chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:81/154)

Schiacciata, czyli płaski chleb toskański 134

jest obłędne! Zresztą później też, nawet na drugi dzień, trzeba tylko w piekarniku podgrzać żeby w miarę ciepłe było. Albo nawet i bez podgrzania, na zimno. Ale żeby nie gadać ze wiele daję przepis: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie) 125 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki(...)żeby lekko się spieniły. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Robimy zagłębienie w samym środku i przelewamy tam wyrośnięte drożdże. Dodajemy sól i 2 łyżki oliwy. Kolistym ruchem mieszamy składniki w zagłębieniu, a następnie stopniowo zaczynamy łączyć z mąką. W połowie pracy dolewamy zimną wodę. Wyrabiamy aż utworzy nam się zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy

Marder&Marder Manufacture
Przepis na langosze 76

danie smażone na tłuszczu podawane z prostym zestawem  masło czosnkowe, szynka, ser i śmietana . Ze względu na lokalizację langosz jest także bardzo popularny na Słowacji. Ten  drożdżowy chleb to taki węgierski fast – food. Do kupienia w  renomowanych lokalach,  barach szybkiej obsługi, a także w niewielkich budkach i wprost z wózków.  Jeśli ktoś był na Węgrzech(...)Langosze przepisy Ciasto na placki langosz przygotowuje się podobnie jak nasze pączki. Mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, jajka, ziemniaki, przyprawy i tłuszcz do smażenia. W odróżnieniu od naszych smażonych na tłusty czwartek przysmaków, langosze smaży się na oleju. Przepis na langosze jest  z ziemniakami lub bez ziemniaków, wybór należy do Was. W oryginale jest to ciasto drożdżowe

Dieta moja pasja
Tortilla orkiszowa, pełnoziarnista. Dieta szybka przemiana 157

Tortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille  w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i  zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych(...)szybka przemiana w fazie I i III. To świetny zamiennik pieczywa, szczególnie dla tych, którzy nie pieką chleba w domu. Nasz ostatnio ulubiony farsz do  tortilli to sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy. Składniki na 6 tortilli: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 260

Piekłem już wcześniej  te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis. 296

Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :)  Składniki: 1 kg mąki, 30 g proszku tj. opakowanie, łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju, opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody...  Jak zrobić: wszystkie suche składniki wsypać do miski, pomieszać, dolewać wody(...)nasionami, ziołami... tak przygotowane pieczemy 10 min/ 220 st., 15 min/200 st. i ~30 min/180 st.  Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn. że się upiekły,  jeżeli nie to dopiekamy już bez foremek na kratce :) Smacznego

chleba naszego
Nachos - domowe znaczy zdrowe 165

znajdziecie produkty z tej serii) ze smażeniem w głębokim tłuszczu przyszedł czas na sprawdzenie tego modelu podczas smażenia bez użycia tłuszczu, a nachos nadają się do tego idealnie. Składniki - proporcje dla 2-4 osób 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 120 - 140  ml gorącej wody 30 ml oleju lub oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie(...)ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na  placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb szwajcarski z garnka żeliwnego 135

mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się chleba (i nada zamierzony wygląd). Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb(...)około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę. Smacznego! W tym Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Agnieszka z Kuchnia Maryny Lidia, bez bloga, ale z Facebookiem :) Iza ze Smaczna Pyza Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik Marzena z Kulinarne szaleństwa Maniusi

Marder&Marder Manufacture
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 172

wypieków. Wersja na piekarnik (na tortownicę o średnicy 25 cm) Składniki : 1/4 łyżeczki szafranu pół szklanki wrzątku szklanka ciepłego mleka 3 dag świeżych drożdży łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki + mąka do wysypania formy 10-12 dag miękkiego masła + masło do posmarowania formy 1/3 szklanki cukru trzcinowego 20 dag rodzynek (namoczonych wcześniej we wrzątku) łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)mlekiem rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić, aby drożdże "ruszyły". Tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać mąkę. Palcami wgnieść w nią masło. Dodać brązowy cukier. Wymieszać. Do miski z mąką wlać zaczyn drożdżowy i szafranową wodę (kiedyś dawałam bez nitek, teraz dodaję z nimi). Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i tymianek. Wszystko dobrze wymieszać na gładką

Weekendy w domu i ogrodzie
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 156

Kolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce  "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gluten - o co tu chodzi? 140

mąka kukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata  soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika z tego, że produkty(...)kuchni, poznaje nowe smaki i sposoby ich wykorzystania. Nie dam się zwariować, bo twardo stoję swoimi stopami na ziemi. Powiem wam, że najbardziej będę miała problem z rezygnacją z chleba, bo bardzo go lubię i sama go piekę od lat. Z pewnością nie idę razem z trendami czy panującą modą, to nie jest w moim stylu. Interesuje mnie tylko aspekt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grecki chleb na zakwasie 110

zakwasie mają taki charakterystyczny smak, wiem, że są w pełni naturalne i nie mają dodatkowych spulchniaczy, ulepszaczy i nie wiadomo czego jeszcze. Zaciekawił mnie bardzo chlebek pieczony przez Dorotę . Chleb ten wyszedł miękki w środku, z chrupiącą skórką, czyli idealnie taki jaki powinien. Zaciekawił mnie, bo piecze się go w tortownicy. Ja użyłam takiej o średnicy 21 cm. Lekko spiekłam(...)mąki pszennej chlebowej 40 g wody Składniki na ciasto chlebowe (900 g): 130 g zaczynu (patrz wyżej) 440 g mąki pszennej 300 g wody 10 g soli 15 g cukru 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie. W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić

dom-agi.pl
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 153

-Robiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Uszka do barszczu 180

soli. W czasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. (stopniowo dosypywałam mąkę do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada(...)surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam  w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć

Stare Gary
Chleb orkiszowy 148

wersję wypróbuję :)!Chleb orkiszowySkładniki:3 szklanki mąki chlebowej orkiszowej 700 (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)1/4 łyżeczki drożdży instantczubata łyżeczka soli1 1/2 szklanki wodyotręby lub płatki owsiane do podsypaniaWszystkie składniki (mąkę, drożdże, sól i wodę) wymieszać w dużej misce. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin. Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (o poj. 3 litry(...)następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód chleba, to wydaje on głuchy odgłos?. Jeśli nie, to wstawić chleb – już bez garnka- do piekarnika i jeszcze dopiec 5-10 minut. Jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony :)! Należy studzić chleb na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony

UgotujmyTo.pl
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 170

etap: 200 g zaczynu z II etapu.242 g maki żytniej242 g wodyPo wymieszaniu składników pozostaw na 3-4 godziny w temperaturze 29 °C.  Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu.350 g mąki żytniej razowej300 g mąki pszennej wysokoproteinowej420 g wody10 g świeżych drożdży (opcjonalnie)1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto(...)ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut. Z całości uformuj dwa okrągłe bądź podłużne bochenki, które powinny wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple. Bez dodatku drożdży ciasto wyrasta około 2, 5 godziny. Nagrzej piekarnik do ok. 250 °C, wstawić formę, w której wyrastał chleb, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. Piec

Grahamka, weka i kajzerka