuchennej WiewióryKrajanka piernikowa przepis na miękkie i szybkie pierniczki bez leżakowania. Krajanka piernikowa, miękkie pierniczki bez leżakowania to smak mojego dzieciństwa. Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta piernikowego uwielbiamy oboje i pieczemy niezależnie od pory roku. W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy(...)blogu znajdziesz też inne przepisy na pierniki piernik żydowski lekach proste ciasto piernikowe piernik świąteczny piernik gryczany za śliwką piernik staropolski dojrzewający piernik z automatu do chleba świąteczny tort piernikowy piernik czekoladowy Tradycyjna krajanka piernikowa (kostka piernikowa) w glazurze. Krajanka piernikowa 250 g miodu pszczelego 125 g cukru 125 g masła 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Cztery Fajerydokładniej jednokomórkowe mikroorganizmy z rodziny grzybów. W 1 gramie świeżych drożdży żyje prawie 12 miliardów komórek, które przy braku tlenu potrafią przekształcić cukier w alkohol i dwutlenek węgla. W chlebie drożdże wyzwalają fermentację chlebową. W 1857r. Ludwik Pasteur (tak, tak ten sam co opracował szczepionkę przeciw wściekliźnie) odkrył, że za fermentację odpowiedzialne są organizmy żywe i że są to drożdże(...)mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, posypujemy szczyptą soli. Całe jajka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem z wanilią dodając na koniec esencję rumową. Do przesianej mąki wlewamy ubite jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne
mojewypiekiinietylkoPyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione(...)wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h. Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna
Gotowanie...to proste !zimnego piekarnika i pieczemy (garnek przykrywamy przykrywką) 1 godzinę w 220 stopniach. Jakby chleb się nam słabo przyrumienił to zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy garnek na jakąś podkładkę (żeby nie tak bezpośrednio na zimny blat) i wyjmujemy z niego chleb. Chleb spryskujemy wodą, możemy użyć do tego takiej spryskiwaczki do kwiatów. I odstawiamy na kratkę do ostygnięcia(...)zwykłej formy. Wtedy po pierwszym wyrastaniu przekładamy chleb do formy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na drugie wyrastanie na 1 godzinę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut. A potem jak wyżej. Ten chleb możemy również zrobić w automacie chlebowym - jeśli tylko chcemy i takowy posiadamy. Po prostu bez zbędnych ceregieli wsypujemy wszystko co mamy do pojemnika
Marder&Marder ManufacturePiekłam szynkę. Szybko , smacznie i bez wysiłku. składniki:szynka wieprzowa ok 1 kgczosnekowoce jałowcamajeranektymianeksól, pieprzoliwa z oliwek+ do pieczenia : tymianekczosnekcebulaoliwa z oliwekkieliszek czerwonego winaprzygotowanieCzosnek posiekać, Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć czosnek, jałowiec, sól, pieprz, majeranek, dolać oliwę i dobrze otoczyć mięso. Mięso związać sznurkiem kuchennym, wstawić na 2 - 3 godziny, lub na cała(...)przecierając czosnek i cebulę. Zagotować, zagęścić dodając dużą łyżkę masła, wymieszaną z 2 - 3 łyżeczkami mąki (ilość masła i mąki zależy od ilości wytworzonego sosu) . Sos zabielić śmietaną. Pokrojone w plastry mięso podgrzewać w sosie. Bardzo smaczne również na zimno do chleba. Smacznego
Stare Garyzwiastują coraz cieplejsze dni.W sobotę wybraliśmy się na zakupy, i w oczy wpadła mi niepozorna książeczka pod wyjątkowo apetycznym tytułem Brød: 100 lækre opskrifter, czyli sto pysznych przepisów na chleb. Była w przecenie i kosztowała grosze, nie mogłam się jej oprzeć. I muszę powiedzieć, że wyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie mogę(...)zdziwiłam się, kiedy bez wahania wybrał właśnie te bułeczki. Zawiązane w supełki, posypane orzechami, prezentują się naprawdę zachęcająco. A smakują wspaniale - chrupiące orzechy z wierzchu i całkiem spora ich ilość w środku nadają bułeczkom wyjątkowego charakteru. Można do nich użyć dowolnych orzechów - tych, które lubicie najbardziej. Z każdymi będą wyśmienite!I choć na mące pszennej, za sprawą właśnie orzechów
Pożeraczka, czyli raz adobrzechleb zrobi ciasto, jak i dodatki sama. Na dwie blachy Alicja potrzebowała:- 1000 gram mąki pszennej- 40 g drożdży- łyżeczkę soli- 1/4 szklanki oliwy z oliwek- 1 jajko- dwie szklanki wodyna jedną blachę użyj nie całą szklankę wody i jajko, a resztę składników podziel na pół.Woda powinna być letnia. Alicja rozpuściła w misce drożdże z wodą, dodała mąkę(...)ciasto. Aby było wygodniej przeniosła się na stolnicę.Wyrabiała tak długo, aż ciasto zaczęło odklejać się od stolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne dodaj mąki, jak za suche, wody.Powinno być miękkie i elastyczne.Kiedy uzyskała jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut.TERAZ DODATKI.Moja przyjaciółka nie mogła
Pasje Jolkidopiero co skończył pięć lat. Jedenastolecie istnienia obchodzi właśnie dzisiaj piekarnia, w której pracuję. Dla nas oznacza to mnóstwo pracy i całą górę nadgodzin; dla klientów - darmowe ciacha i chleby. W centrum zainteresowania znajdzie się tort z wiewiórkami, który ma, tak na moje oko, półtora na cztery metry. I wysoki też jest całkiem. Jednym słowem: robi wrażenie. I choć(...)sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest napowietrzone. Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć 350 g zaczynu (zakwasu) . Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 - 12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch(...)piekarniku i wyjęciu z foremek dopiekałam chleby jeszcze przez 10 minut gdyż spody wydały mi się zbyt miękkie. Foremki, z lekkim niepokojem ale zgodnie z przepisem, wysmarowałam tylko masłem - niczym ich nie posypywałam. Bałam się że będzie kłopot z wyjęciem chlebków. Nic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu! chleb na blogach: Chleb z piwem i cebulą
Stare GaryPieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie
My Chcemy Jeść