chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:67/154)

Chleb na zakwasie z dzikich drożdży: śliwek, rodzynków i kminku 144

Kolejny wypiek na dzikich drożdżach dziś przedstawiam. Do zrobienia wody zakwasowej użyłam suszonych jesienią śliwek węgierek, nasion kminku oraz rodzynków. Najpierw przygotowuje się wodę, potem na

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 160

Najlepszych wypieków w 2017r. życzę wszystkim domowym piekarzom!  Polecam chleby pieczone na liściach jarmużu, które dodają oryginalnego smaku wypiekowi, Ten chleb jest dość duży. Waga po upieczeniu to około 2200g. Można dostosować 2 mniejsze foremki albo podzielić składniki na pół i upiec mniejszy. Jednak pomimo dużej wagi chleba, kromki nie są grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie(...)spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn, • Namoczone siemię, • 400g mąki orkiszowej typ 750, • 300g mąki żytniej typ 720, • 20g soli himalajskiej, • 300g

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 147

około 10-12 godzin) do lodówki.  Rano wyjąć chleb z lodówki. W przepisie zabrakło mi informacji, czy od razu z lodówki włożyć chleb do piekarnika. Zdałam się na intuicję i swoje doświadczenie w pieczeniu chleba i chleb wyjęłam z lodówki na dwie godziny przed wypiekaniem. Dzięki temu chleb ładnie wyrósł. Rozgrzać piekarnik do 240 stopni C ** .  Naciąć bochenki(...)mąki pszennej lub innej np. orkiszowej i 200 ml wody. Czynność tę należy wykonać około 8-10 godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 254

spód dobrze się przypiekł.  Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn, • Namoczone siemię, • 400g mąki orkiszowej typ 750, • 300g mąki żytniej typ 720, • 20g soli himalajskiej, • 300g(...)wody, • liście jarmużu. Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu bez zgrubień wykładamy foremkę o rozmiarach 25x36, wcześniej posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wykładamy ciasto  i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 3 godziny. Pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut. Następnie obniżamy temp. do 220st i dopiekamy przez 45-55 minut

Leśny Zakątek
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 103

śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie

Gotowanie jest łatwe
Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016 108

Dziś jest Światowy Dzień Chleba a ponieważ chleby piekę już pewnie z 10 lat nie mogłam w tym właśnie dniu nie pokusić się o upieczenie własnego

Moje Małe Czarowanie
Pizzerki 111

łyżki letniej wody 30 g mąki pszennej   Ciasto: cały powyższy rozczyn 2 łyżeczki przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 650 g mąki pszennej 300 g letniej wody Sos pomidorowy: 250 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku(...)łyżki ketchupu sól, pieprz, oregano do smaku Dodatkowo: 200 g sera żółtego, startego     Przygotowanie:   Rozczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasteczka z m&m'sami 105

prawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik(...)mnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła - 100-150g cukru - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 100-150g M&M'sów - 0,5 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie) Masło utrzeć z cukrem

CookYourself
Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia 158

Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką.  Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i  chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała  Ania z Bajkorady .  Oryginalny znajdziecie na  BBC Food –  klik(...)cytuję za Amber Składniki STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) - użyłam drożdży instant Dr Oetker'a - 1 opakowanie – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej

Stare Gary
Chleb pszenny z burakiem 157

Chleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber .  Przepis pochodzi z książki How to Make Bread  Emmanuela Hadjiandreou.  Byłam bardzo ciekawa końcowego

Codziennik Kuchenny
Domowy chleb 7677

domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki do pracy. Chleb domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można(...)podczas pieczenia chleba, za każdym razem sprawiają wyjątkową satysfakcję. Przepis na chleb pszenno – żytni powinien zadowolić przede wszystkim tych, którzy zaczynają swoją przygodę z domowym pieczywem. Jeśli więc pytasz: Jak upiec chleb w domu? oraz Jak upiec chleb w piekarniku? To mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz odpowiedzi! Polecamy! Domowy chleb Składniki: 0,5 kg mąki pszennej

Kuchnia Na Wypasie
Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru 270

Pyszne pełnowartościowe ciasteczka do schrupania przy kawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama

Ze smakiem i z pasją
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 170

przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek. Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 2 łyżki(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu lub miodu 2 łyżeczki soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W misce łączymy składniki suche: mąkę gryczaną, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy

Poezja smaku
naleśniki z warzywami 127

chleb i coś na chleb - każdy wie gdzie leżą :P Zaraz po świętach zaczynamy działać  <3 Z myślą o opróżnianiu zapasów z zamrażalnika zrobiłam dziś naleśniki z warzywami. Mam jeszcze sporo brokuła i kalafiora. Cebula w zeszłym roku tak dopisała, że mam jej mnóstwo do tej pory. Pietruszka świetnie się też trzyma w piasku :D Naleśniki usmażyłam bez(...)szczególnych dodatków typu budyń bądź cukier waniliowy. Pół na pół woda z mlekiem plus jajo, soda i mąka. Udusiłam warzywa z kiełbaską: * 1/2 laski kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 15 dkg brokuła * 15 dkg kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa - 1 garść * 1/2 papryki * odrobina oleju * przyprawy: sól albo ziarenka i pieprz * magiczny dodatek - sos ciemny pieczeniowy

Pieprzyć z Fantazją
Pełnoziarnisty chleb graham z ziarnami słonecznika i pestkami dyni na maślance 116

aromatyczny. Jedna kromka z czymś pysznym i jesteś syty dość długo. Robiłam chleb w maszynie do wypieku chleba. Nastawiłam maszynę i mogłam zająć się czymś innym. Składniki 350-400 ml maślanki 2 -3 łyżki oleju kokosowego 360 g mąki pszennej pełnoziarnistej  TOTA 180 g mąki pszennej graham typ 1850  TOTA łyżka miodu świerkowego 100 g pestek dyni(...)mnie nr 3, ale nie wiem jaką macie maszynę, zobaczcie) i ...wytrzymaj 4 godziny, bo po tym czasie dopiero będziesz się mógł cieszyć swoim własnym, zdrowym i pysznym chlebem bez niespodzianek. Osobiście zjadłam kanapkę z instalatiną, piersią kurczaka duszoną na parze, suszonym pomidorem, serem kozim, koprem włoskim i czarnuszką. Jedna kanapka i idziesz podbijać świat! Co ja mówię- wszechświat

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami 232

wyobrażam sobie świąt bez domowego chleba i dlatego z tej okazji powstał  przepis na chleb świąteczny z orzechami, żurawiną na zakwasie żytnim. Myślę, że nawet najbardziej zbiegani znajdą czas na upieczenie domowego pieczywa. Zwłaszcza, że nie wymaga od nas żadnego zarabiania, formowania, składnia. Wystarczy wymieszać składniki i już :) W domu zapach roznosił się wszędzie. Oczywiście jak chcecie dać(...)więcej nasion czy dowolnych bakalii to wszytko zależy od waszych preferencji, możecie zaszaleć :) Składniki: 500 g maki pszennej chlebowej typ 650 lub 750 150 g bardzo aktywnego zakwasu 450 g letniej wody 1,5  łyżeczki soli morskiej 2 łyżki słonecznika 2 łyżki dyni 2 łyżki żurawiny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki otrębów owsianych Wszystkie sypkie składniki

Delicious Titbits
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym 146

Chleb jest tym co Polacy uwielbiają i sławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy

Moje Małe Czarowanie
Piernikowe choinki 3D 156

masła3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajko1 łyżeczka sody oczyszczonej500 g mąki pszennejDodatkowo:cukier puderbiała cukierkowa posypkaNie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach. Ja w tym roku zdecydowałam się na wyjątkowe podpatrzone w internecie choineczki, które mogą stanowić przepyszny smakołyk, ale również wyjątkową ozdobę(...)zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać

Świat Ciasta
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 184

chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych: 80 dag maki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży(...)łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1/2 szklanką wody. Zrób zagłębienie w mące, wlej rozczyn i odstaw

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania