chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać(...)dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty
CookYourselfchleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie tylko bez(...)dodatku kakao. Na górze posypałam migdały i polałam syropem daktylowym. Przepis na domowy budyń Składniki 500 ml mleka ( u mnie roslinne) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 laska wanilii 2 łyżki masła / oleju kokosowego 2-3 łyżki cukru kokosowego Wykonanie Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło/olej kokosowy i ziarenka z laski wanilii. Pozostałe mleko wlewamy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comktóre zresztą były "opcjonalne") zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" (wyd. Pascal), z pomocą której niejeden chleb już upiekłam! Zobacz również przepisy na -----> żur Zakwas na żur z zakwasu chlebowego - przepis: Składniki: 50 g żytniego, "pracującego" zakwasu na chleb 400 ml letniej, przegotowanej wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 listki laurowe 4 ziarna ziela
Moje QulinariaNaprawdę polecam tę przyprawę. Reszty jeszcze nie sprawdziłem, ale mam nadzieję niedługo nadrobić te zaległości. A z mąk już dwie zostały wypróbowane: ta zwykła pszenna i mieszanka pszenno-żytnio-orkiszowa. W sumie pszenna jak pszenna. Cóż mógłbym o niej powiedzieć... No chleb wyszedł bardzo dobry :) Zresztą przepis niebawem, za parę dni. Ale strzałem w dziesiątkę jest ta mieszanka mąk! Idealnie
Marder&Marder Manufacturenasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut
CookYourselfNastępny chlebek bezglutenowy, który pierwszy raz piekłam. Wydaje mi się, że powinien trochę bardziej urosnąć, ale może to wina mąki kukurydzianej, która
To co kochamZapragnęłam czegoś słodkiego ... raz dwa zakręciłam muffiny ! :-) Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z
Życie na widelcuupieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto nie może przerosnąć i „przelać się” przez górny rand formy, gdyż upieczony chleb być może będzie wymagał dodatkowej „motywacji” przy wyskakiwaniu(...)chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie. Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie
Grahamka, weka i kajzerkarękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. W międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzucić je na lekko posypany mąką blat(...)minut. Po tym czasie uformować bochenki i włożyć je do wysypanych mąką koszyczków do wyrastania lub -jak u mnie- przełożyć na obficie obsypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka. Przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny lub do lodówki na 8 godzin. Naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Na spód piekarnika wstawić małą
UgotujmyTo.plZachciało mi się chleba. Znaczy się zrobić mi się zachciało. No i tak myślę jaki zrobić, myślę, szafki przeglądam żeby zobaczyć co mam. No i widzę, że wciąż mam całkiem pokaźną ilość dziwnych produktów z naturo.pl . Tak patrzę na nie i widzę, że co jeden to dziwniejszy. A tak mi wysłali, bo chcieli sprawdzić jaki twardziel jestem(...)CHALLENGE ACCEPTED. Zatem z paczki oznaczonej wielkim czerwonym napisem: "Mąka quinoa, płatki quinoa, mąka z ciecierzycy... Co to k**wa jest?! No to cię, Paweł, ziomy z naturo.pl załatwiły :)" wyjąłem mąkę ryżową , mąkę sojową , mąkę pszenną pełnoziarnistą i siemię lniane . A tak na marginesie ogłaszam konkurs bez nagród :) Co, w mordę, można zrobić z tych właśnie składników (quinoa
Marder&Marder Manufactureupiec coś zjadliwego. Tak oto powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1 jajko(...)Wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę (powinna być ciepła, a nie gorąca), roztrzepane jajko oraz olej i wszystko razem wyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią, a następnie ponownie przykryć
Codzienna kuchnia niecodziennastopni. Masę z ziaren wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone). Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić(...)możemy pestkami dyni lub dodać suszonej żurawiny. Migdały zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi. Ważne tylko by zachować podane proporcje. Chleb jest wilgotny. Pasuje do wędlin, sera jak i słodkich dodatków. To samo zdrowie, a przede wszystkim cudowna alternatywa wszechobecnej mąki pszennej. Dodatkowo jest łatwy w przygotowaniu, nie zawiera konserwantów, a długo zachowuje świeżość. Same zalety. No może oprócz kaloryczności
Kuchnia po mojemuŁatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero(...)teraz szykując wpis..okazało się, że dałam za dużo drożdży..Polecam taki chlebek..jest pyszny...dodatki dowolne..wedle uznania..przepis od mojej koleżanki .. 1 kg mąki 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego po 6 łyżek otrąb, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika
Moje domowe kucharzeniepiekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej(...)części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki pszennej (czasem więcej, czasem mniej - zależnie od wilgotności dyni) sól Dynię (ja robię ze skórą, bo używam odmiany Hokkaido
Weekendy w domu i ogrodzieśniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie(...)pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam!Składniki:15 g świeżych drożdży1 łyżka cukru3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej280 g mąki pszennej ( 2 szklanki )3 łyżki mąki owsianej2 łyżki oliwy z oliwek o smaku chilli1 mały ząbek czosnkułyżeczka suszonej bazylii1/2 łyżeczki tymianku i cząbrułyżeczka soli3 małe posiekane papryczki chilliSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną, owsianą
Słodkie PrzyjemnościMoże następnym razem :) Przepis pochodzi z książeczki: " Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Z tą modyfikacją, że ja uprażyłam kokos, a nie opiekałam go w piekarniku i dałam mniej cukru niż w przepisie, w końcu mój syn nie jada słodyczy :) Kokosowy chlebek.Składniki:100 g wiórków kokosowych;2 szklanki mąki tortowej;1/2 łyżeczki soli;1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miksturownikwłaściwie jestem więcej niż pewna, że gdybym upiekła chleb na zakwasie z dodatkiem soku z buraków, nie otrzymałabym takiego koloru jak przy chlebie drożdżowym. Mam doświadczenie z innymi naturalnymi barwnikami, które używałam do chleba i nie każdy zachowuje się w środowisku zakwasowym jednakowo. Kiedyś piekłam chleb z dodatkiem świeżego soku z bzu czarnego. Pieczywo drożdżowe piękny kolor, pieczywo na zakwasie(...)kawałki buraka nie straciły koloru tworząc ciekawą teksturę wnętrza chleba.. Chlebki bezproblemowe i bardzo proste w wykonaniu. Bardzo polecam! Dziękuję Ani z bloga Kuchennymi drzwiami za rozpoczęcie 2016r tak zjawiskowym chlebem. Jednocześnie dziękuję wszystkim, którzy przyłączyli się do wspólnego pieczenia. Chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem buraka Potrzebujemy • 370g mąki pszennej chlebowej, • 160g startego buraka na tarce do jarzyn
Leśny ZakątekChleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny. Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)oliva 1 cucchiaio di rosmarino tritato PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje mąki z sod ą i rozmarynem , robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy jogurt, olej i mleko. W yrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciastu nadajemy okrągły kształt. Chleb wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb pieczemy
La grande e la piccola cuoca