chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:75/154)

Własna mąka bezglutenowa - gryczana 119

Każdy kto jest na diecie bezglutenowej przyzna, że najwięcej problemów sprawia brak pieczywa. W sklepach można kupić pieczywo bezglutenowe jednak jest ono potwornie drogie, smak pozostawia

Ze smakiem bez glutenu
hot dog ? 198

Gorąca parówka w bułce z sosem, to hot dog, a jak nazwać parówkę w cieście, z serem, upieczoną w piekarniku? Nie wiem jak nazwać, ale potrafię

chleba naszego
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 145

sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w której kupię chleb czy bułki "do jedzenia". Mimo, że moje poszukiwania wykraczały daleko poza granice miasta, były bezskuteczne. Pieczywo, jakie kupowałam było smaczne, nie przeczę. Jednak na drugi dzień nie dawało się już zjeść ze smakiem. I przede wszystkim nie pachniało chlebem lecz sztucznością.Jakiś rok temu(...)ładniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml. mleka,30 g. drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g. miękkiego masła,1/3 łyżeczki białego pieprzu.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Pod wpływem cukru "roztopią się". Wlać ciepłe (minimalnie podgrzane) mleko, sól, pieprz i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smak Lata - relacja z warsztatów 147

doskonale nie tylko bez słów, ale także dzięki tym, które krążyły między nami po polsku, angielsku, niemiecku i w dzieciom tylko znanym szczebiocie.  Powodzenie warsztatów i smak potraw zawdzięczamy w dużej mierze firmom partnerskim, które zapewniły nam wiele doskonałych produktów i zaufały mojej wizji warsztatów.   Tradycyjnie mieliśmy przyjemność korzystać z doskonałej mąki z Młyna Młynomag , najprawdopodobniej(...)wielkiej radości powędrowała z uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom.  Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane

KUCHARNIA
Carskie pierogi z okrasą 303

cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest

Ogrodnik w podróży
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 86

Pisałem parę dni temu o wizycie teściowej. Więc wizyta się odbyła, przebiegła bez problemów. Zresztą tak tylko sobie żartuję, lubimy się bardzo z Marzenką ;) Przyjechała, posiedziała, pogadała, zjadła coś tam, zainkasowała dwa świeżo upieczone chleby i pojechała. I właśnie dzisiaj przepis na pierwszy chleb dla teściowej: z suszonymi pomidorami. Kolejny, z oliwkami, za kilka dni. A tak na marginesie(...)zięciem. Oglądają spadające gwiazdy. Zięć pomyślał życzenie. Teściowa już nie zdążyła. Słaby i zupełnie nieprawdziwy kawał, przecież wiadomo, że teściowe są fajne ;) Składniki na 2 bochenki: 1 kg mąki pszennej 630 ml wody 75 g suszonych pomidorów 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g drożdży instant Pomidory kroimy

Marder&Marder Manufacture
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 157

bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.   Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.   Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i  kremów-domyślałam się 6.   Doskonale nadaje(...)lżejsze, latwiejsze w trawieniu  i smaczniejsze- nie miałam pojęcia) 7.   Nie pozostaje nam nic innego jak zastąpic mąkę pszenną zdrowszą mąką ryżową) A z drugiej strony musi być w tym trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku

Mia Cucina Sofieta
Chleb z sezamem z nutą czosnku 172

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta

Monia miesza i gotuje
Chlebki Naan 159

Chlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej

dom-agi.pl
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 274

się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie inne ciasto. Mówię do mąki, gdy odważam(...)obie mąki, słód i mieszamy do połączenia przez 3-4 minuty. Zostawiamy takie „ciasto” – nieuformowane, farfoclowate i niemiłosiernie wręcz suche – na 20 minut do nawodnienia, przykrywamy miskę folią spożywczą lub wilgotną lnianą ścierką. Ten proces nazywamy autolizą spoczynkową. Autoliza to czas, w którym mąka tylko wymieszana z wodą pracuje sama – rozpadają się wielocukry, tworzą się pasma glutenu, mąka puchnie, zyskuje

Karo in the Kitchen
Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 182

kroimy na kawałki. Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor z obu stron pulchne placuszki. Podajemy z mlekiem i konfiturami. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko . Polecam Młynomag

Gotowanie jest łatwe
Domowe Bułki Grahamki 215

moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe bo około(...)upieczeniu niż ze sklepu bo na przykład koszt bułki grahamki to około 0,33 PLN bez wliczenia energii lub gazu zużytego podczas pieczenia . Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 9 bułek około 100 g 300 g mąki pszennej razowej typ 1850 250 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 330 ml mleka ciepłego – możemy użyć wodę zamiast mleka 4 łyżki oleju

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 194

blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział(...)wtedy bardziej wyczuwalna. Ale to już wg własnego gustu...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#23). Składniki (na 12 bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży70g cukru 45 g masła300 g mleka100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu)sezam do posypania bułek1 jajko

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowy chlebek bananowy 195

Pyszny, lekko wilgotny chlebek bananowy z dodatkiem ekspandowanej komosy ryżowej, której ziarenka przyjemnie chrupią podczas gryzienia. Chlebek jest lekki, o zrównoważonej słodkości i co najważniejsze - niezwykle

Domowa Cookierenka Agi
Orkiszowa chałka nadziewana dżemem 161

Wiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa

Mienta blog