masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami 3/4 szkl. siemienia lnianego 3/4 szkl. otrębów pszennych(...)chleb ok 1godz. i 15 min. Prostą metodą aby sprawdzić czy chleb jest gotowy, jest wyjęcie chleba z formy, obrócenie do góry dnem i postukanie w niego. Powinien mieć taki głuchy dźwięk :) Można włożyć też drewniany patyczek i sprawdzić jego lepkość. Jeśli stwierdzisz że nadal jest nie upieczony wsadź go do formy, do góry dnem lub już zupełnie bez
Jemy PijemyChleb razowy z dodatkiem miodu piekłam już wiele razy. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza i trochę go zmieniłam. Ten chleb, to typowy razowiec - ciemny
Codziennik KuchennyWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami
Dzieje kuchennej WiewióryRozkręcam się ze słodyczami Ostatnio była lawa , jedne z najlepszych paleo słodkości jakie zrobiłem i jadłem do tej pory. Teraz przygotowałem szybkie ciasto bez glutenu z czekoladowo – karmelowym nadzieniem. Zauważyłem, że z każdym kolejnym przepisem na słodkie przekąski moja rodzina domaga się więcej i więcej Te ciacho to klasyka gatunku – delikatny, słodki karmel i czekoladowa polewa. Trzeba(...)naturalnych cukrów podpada pod kategorie cheat meal ( tutaj możecie poczytać czy cheat meal rujnuję twoja dietę). Składniki : (Ja przygotowywałem w formie do pieczenia chleba o wymiarach 26cm x 12cm) Spód ciasta: ½ szklanki orzechów nerkowca ⅓ szklanki mąki migdałowej 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Orzechy musimy namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny, albo najlepiej przez całą noc. Wykładamy papierem
PaleoLifeDzięki temu po otwarciu piekarnika i włożeniu do niego chleba, temperatura pieczenia nie spadła za bardzo, i otrzymałem rewelacyjnie chrupiącą skórkę.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na 2 foremki a 22 cm) : 250 g mąki owsianej 400 mąki pszennej typ 550400 g letniej wody 10 g świeżych drożdży10 g soli morskiej8(...)całkowicie bez grudek. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny. Dodaj 250 g przesianej mąki pszenną, słód i sól. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia się składników. Zaprzęgnij do roboty mikser, ciato będzie zbyt lepkie, aby je wyrabiać ręcznie. Miksuj na wolnych obrotach około 10 minut dodając stopniowo pozostałą część mąki pszennej. Przełóż ciasto na obsypany mąką blat, króciuteńko
Grahamka, weka i kajzerkabez wszystkich spulchniaczy to wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach ale za to ze sporą ilością ziaren. Mój tak rósł, że z jednej strony aż "wyszedł" z formy co widać po nierównym bochenku. :) Składniki: 500 g mąki
Ala piecze i gotujerodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi morelami i figami. Kurczak duszony z suszonymi morelami i figami (dla 4 osób): 4 duże udka z kurczaka (bez podudzi) 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka pieprzu mąka do posypania 100 g suszonych moreli 100 g suszonych fig (pominęłam) 1 szklanka wody 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Udka nacieramy solą i pieprzem, posypujemy mąką. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
My Culinary ArtPyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem. Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...tylko dusza zapragnie. Chlebki piekę na grillu lub w piekarniku w zależności od pory roku i czasu. Chlebki z ciecierzycą Składniki: na 14 sztuk 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 750 g mąki pszennej 50 świeżych drożdży 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 700 ml zimnej wody 1 łyżka soli 1 puszka(...)postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez
codojedzeniaponownie. Kiedyś upiekłam taki chleb, że nawet kaczki w stawie nie chciały go jeść ... Cóż, bywa i tak. Próbuję dokształcać się w gotowaniu, bo bardzo to lubię i lubię, gdy moje jedzenie smakuje innym. Jest jednak coś, czego na tym etapie swojego życia nie jestem w stanie pokonać. Jest to biszkopt w czystej postaci - bez proszku do pieczenia(...)skład którego wchodzą trzy składniki - mąka, cukier i jajka. Nie potrafię upiec lekkiego jak piórko biszkoptu nie wspomagając go proszkiem do pieczenia. Postanowiłam, że dam sobie spokój, przynajmniej na razie, i będę piekła biszkopt taki, który mi się udaje - z proszkiem. Jest tu również kilka łyżek wrzątku, który rozgrzewa żółtka sprawiając, że ubita masa jest naprawdę puszysta i kremowa. Myślę
Posadzone i zjedzonekorzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka(...)kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około
Passions hobbies liferóżne rodzaje mąki. Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa mieszanka bardzo ułatwia życie, gdy chcemy upiec chleb na szybko. Ostatnio trafiłam na stronę Chleb na zdrowie i "z pewną taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie(...)informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował. Chleb
Kulinarne przygody GatityZauważyłam, że wzbudziłam w Was ogromną ciekawość dotyczącą sera wegańskiego. Niestety muszę Was zmartwić, że zrobiłam go o tak późnej porze, że nie zdołałam zrobić mu
Be Fit Be Strongprzeczytać fragment książki ) oprócz przepisów na bezglutenowe chleby, bułki i tarty znaleźliśmy m.in. informacje jak przygotować krakersy ziemniaczano - kukurydziane, krakersy z quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa i z powodzeniem zastępują chipsy. Poniżej przepis na krakersy ziemniaczano - kukurydziane, ale tradycyjnie już nie obyło się bez naszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy(...)ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła, 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku my dodaliśmy jeszcze dwie duż e szczypt y kurkumy Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata