Do pieczenia pumpernikla przymierzałam się od jakiegoś czasu. I nadażyła się świetna okazja, Ania Kamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber
Codziennik KuchennyMam słabość do gofrów. Od kiedy kupiłam porządna gofrownicę niezależnie od przepisu gofry udają się zawsze. Najbardziej lubię te drożdżowe i te na samych białkach bez
Dzieje kuchennej WiewióryTen weekend był szybki i intensywny dlatego też upiekłam szybkie ciasto, takie dla wszystkich domowników bez wyjątku. Smakowało nam bardzo! Kiedyś piekłam już
Dzieje kuchennej Wiewiórydodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350 g mąki orkiszowej razowej - typ 2000 150g mąki orkiszowej białej - typ 630 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 25 gramów świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżki oliwy 300ml letniej(...)mąką orkiszową. Włożyć do niej ciasto i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Gdy chleb już w blaszce wyrośnie, żółtko roztrzepać z łyżką wody i posmarować nim chleb z wierzchu, następnie posypać sezamem naturalnym - w ten sposób ziarna przykleją się do chleba i nie będą odpadać, jak po posmarowaniu samą wodą . Chleb
Grunt to przepis!bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce na 45 -60 minut do wyrośnięcia - nie przykrywałam tu już ściereczką, bo obawia ł am się, że skórka ulegnie przez to uszkodzeniu(...)takowego nie posiadam, wykorzystałam tu standardową, dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 250C. Na dnie umieścić dodatkową blaszkę z gorącą wodą. Chleb wstawić do piekarnika - w 1/3 wysokości od do łu , bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Piec przez 5 minut w temp. 250C. Następnie zmniejszyć temp. do 200C i dopiekać ok. 55-60 minut - do uzyskania głuchego
Grunt to przepis!Chleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną. Dodałam utartą na grubych oczkach surową dynię…tak wciąż walczę z tą samą dynią Crown Prince, ale już powoli ją wykańczam. Niedługo będę musiała zrobić nowe zapasy, zwłaszcza(...)Halloween raczej dyni w sklepie nie spotkam. Mam jeszcze parę przepisów do opracowania, gdzie dynia występuję w roli głównej. A tym razem wymyśliłam sobie dyniowe bagietki. Upiekłam je z mąki orkiszowej razowej i pszennej, na pszennym zakwasie z odrobiną drożdży. Są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Nie ma jak domowe wypieki! Bagietki własnej roboty, a zwłaszcza te na zakwasie
codojedzeniakucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce tej są potrawy staropolskie. Od zakwasu na chleb po gotowane raki :) Znacie jeszcze jakieś inne nazwy tych klusek?Składniki:50 dag Mąki pszennej1 szklanka mleka2 jaja3 łyżki roztopionego masła3 dag drożdży pół łyżeczki soli (jeśli jemy buchty wytrawne(...)cukier). szczypta cukruJa podwoiłam ilość składników by wyszło więcej klusek.Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie mąkę przesiać, dodać jaja
Bon Appetit Małgorzatyświeżych drożdży. Ale mam wrażenie, że niepotrzebnie. Następnym razem spróbuję bez nich. W przepisie jest miód, jest dużo cukru, jest sporo rodzynek. No i cynamon. To są składniki, które właściwie dodaje się do słodkich ciast, a nie do chlebów - jednak moim zdaniem Struan to nadal chleb - można z niego robić wyśmienite kanapki nie tylko z miodem lub powidłami(...)smakuje interesująco. Można również robić tosty. Reasumując - bardzo ciekawy i smaczny chleb. Dlatego namawiam do jego wypróbowania... P.S. Chleb upiekłem w dwóch foremkach a 23 cm, ale sądzę, że można w ciut krótszych - chleb wtedy bardziej wyrośnie w górę. Ciasto chlebowe (2 foremki a 23x) 640 g mąki pszennej chlebowej 128 g zakwasu żytniego razowego 43 g polenty
Grahamka, weka i kajzerkaNiezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe pieczywo ostatnio jest bardzo popularne. Nie wiem czy to kwestia mody, czy chęć zjedzenia chleba czy bułek w 100 procentach naturalnych, bez polepszaczy smaku i konserwantów. Ja też od czasu do czasu przygotowuję domowe bułeczki lub chlebek w różnych postaciach. Tym razem postanowiłam zrobić bagietki z masełkiem ziołowo - czosnkowym, na wzór tych, które można kupić w piekarniach(...)domu i brak drożdży w wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru
Waniliowe ImprowizacjeNajstarszy przepis na Ladenie, o której dziś piszę pochodzi z Greckich wysp Kimolos i położonej obok Milos tak zwany Archipelag Cyklad. To płaski chleb z pomidorami, cebulą, ziołami i oczywiście oliwą z oliwek. Kraje śródziemnomorskiej bez wątpienia opanowały sztukę robienia placka z dodatkami, które swoje początki mogą brać właśnie w Grecji. Znajdziesz je również u mnie : Włoska Pizza , Hiszpańska(...)wypowiedzi życzę Ci smacznego 👥 – 4-6-8 ⏰ – 120 minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 250 g letniej wody 8 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 00 50 g oliwy z oliwek, którą znajdziesz tutaj 1 łyżeczka suszonego oregano 3-5 dużych pomidorów bez skórki 150-200 g pomidorów koktajlowych 1 czerwona cebula pokrojona
RafalCookjego upieczeniem gdyż bardzo nam smakuje. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki bez zbędnego wyrabiania. Wyrasta w nocy, a rano po niespełna dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca i w zasadzie z każdego bochenka coś z niej uskubię. Chleb zrobiłam w dwóch różnych wariantach – do jednego(...)Joanny ). Najsmaczniejszy ponoć wychodzi z garnka żeliwnego, ja jednak jeszcze takiego nie posiadam i skuszona doświadczeniem dziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru
Pieguskowa Kuchniarano na ponowne wyrośnięcie, ale jak dobrze zorganizujecie sobie poranek (np. wstaniecie o 7, przemieszacie chleb i wskoczycie ponownie do łóżka na małą, poranną drzemkę) to chlebek zdąży wylądować na śniadaniowym stole! ; ) Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia Składniki 250g mąki z tapioki 200g mąki gryczanej, najlepiej jasnej 1 łyżeczka soli 375ml (1 i 1/2 szklanki
Fill The Bowlpodsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ) . Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem . Foremkę z chlebem wstawiam(...)nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy
Uwaga Babcia Piecze Chlebdysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakowity Blog Kulinarny