Powoli nasz dom zaczyna wyglądać świątecznie. Wczoraj poszłam do Biedry po małe zakupy, wiecie chleb, masło, zwykłe drobiazgi. A jak zwykle kupiłam dużo więcej. Święta u
Arbuziakikurze / 8 przepiórczych,- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,- Ziarenka "Cynamonowy Raj"- masło, 1/4 kostki- cynamon,TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz o niej (i o innych mąkach/produktach wolnych od glutenu) tutaj: Kliknij(...)nasze bananowce wymagać będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.5. Osobno
Wypisz WymalujWitam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 3
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, przepis na słodkiego baranka z ciasta drożdżowego. Którego możemy przygotować na święta Wielkanocne i ozdobić nim stół. Baranek jest smaczny
Uwaga Babcia Piecze Chlebplasterki pomidora świeży lubczyk Przygotowanie: Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz(...)Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Dzięki temu rozwiązaniu sery można wielokrotnie otwierać bez obawy, że utracą swoją świeżość, a co za tym idzie – wyjątkowe walory smakowe. Forma plastrowana pozwala na szybkie przyrządzenie kanapek i innych przekąsek. Idealne na wycieczkę i posiłki
ClauditteMissCookingspanie, postanowiłam przeznaczyć je na napisanie zaległego posta. Wyśpię się po śmierci , czy jakoś tak... Do rzeczy więc: na praktyki wybrałam niedużą piekarnię po drugiej stronie ulicy. Przyznam się bez bicia, że elementem decydującym była lokalizacja - nie wiedziałam, na którą będę miała chodzić, a nie uśmiechała mi się godzinna podróż w okolicach drugiej nad ranem... Na szczęście okazało się(...)oznacza, że otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się na zasłużoną emeryturę. Piekarnia jest jednak jeszcze starsza - nie mogłam
Pożeraczka, czyli raz adobrze„ Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w
Grahamka, weka i kajzerkaSkład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, pektyna (substancja zagęszczająca), sól, cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić(...)około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych takich jak: mieszanka do wyrobu chleba i ciast (wyprodukowane specjalnie dla diet eliminacyjnych w tym celiakii* i fenyloketonurii**). Mieszanki firmy CELIKO
ClauditteMissCookingchleb orkiszowo-pszenny upiekłam na zakwasie, bo takie najbardziej lubię. Składniki : 150 g aktywnego zakwasu (u mnie orkiszowy) 200 g pełnoziarnistej, razowej mąki orkiszowej 250 g białej mąki pszennej 8 g soli 4 g cukru 260 g wody 70 g jasnej mąki orkiszowej świeży liść chrzanu Wieczorem zakwas rozcieńczyć 100 g wody. W misce wymieszać mąkę pszenną, razową mąkę orkiszową(...)dodać jasną mąkę orkiszową. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto uformować w wałek, który zmieści się na liściu. Uwaga - ciasto wyrastając, lekko rozpłynie się na boki. Powierzchnię chleba naciąć według uznania. Bochenek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C i piec ok. 40 minut. Chleb wyjąć
Weekendy w domu i ogrodzieczym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy jesteś Polakiem, Syryjczykiem, Hindusem, Australijczykiem czy Szkotem. Każdy z nas za czymś tęsknił. Mieszkaliśmy w niewielkim compoundzie w Al-Khobar, ale i tak był to prawdziwy tygiel narodowości. Tradycją stały się wspólne piątkowe biesiady(...)starał się pochwalić tym, co w jego kraju najsmaczniejsze. Zaina przygotowywała najlepszy hummus jaki w życiu jadłam. Naser, który nie bardzo radził sobie w kuchni, przywoził z Bejrutu libański chleb. Panchami przyrządzała wspaniały daal, za którym Paweł do dziś tęskni i którego ja nie potrafię zrobić. Długo jeszcze mogłabym tak wymieniać.... To właśnie dzięki Panchami, Dineshowi i Pranjitowi poznałam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę(...)Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku. Proja Czas przygotowania: ok.50 min. 24 porcje, forma do pieczenia 28/18 Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku „Mój ulubiony
karmelowynowe pomysły, śmiałe deklaracje. Kruszą się maski poważnych i zapracowanych Osób. Na ich miejscu malują się uśmiechnięte, pełne radości twarze. To najważniejszy element i główny składnik każdego z warsztatów. Bez niego to wszystko byłoby po prostu użytkowym gotowaniem. Nie jest i mam nadzieję, nigdy nie będzie. A czym jest? Spotkaniem ludzi gotowych na pokonanie przeróżnych barier - smaku(...)produktów, a wiele z nich zabrać ze sobą do domu razem z innymi , specjalnie na tą okazję przesłanymi upominkami. Od początku wspiera nas i zaopatruje w doskonałą mąkę Młyn Młynomag . Mąka z Reszla zachwyca nie tylko pięknym opakowaniem, ale przede wszystkim najwyższą jakością. Jest to prawdopodobnie najstarszy działający młyn w Polsce. Nie jest dostępna w sieciach handlowych, ale można
KUCHARNIAUwielbiam, gdy grudzień otula nas grubą kołdrą puszystego śniegu. Gdy wielkie płatki wirując, opadają na zaczerwienione nosy i policzki, gdy topią się na rzęsach. Gdy świat
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich
Uwaga Babcia Piecze Chlebstarodawne zwyczaje… „Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie(...)Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie
Kulinarny karnet Christophera