chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:125/154)

Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù! 136

stało się coś złego.Musicie go jednak zostawić w spokoju.To jest tak, jak z wychowaniem dzieci. Zawsze się o nich pamięta, ale nie trzeba nad nimi wisieć bez przerwy Nie bądźcie nadopiekuńcze wobec swojego RAGU. Od czasu do czasu poruszcie kawałki mięsa drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna.Po 9 minutach przełóżcie je na drugą stronę. Mięso uwalnia wodę(...)wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym pieczywem ( u mnie chleb z makiem ) do wybierania sosu. Mięso można podać po zjedzeniu makaronu, nigdy równocześnie. ( zazwyczaj na tym samym talerzu ). ECCO FATTO- wszystko gotowe. Teraz możecie zdjąć fartuch

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosowo-bananowy omlet z piekarnika 210

Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach!  Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza, a potem(...)świeżo rozłupany kokos :) Co ciekawe, ma dwa razy mniej tłuszczu niż typowe wiórki kokosowe, więc dbający o linię powinni z nią żyć za pan brat. W przeciwieństwie do tradycyjnej maki zbożowej, może być jedzona na surowo , więc pole jej zastosowań to nie tylko dania pieczone czy smażone, ale również jogurty, koktajle, musli i desery. Ma lekko słodkawy posmak , stąd

Grunt to przepis!
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 270

wypieku chleba oraz przygotowywania zakwasu na chleb :) Nie wiem, czy dostępna jest ona w innych sklepach, ale na pewno można ją kupić przez internet. Zbiorowy zakup jest w tym wypadku najbardziej opłacalny ;) Zastępując mąkę pszenną mąką żytnią razową postanowiłam upiec tartę. Muszę przyznać, iż po raz pierwszy użyłam tego typu (T-2000) mąki do wypieku wytrawnej tarty. Kusił mnie również(...)fakt, iż jest ona dużo zdrowsza, wartościowsza i zdecydowanie pożywniejsza niż mąka pszenna. Wymyśliłam sobie, że poeksperymentuję w weekend i upiekę kruchą, słoną tartę na niedzielny obiad. Tak też zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę.   Po tym czasie ciasto było już

Sajkofanka smaku
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 131

piekłam już kilka razy, nawet focaccia z dynią . Chleb z dynią jest bardzo smaczny i wilgotny. Z przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni lub słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również(...)bułek lub 2 bochenki Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 500 ml wody Ciasto chlebowe cała porcja zaczynu 15 g drożdży 200 ml- 250 ml wody 250 g dyniowego puree 500 g pszennej mąki 350 g mąki żytniej razowej 100 g pestek dyni + 50 g do posypania 1½ łyżki soli rozmącone jajko

codojedzenia
Kurczak balti z chlebem pita 376

Przez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko

Obiad za dychę
Chałka 182

  Przez post mam postanowienie - zero słodyczy. 40 dni, niby mało, ale ciężko jest mi wytrzymać bez upieczenia ciasta itp. Więc muszę piec coś innego

Piekę, bo lubię
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 197

bezglutenowa - 2 szklanki (my dajemy 2 szklaneczki po nutelli)/dla nie-bezglutenowców: najlepsza jest krupczatka!!)- masło - kostka (można zastąpić szklanką oleju),- jajka - 3 (3 żółtka do ciasta/3 białka do bezy. Przy nietolerancji jaj kurzych 12 jajeczek przepiórczych, ale uważajcie i każde wybijajcie do osobnego kubeczka - bywają zepsute)- cukier puder 10 dag- cukier trzcinowy (do smaku do musu, można pominąć)- cynamon(...)całe), dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale jeśli mus jest wystarczająco słodki - pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę masła, aby nadać mu kremowej konsystencji. Można dodać rodzynki.- ciasto - Z mąki, masła, jajek, cukru wanilinowego i cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego 2 łyżki wody lub śmietany. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę. Połowę ciasta wykładamy na blachę

Wypisz Wymaluj
Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 222

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub czosnek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki 89

wielokrotnie się dziwimy: Jak ugotować zupę na serwatce? A jednak. Mało tego, polewka na serwatce czasem stanowiła posiłek na cały dzień. Podawana była klasycznie z ziemniakami lub tylko z chlebem. Zupa na maślance to wyjątkowe danie, które jest genialne w swej prostocie. Połączenie cierpkiej zupy i delikatnych, kremowych ziemniaków ze skwarkami okazuje się być bardzo trafionym. Gospodynie w tamtych trudnych(...)śmietana 18%: 100 ml mąka pszenna: 1 płaska łyżka sól i pieprz do smaku Ziemniaki: ziemniaki: 1 kg boczek wędzony lub słonina: 100 g cebula: 1 szt.   Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki Przepis:   Maślankę wlewamy do garnka i wolno podgrzewamy, często mieszając miotełką, aby nie powstały grudki. W wodzie dokładnie rozprowadzamy mąkę z kwaśną śmietaną. Następnie

Kuchnia Na Wypasie
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 145

ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże(...)powinno podwoić objętość).      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się

Rozpustne gotowanie
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 168

Do zrobienia tych batoników zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, której syn nie może jeść zbóż glutenowych, ryżu, kukurydzy i drożdży. Postanowiłam przygotować coś z dostępnych składników - wybór

głodny alergik
Truskawki pod bezglutenową kruszonką i "Stulecie Winnych t. 3" 158

Słoneczne dni sprawiają, że truskawki dojrzewają niemalże w mgnieniu oka. Dla nas to dobra wiadomość, bo możemy cieszyć się tymi owocami przygotowywanymi na różne sposoby. Niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 152

Witam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 173

wyroby bezglutenowe, bez konserwantów, firma Bacówka Towary Tradycyjne, której oferta pomoże nam w sprawnym komponowaniu menu. Te produkty możemy bez obaw podawać najmłodszym, mając pewność, że zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych składników. Śniadanie Pierwsze śniadanie to podstawa. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje energię do nauki, do pracy. Jajecznica na śniadanie z kromką chleba żytniego z masłem(...)makaronów, przygotowanych z wyselekcjonowanych składników, bez chemicznych dodatków i konserwantów, z których możemy wyczarować smakowity obiad. Za wyborem makaronów Bacówki przemawia też fakt, że są przygotowywane ze świeżych jaj, a nie sproszkowanych, jak w większości dostępnych produktów. Na podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Trzy słodkie przepisy, które podbiły serce pani Sołtys – wycieczka na styk Mazowsza i Podlasia 71

bardzo lubię i polecam. Nie tylko dlatego, że są moje – lokalne, to między innymi za to, że mają proste i jakościowe składy, ciekawą konsystencję i wyjątkowy smak bez polepszaczy. Za tym smakiem stoi mleko prosto od “naszych”, okolicznych krów. I choć brzmi to sielsko, to tak właśnie jest – od jakości składników, zależy końcowy skład produktu(...)dodatkowo je nawilża Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej + więcej do posypania blatu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 saszetka drożdży instant 2 jaja 2 żółtka 150 ml mleka 30 g masła Krem: 1,5 serka Almette jogurtowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka miodu 1 jabłko Kruszonka: 100 g mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania