polecić TO ciasto. Oczywiście w wirze przedświątecznych przygotowań nie mogło obyć się bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera " Świąteczne przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego(...)jest by nie była zbyt gorąca by karmel się nie rozpuścił. Wierzch posypujemy gruba solą i solonymi, pokruszonymi pistacjami :) Odstawiamy by czekolada zastygła. Kroimy nożem z piłką (jak do chleba) lub maczanym we wrzątki ostrym nożem. A teraz moje uwagi. Ważne jest by naczynie, w którym gotujecie karmel nie było wąskie i wysokie. Ja takiego użyłam przez co masa
Dzieje kuchennej WiewióryMumie budzą się do życia... Pyszne, delikatne, kakaowe ciasteczka z czekoladowymi bandażami :) Przepis znaleziony na stronie Codojedzenia . Kakaowe ciastka mumie 300 g pszennej mąki 200
Dzieje kuchennej WiewióryBłyskawiczne piekarzenie w Błyskawiczny Piątek! :) Chleb na sodzie piekłam nie po raz pierwszy. Zetknęłam się już z nim w ramach wspólnego piekarzenia w akcji Wypiekanie na śniadanie , kiedy to mogłam się pochwalić takimi oto efektami: Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem . Bardzo mi wtedy zasmakowała słodkawa wersja tego rodzaju pieczywka i postanowiłam kontynuować trend. Tym razem jako główny(...)pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce
Grunt to przepis!Decyzja całkowicie spontaniczna! Gdy na FB zobaczyłam wydarzenie: "Warsztaty Domowa Piekarnia- Chleb na zakwasie" prowadzone przez Pana Piotra Kucharskiego- autora dwóch książek kucharskich (w tym mojej ukochanej o chlebie ;)), zwycięzcy programu "Gotuj o wszystko" i kucharza gotującego w Dzień Dobry TVN, od razu wiedziałam, że muszę tam być! Tym razem nie mogłam przepuścić takiej okazji. Zarezerwowałam miejsce, kupiłam(...)Podczas warsztatów zmierzyliśmy się z: * chlebem pszennym na zakwasie * chlebem żytnim na zakwasie * pizzą na zakwasie * ciabattą * oraz trochę spontanicznie zrobiliśmy jeszcze pszenne bułki na zakwasie Oprócz czystej praktyki Pan Piotr podzielił się z nami swoją wiedzą, ciekawostkami i poradami związanymi z zakwasem, pieczeniem pieczywa w warunkach domowych, zastosowaniem różnego rodzaju mąk, przybliżył nam pojęcie glutenu, siatki glutenowej, wyjaśnił
Nastoletnie Wypiekaniejednolitą masę. Posypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka pączusi na pomocą łyżki i smażyć na ładny, brązowawy kolor (z obu stron). Rada dla początkujących: Gotowość tłuszczu można sprawdzić następująco: wrzuć na tłuszcz mały kawałek chleba, powinien wypłynąć na wierzch i zrumienić się(...)się kiedy wrzucamy na niego świeżą partię tłuszczu, temperaturę trzeba kontrolować. Jeżeli posiadasz frytkownicę - rozgrzej tłuszcz do 170 stopni i w niej smaż, jest to bardzo wygodna forma. Smażyć bez przykrycia. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierniki bez glutenu i jajek z przepisu znalezionym na blogu Lawendowy dom. Miękkie po upieczeniu, potem twardnieją jak tradycyjne pierniczki by znów zmięknąć po kilkunastu dniach. Naprawdę pyszne! Składniki: 500 g mąki gryczanej 200 ml miodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli(...)Miód oraz masło rozpuść w garnuszku wraz z cukrem i przyprawami. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite, choć jest klejące. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Na wysypanym mąką
Kuchnia bezglutenowakońcu piecze! Ciut pracochłonny, ale czego się nie zrobi dla świeżutkiej kromki chleba na śniadanie?! Polecam! Jest przepyszny i ma piękne duże dziurki w środku :D Składniki: Zaczyn: 150 ml letniej wody 7 g suszonych drożdży instant (lub 25 g świeżych) 125 g mąki pszennej typ 650 Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 4 g suszonych drożdży instant(...)letniej wody 1 łyżka oliwy 225 g mąki pszennej typ 650 + odrobina do podsypania 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów (u mnie na lodówce). Ciasto właściwe
Nastoletnie Wypiekaniezakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje, ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje(...)podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie.Składniki:300g zakwasu żytniego150g mąki razowej (żytniej lub pszennej)210g maki pszennej200ml wody10g soliok. 3 g drożdżymasłootręby do wysypania keksówki Sposób przygotowania:Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do całkowitego połączenia się. Pozostawić miskę przykrytą ściereczką
W kuchni wieczoremdrożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, wyrośnięte ... trochę brakowało mi tylko ulubionej kruszonki, ale tłumaczę sobie, że bez niej ciasto jest mniej kaloryczne :)) Myślę, że różnorakie wypieki z automatu na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo chociaż bardzo lubię wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, użycie automatu pozwala zaoszczędzić(...)ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną metodą - w piekarniku. Wypróbowane przepisy będę sukcesywnie zamieszczała w nowej zakładce WYPIEKI Z AUTOMATU DO CHLEBA.A to już sprawca całego zamieszania :)) i efekt jego pracy:Składniki:400 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka1 jajko 70 g masła stopionego20
Walijskie Pichceniechleb. Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød. Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten chleb jest naprawdę świetny.Chleb pszenny z formySkładniki:(na keksówkę 22x11 cm)300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy450 g mąki pszennejDrożdże
Pożeraczka, czyli raz adobrzeginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota na domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili(...)końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało.Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki, lekki i delikatny, zupełnie jakby jadło się, kroiło i cieszyło się zwykłą kawiorką.PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY/modyfikacja przepisu ze strony: Studio Kuchnia;/3 średnie ziemniaki500g mąki pszennejłyżeczka soliłyżeczka cukru200-250 ml wody (w zależności od rodzaju mąki)1 opakowanie suchych drożdży
W kuchni Karmel-itkiKochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono
Dzieje kuchennej Wiewióryczyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka plastrów salami kulka mozzarelli(...)około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi
Ogrodnik w podróżypapierem do pieczenia blasze. Chlebek nacinamy ukośnie nożem i obsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. ... uformowany chleb tuż przed włożeniem do piekarnika Tak przygotowany chlebek wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 35-40 minut. Aby mieć pewność, że chleb jest upieczony stosujemy zasadę "suchego patyczka" (wbijamy w chlebek wykałaczkę(...)skórka naszego chlebka miała bardziej złocisty kolor po upływie 35-40 minut uchylamy piekarnik i za pomocą łyżki rozsmarowujemy delikatnie na chlebie masło. Dopiekamy około 3 minuty, wyjmujemy i studzimy. Etap ten można pominąć, bo chlebek i bez tego jest chrupiący z wierzchu. Podajemy. Ja najbardziej lubię jeść taki chleb z samym masłem lub pomidorem. ... chlebek jest miękki
Słodkie okruszkiDo ruskich pierogów przekonywałam się długie lata. No dobra, prawda wyglądała tak, że wszystko co zawierało cebule wydawało mi się obrzydliwe a teraz bez niej
Dzieje kuchennej Wiewióry