Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki 1/4 szklanki oleju 3 i pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao i kawy Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło
Ugotowane pozamiataneprzejawiam zainteresowanie różnymi dietami oraz zaleceniami jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety a z którymi najlepiej pożegnać się raz na zawsze. W ramach takiej zajawki zakupiłam książkę "Kuchnia bez pszenicy" autorstwa Davisa Williama. W książce oprócz przepisów kulinarnych znajduje się również dość obszerny wstęp, w którym Autor przedstawia zalety całkowitego wykluczenia pszenicy z diety. Autor dedykuje tę książkę(...)znalezienie zamienników mąki pszennej. Najczęściej stosowaną mąką w przepisach bezpszennych to mąka / mączka migdałowa. Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt
coolinarnastrefa.blogspot.comchleb i chałkę, które z nami pojechały, natomiast nie wrzuciłam przepisu na Zebrę. Głównym powodem, dla którego tak się stało jest to, że Zebra zwykle znika w ciągu pierwszego dnia wyjazdu :] Dlatego postanowiłam upiec ją poza sezonem, żeby podzielić się z Wami tym genialnym przepisem. Niestety nie potrafię już sobie przypomnieć skąd go mam. Zebra 5 jaj 480g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę (ok. 8 minut) - niestety z ubijaniem jajek już tak jest, że są lepsze jeśli ucierać je dłużej, jak w bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej, a następnie dosypać mąkę
Przepysznik - BLW i nie tylkomeksyku pełni funkcję pieczywa jak nasz chleb. Tortilla może stanowić bazę wielu potraw. Można z niej przygotować pyszne zawijane wrapy albo meksykańskie taco. Lubiana jest też bardzo przez dzieci, które podskubują po kawałku a sprytny rodzic może w tortillę zawinąć szynkę, warzywa, kurczaka i inne smakołyki, które biegające po domu dziecko zje bez szkody na dywanach i ścianach. Tortilla(...)Możesz z nich przygotować pyszne wrapy, możesz zrobić meksykańskie taco czy też przekąski na przyjęcie. Domowy przepis na tortillę będzie punktem wypadowym do twoich kulinarnych inspiracji. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki smalcu lub masła* 1 szklanka gorącej wody (wrzątek) Sposób przygotowania: Do misy w której będziemy miksować lub wyrabiać ręcznie ciasto dodać mąkę, sól, roztopiony
ProstePesto.plakademię pieczenia chleba”. Co tydzień w piątek dodam nowy przepis na chleb, na początku będą to wypieki drożdżowe (chleby, bułki, chałki itd.), bo są dużo łatwiejsze i naprawdę trzeba się postarać, aby nie wyszło. A tak jeszcze z historii, to najstarszy, jaki odnaleźli archeologowie chleb pochodzi z Krety, a jego wiek określono na 6100 lat. Pierwszy chleb był(...)soli łyżeczka cukru Przygotowanie: Odmierz odpowiednią ilość mąki. Celowo podałam składniki wg dwóch metod, bo nie każdy posiada wagę kuchenną. Można odmierzyć odpowiednią ilość mąki i wody używając kubka/szklanki o pojemności około 250 ml. Mąkę przesiej, dzięki jej napowietrzeniu chleb będzie pulchniejszy. Jeżeli nie masz „przesiewaczki” równie dobrze możesz przemieszać mąkę rózgą, a nawet widelcem. W kubku rozpuść
greenscarfręką . 3. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość . 4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. 5. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz(...)niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos . Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego
Kubki smakuhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bez wątpienia to najlepszy bezglutenowy chleb jaki jadłam. Nawet moje glutenowe dziecko powiedziało, że jest przepyszny! Ma cudownie chrupiąca skórkę (dzięki pieczeniu z kostkami lodu) i sprężysty, jednolity miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania. Doskonały. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)gryczanej Nutrifree 30 g Mix Omega BIO Nutrifree 420 g letniej wody 30 g oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży 8 g soli 1 łyżeczka (5g) płynnego miodu mak lub nasiona do posypania Mąki z Mixem Omega wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód
Kuchnia bezglutenowagrzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy(...)trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy na kratce i szybko zjadamy , zanim inni zajarzą co się upiekło Post Serowo – cynamonowe zawijańce
Ogrodnik w podróżychleb, odciąć skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam(...)soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki kleiku ryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym razem zrobię bez kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone (dla mnie im więcej tym lepiej ale minimum jeden słoiczek
greenscarfNiech ma... :) Ale jakoś tak bez sił jestem kompletnie, bo to już prawie 22 na zegarze, a tu chleb na rano być musi. No ja rozumiem, że Magdzie pomaga, ale jakoś wciąż brak mi motywacji :) I nagle przypomniał mi się automat, który już dawno poszedł w odstawkę! Przecież tam to sam się chleb robi, tylko wsypać co trzeba(...)nawet i tutaj nie bardzo miałem ochotę się przemęczać to przepis jest najprostszy z możliwych :) Więc oto lista rzeczy, które musimy zgromadzić: 300 ml wody 550 g mąki 1 łyżeczka suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 cebula Jedyna rzecz, która wymaga od nas pracy (chociaż bardzo niewiele) to uduszenie cebuli. Tak więc wrzucamy na patelnię wspomniane
Marder&Marder Manufacturesmakują po prostu jako chleb upieczony w 2 keksówkach, a jako miseczki można je wykorzystać także do zapiekania szpinaku z jajkiem, lub podawać gulasz, albo leczo. Jeżeli macie ochotę, chlebki można dodatkowo posmarować jajem i posypać otrębami lub płatkami owsianymi, itp. Trochę się z nimi nakombinowałam, żeby były takie jak chciałam. Pierwsza próba (tylko z mąki pszennej) była co prawda(...)mąki pszennej chlebowej (typ 750) 250 g mąki graham (typ 1850) 250 g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 250 g mąki orkiszowej (typ 630) 15 g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli ¾ łyżki melasy trzcinowej 600 ml letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo
Pełny talerzSłowo „gazpacho” (czyt. gazpaczo) ma arabski źródłosłów i oznacza „moczony chleb”. Gazpacho jest tylko jedne! Oryginalne, które powstało prawdopodobnie w Sewilli
Szybko Tanio Smaczniekilka łyżek miąkiszu chleba (ja zwykle zużywam około 1/3 bochenka z dnia poprzedniego, przy ciut większej ilości bulionu) 2 jajka sól, pieprz Cebule drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość łączymy z bulionem mięsnym i zagotowujemy. Gdy zupa zacznie wrzeć, doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą uniwersalną). Następnie dodajemy pokruszony miąższ chlebowy (bez skórki, sam środek(...)szklanki wbijamy jajka, dodajemy je do zupy i od razu miksujemy, by nam się nie ścięły. Możemy podawać posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami. Chrupiące krakersy: 100 g mąki pszennej 60 ml zimnej wody łyżeczka soli łyżeczka suszonego rozmarynu/tymianku Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy zimną wodę. Drewnianą łyżką mieszamy chwilę składniki, aż ciasto osiągnie formę kuli
Smaki Na TalerzuCiasteczka owsiane uwielbiam. Są nie tylko bardzo smaczne ale również co nie każdy wie - zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają prace jelit i dają uczucie
maniapieczeniazapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet(...)produktów spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzy lubicie świeży chleb na śniadanie? I mam na myśli świeży – ciepły, wyjęty prosto z piekarnika? Takie pieczywo, przy którym nie trzeba stać kilka
Szybko Tanio Smacznieostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki i dalej miksuj, aż do gładkiej konsystencji. Dodaj resztę mąki i tłuszcz. Na koniec wlej wodę gazowaną. Miksuj jeszcze chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy(...)już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego
Anioszek w kuchniGęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek(...)szczypta papryki wędzonej słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki lub bazylii Pulpeciki 8 kromek czerstwego chleba 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 łyżki bułki tartej mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Wykonanie: W garnku roztapiamy masło, dorzucamy obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz umytą, wydrążoną
kgwjanczewowiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje(...)BRZOSKWINIOWA CHLEBO-BABKA (PEACH BREAD)* 600g brzoskwiń 5 łyżek brzoskwiniowej nalewki babuni (albo innego brzoskwiniowego alkoholu) 1 łyżeczka syropu waniliowego 100g miękkiego masła 250g cukru 3 jajka 400g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki cynamonu Brzoskwinie myjemy i wyjmujemy pestki. Wrzucamy do rondelka, skrapiamy alkoholem i podgrzewamy aż zmiękną
les mirabelleswiec wszystkich do wirtualnego probowania mojego dziela :) Smacznego! Pan de Calabaza czyli Sefardyjski chleb z dyniaw miom wydaniu buleczkiskladniki:115 g pure z dyni (0,5 szklanki)7 g drozdzy instant lub 21 g swiezych0,5 lyzeczki mielonego kardamonu0,5 lyzeczki mielonego imbiru500 g maki chlebowej (3i 3/4 szklanki)140 g cieplej wody (2/3 szklanki)70 g cukru
Przysmaki Karolki