Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznej mini pizzy, którą możemy podać na kolację lub obiad dla dzieci. Idealnie również nadaje się do podania podczas domówki. Polecam
Uwaga Babcia Piecze Chlebchemiczna... Oprócz tego to wszystko wygląda mocno nieapetycznie: jak błoto. Serio. Aż dziw bierze, że efekt końcowy był tak niesamowity! :) Problemem jest też to, że koszmarnie długo się ten chleb robi, tak naprawdę ponad dobę. A co, taki sobie przepis wymyśliłem :) Bo jak odstawiłem do pierwszego rośnięcia to zupełnie nie wyrastał i dopiero po 12 godzinach nieco się podniósł. Więc(...)też miało wpływ na smak? :) Tym razem prosto z młyna użyłem: - sól krystaliczna różowa himalajska - mąka żytnia typ 720 - naturalny słód jęczmienny MALT IT 40 - palony lekko czekoladowy Zatem gdy już wiecie gdzie co kupić to pora na przepis: 500 g mąki żytniej typ 720 400 ml żurku 100 g aktywnego zakwasu 2 łyżeczki soli himalajskiej (jeżeli używamy zwykłej soli
Marder&Marder ManufacturePotica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i
Przepisy na domowy ser i chlebNiedawno było już o podrobach, dzisiaj ciąg dalszy wykorzystywania piątej ćwiartki. Znacie to pojęcie? Oznacza wszystko to, co poza mięsem i kośćmi można wykorzystać i spożytkować, bez marnotrawstwa. Dzisiaj czas na policzki wołowe. Mało popularne, kiedyś jedzenie biedoty, teraz zwykle wykwintny rarytas, a przecież zwykle za nieduże pieniądze można je kupić w dobrym sklepie masarskim. By były pyszne, wymagają(...)zbyt rzadki. Jeśli taki jest, polecam raczej odkryć garnek i pogotować dłużej, by woda odparowała, niż zagęszczać go mąką, czy czymkolwiek innym. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku i gotowe. Takie policzki można serwować jako odrębną potrawkę z kromką pysznego, pełnoziarnistego chleba. Może to być świetny sos do wszelkiego rodzaju klusków. Ja podałam z kaszą jęczmienną. Mięsko rozpływa się
PichceniomaniaWitam serdecznie Pokażę jak upiec domowe bułki pełnoziarniste z których możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia
Uwaga Babcia Piecze ChlebUmknął mi gdzieś ten przepis... robiła chlebek już jakiś czas temu i całkowicie o nim zapomniałam. Chlebek na zakwasie, przez co ma fajny wilgotny miąższ, lekko
Nastoletnie WypiekanieChleb pszenny na drożdżach. Jest to super prosty sposób na wykorzystanie codziennych składników do przygotowania pysznego i zdrowego chleba pszennego . Ten przepis na chleb pszenny na
Zdrowy Styl JoannyWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na pyszne i delikatne w smaku duńskie bułeczki . Są proste w przygotowaniu i idealnie nadają się na śniadanie . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji
Uwaga Babcia Piecze Chlebpozostałą wodę; wyrobić na gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki; zakryć ciasto i odstawć na bok na ok. 30 minut. Cienko rozwałkować ciasto (jak na pierogi) na posypanej mąką powierzchni; pokroić na kwadraty o boku ok. 8.5 cm (pozostałość ciasta można zamrozić lub trzymać przez kilka dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku) . Farsz 3 duże grzyby Portabella (pokrojone(...)twórcza energia przyszła sama. Pamiętajcie, że dobry posiłek wcale nie musi być praco i czasochłonny. Myślę, że bez przygotowywania samego ciasta, całość zajęła mi mniej niż 30 minut. Satysfakcja po posiłku była dużo większa, niż gdybym zakończyła jedząc kromkę chleba z „czymś tam”. Takiej energii „kuchennej” i wam życzę. Smacznego
Jem więc JestemWitam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300
Uwaga Babcia Piecze ChlebZimą staram się często gotować zupę fasolową dla dzieci. Robię ją nieco inaczej, niż w wersji tradycyjnej. Nie używam mięsa ani nie zagęszczam mąką. Zapraszam po przepis na lekką i pożywną zupę z fasoli jaś. Fasola “Piękny Jaś” regularnie gości w mojej kuchni. Kiedyś nie umiałam za bardzo się z nią obchodzić, nie miałam na nią pomysłu. Dziś(...)zminimalizować tego rodzaju dolegliwości. Przepisów na fasolę dla dzieci jest wiele. Polecam Wam również do wypróbowania bardzo prosty i zdrowy “smalec” z fasoli , jako smarowidło do chleba. Jak zrobić zupę fasolową dla dzieci? Bazą zupy jest oczywiście fasola. Można użyć drobnej, białej fasoli, ale ja wolę tę większą, czyli “Piękny Jaś”. W zimie fasolę mamy dostępną
WiszniówkaPolenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów
mojewypiekiinietylkoPączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla
Smakołyki Berenikinormalnych” książek kucharskich. Tak oto wpadłam na ten przepis z książki „Mała paryska kuchnia” autorstwa Rachel Khoo na „Pain brie” czyli chleb z oliwkami. Przepis zmieniłam minimalnie, , czyli ściągnęłam praktycznie cały przepis, ale panna Khoo też go nie wymyśliła, bo dostała go od niejakiego Gontrana Cherriera, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się piekarnictwem(...)chlebki wielkości średnich bagietek: 30 g zaczynu czyli: 2 g suchych drożdży 200 g mąki (typ 550 lub 500) pszennej 130 ml ciepłej wody szczypta soli 5 g (w sumie całe opakowanie suchych drożdży) 4 łyżki ciepłej wody 90 g mąki pszennej 50 g masła kokosowego (lub 3 łyżki oleju roślinnego) szczypta soli łyżeczka cukru jakieś zielsko jeśli lubicie typu
greenscarf