chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:82/154)

Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 136

Sypany chlebek drożdżowy to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności  składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo(...)spróbować bo jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane do posypania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biblijny chleb Ezechiela 188

mięso, chleb Ezechiela i Esseński. To tak w skrócie. Wówczas nie piekłam jeszcze chleba w domu, ale te dwie nazwy chleba utkwiły mi gdzieś w podświadomości. Już 3 lata temu, upiekłam namiastkę chleba esseńskiego, pod nazwą chleb przyszłości. Nie był on w całości ze skiełkowanych ziaren, ale na pewno taki upiekę, czekam tylko na dobre siewne ziarno. Chleb Ezechiela upiekłam(...)każdemu:) Jeden dzień, dwa dni? Muszę nad tym pomyśleć! Chleb bardzo polecam, z chrupiąca skórką, pachnie jak żaden chleb upieczony dotychczas przeze mnie. Nigdy nie miałam w składzie swoich chlebów takiego zestawu zbóż i ziaren.   Biblijny chleb Ezechiela Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej   200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej

Leśny Zakątek
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 126

Mój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z

To co kocham
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 176

sposób znajome; używanie tych wielkich maszyn sprawia mi ogromną frajdę. Ale może przejdźmy do konkretów. Dzisiaj miałam pierwsze zajęcia praktyczne. Razem z koleżanką upiekłyśmy bułeczki z prawie trzech kilo mąki, używając ogromniastego, przemysłowego miksera, którego samo mieszadło jest niemal cięższe niż cały mój Walle. Już dzisiaj dowiedziałam się, że woda nie może być po prostu letnia , ale należy dokładnie obliczyć(...)serka kremowego. Wyszło bosko! Czekoladowo i pysznie. Idealne na każdą okazję, a i bez okazji spiszą się na medal. Przepis na muffinkową bazę z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 279

wykrawać przeróżne fikuśne mniej lub bardziej kształty. Pierniczki przechowujemy z puszce lub słoju, z dodatkiem jabłka lub naczynia z wodą a nawet kawałkiem chleba. Wszystko po to, aby nam pięknie zmiękły do Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce(...)jego rozwałkowywaniem a w razie potrzeby można zawsze podsypać delikatnie mąką. Dorota piecze z tego przepisu piernik z 3 blatami o wymiarach 39×26 cm. Kawał piernika swoją drogą Jak co roku czeka mnie i teraz dylemat, jakie ciasta upiec na Święta. Wiadomo sernik musi być. Boże Narodzenie bez makowca to nie Boże Narodzenie. Marlenka też

Mieszam w Garnku
Chleb ryżowy bezglutenowy 136

Mój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż – ryż jest przecież biały, to i chleb

To co kocham
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 163

ocieplenia przed dalszym formowaniem. Delikatnie wyjmujemy ciasto na omączony blat i oprószamy je mąką po wierzchu. Dzielimy ciasto na cztery równe prostokąty. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcamy ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. Chleby przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość. Rozgrzewamy(...)spryskujemy piekarnik i powtarzamy to po 1 min. Po 5 min. pieczenia, obniżamy temperaturę do 210 st C i pieczemy jeszcze 20-30 min. Upieczone chleby studzimy na kratce. Ja chleby piekłam bez kamienia i zamiast spryskiwać co chwile piekarnik włożyłam do nie go po prostu miseczkę z wodą. U mnie posłużył jako idealny dodatek do Wołowiny po burgundzku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek z kiełbasą 84

sauer , który oznacza kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Określenie „żur” przyjęło się na ziemiach polskich w XV w., ale w tamtym czasie nazywano tak wszystkie potrawy powstałe na bazie zakwaszonej mąki. Żur czy żurek, a może barszcz ?  Już na pierwszy rzut oka widać ( po nazwie), że żurek to chudszy brat żuru. Żur  to gęsta treściowa zupa na mięsie z bogatą(...)solą i pieprzem, należy próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Najlepszy jest zakwas taki domowy z żytniej mąki. Kto nie ma to żaden dramat, można już kupić dobrej jakości żurek gdzie w składzie mamy tylko wodę, mąkę i czosnek. Tak doprawiony żurek, gotujemy 2 - 3 minuty i gotowe.  Osobiście należę do osób które nie cierpią gęstych zup. Każda zawiesista

Dieta moja pasja
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 157

Przepis na keksówkę 26cm, znaleziony tutaj. Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-)Składniki: - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650)- 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną)- 250ml ciepłej wody- 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych)- 50ml oliwy z oliwek- 1 łyżeczka soli (dałam płaską)- 1-2 łyżeczki(...)wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać.Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem.Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową posmarować dokładnie oliwą, masłem lub olejem i obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy.Przełożyć wyrośnięte ciasto

Smaczne Zdrowe
Z maślanką i amarantusem-chleb 172

  SKŁADNIKI: 1 l maślanki 520 g  mąki razowej 140 g orkiszowej 160 g mąki z nasion amarantusa  180 g mąki kukurydzianej 1/2 szklanki

w mojej kuchni
Bagietki pszenne 189

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra(...)sumie pewnie ma rację. Chleby u nas na blogu niezbyt często się pojawiają. Pora zakasać rękawy i to zmienić. Postaram się co jakiś czas wrzucać świeży przepis. I Madzia będzie zadowolona, i Wy dostaniecie coś nowego, a i ja spokój będę miał.       600 g maki pszennej typ 650 360 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 205

wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę , nacinamy i pieczemy Pieczenie chleba ciasto w foremce nacinam(...)dołu i piekę w tej temperaturze 15 minut po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki z koperkiem i marchewką 180

A było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam

Apetyczna babeczka
Plesniak kruszony czyli poWeekendowe Lakocie odc.76 220

W trakcie powrotnej podroży z gór na profilu jednego z blogów, na fb, zobaczyłam ciasto. Bardzo je lubię i jest łatwe w przygotowaniu. Małżon zakupił potrzebne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z kaszy gryczanej 141

Chleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub

Blendman