chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:55/154)

Zapiekanka makaronowa z brokułem 125

może czekać na swoją kolej ze trzy dni spokojnie. Składniki na 8 porcji: opakowanie 500 g grubszego makaronu (kokardki, świderki) 2 brokuły litr mleka (u mnie sojowe) 3 łyżki mąki pszennej płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej sól i pieprz *jeżeli sos będzie się wydawał za słodki można dodać łyżkę musztardy lub soku cytrynowego dwie łyżki suszonego koperku/pietruszki lub pęczek świeżego(...)makaron Wierzch zapiekanki: Pokrój chleb w małą kostkę ( 5mm), wymieszaj z podprażonym słonecznikiem i koperkiem/pietruszką oraz szczyptą soli. Sos beszamelowy: W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i przez 2-3 minut podsmażaj na nim mąkę cały czas mieszając. Następnie wlej całe mleko i gotuj cały czas mieszając, aby powstał gęsty sos bez grudek. Dopraw gałką muszkatołową

greenscarf
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 89

Chlebek z ziaren, bez mąki zrobiłam na podstawie przepisu  My New Roots . Przepis tej wspaniałej blogerki Sarah Britton jest  jak objawienie:) Widziałam już wiele delikatnie zmodyfikowanych wersji i każda kolejna jest zaskakująca. Ja również przepis zmodyfikowałam, adekwatnie do naszych potrzeb. Sposób przyrządzania tego cuda jest bardzo prosty, dodatkowo można wykorzystać swoje preferencje smakowe:) Chleb jest bardzo smaczny

nietadieta
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 176

Moją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb piwny na zaczynie 10-godzinnym 158

piwa 12 g soli 6 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 650 Przygotowanie: 10-godzinny zaczyn: Przygotować dużą miskę. Wlać wodę, rozprowadzić w niej drożdże i wsypać mąkę pszenną. Energicznie wymieszać do uzyskania gęstej pasty. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej, w miejscu bez przeciągu, najlepiej nieco ciepłym, np. na górze  lodówki (lodówka(...)mieszankę do zaczynu. Wsypać sól oraz mąkę pszenną i wyrabiać ciasto przez dobre kilka minut (ok. 10 minut), aż będzie sprężyste, jednolite i przestanie się kleić. Można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem. W razie potrzeby podsypać ciasto odrobiną mąki (odrobiną!). Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej dużej miski, przykryć miskę ściereczką (najlepiej oprószoną mąką, by ciasto po wyrośnięciu się

Nastoletnie Wypiekanie
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 196

osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku, wcale nie boczek czy kiełbasę! Nie zjecie pełnego talerza sami, Puszkin zawsze domaga się swojej porcji. A argumenty ma ostre, więc nie opłaca się mu odmawiać ;) Warzywa(...)twardo i kiełbasą – po mocnym podgrzaniu zupy wyławiam kiełbasy i kroję je na grubsze plasterki, wygodne do jedzenia i mieszczące się bez problemu na łyżce i w ustach. Czasami żurek jemy w miseczce z podpieczonego chleba, czasami podaję go po prostu z pieczywem – i pszennym, i żytnim, i ciemnym razowcem. Gdy żur to cały nasz obiad – podaję do niego

Karo in the Kitchen
Chleb ziołowy 119

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem

My Chcemy Jeść
Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek i laktozy. 120

Choć babka ta "wylądowała" w kategorii słodkości, to jest mało słodka. Wygląda trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna

Szybko Tanio Smacznie
PROZIAKI 162

dodatkiem tłuszczu lub bez niego, oraz upiec w piekarniku. Ja wybrałam ten ostatni wariant. Proziaki robi się bardzo prosto i szybko, idealne gdy akurat w domu braknie nam chleba. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z dodatkiem masła lub dżemu. Polecam :) SKŁADNIKI: szklanka kwaśnego mleka, maślanki lub kefiru łyżeczka soli 1 jajko łyżeczka sody 0,5 kg mąki pszennej WYKONANIE: Mąkę przesiewamy

Pani na deser
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 637

chlebem, musztardą i ostrą, świeżą zieloną papryką.            Poniższy przepis to raczej typowo polska wersja, chociaż muszę przyznać, że niewiele różni się od bawarskich Fleischpflanzerl, różnica leży nawet nie w składzie masy mięsnej ile w smażeniu - kotlety mielone bawarskie smaży się w dość głębokim tłuszczu i bez wcześniejszego obtaczania w bułce tartej lub mące

Kuchnia Prezydentowej
Łatwy chleb na drożdżach 201

Kolejny prosty chleb na drożdżach. 1 kg mąki 400 ml wody 250 ml mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego

Polska Zupa
Chleb z Vermont na zakwasie 131

blachę oprószoną mąką i pozostawiam na 2h w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie nacinam skórkę przyszłego chleba i wkładam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C, w którym umieściłam wcześniej naczynie z gorącą wodą. Przez pierwsze 15 minut mój piekarnik grzeje tylko od dołu, następnie ustawiam grzanie zarówno dołu jak i góry bez termoobiegu. Para wodna (naczynie

Zapiski Młodej Żony
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 154

Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! "Składniki:szklanka maki pszenno-żytniejszklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypaniagarść maku3 g świeżych drożdżyok. 1,5 łyżeczki soliszklanka cieplej wodydodatkowo ziarna słonecznika i dyni oraz płatki owsianeSposób przygotowania:Do miski wsypujemy obie mąki, pokruszone drożdże, sól i mak, a następnie zalewamy to wszystko wodą. Mieszamy ręką albo(...)troszkę maku. Ciasto ponownie przykrywamy do wyrośnięcia, a w tym czasie włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy  25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego

Słodkie Przyjemności
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 122

Jakiś czas temu wypatrzyłam chleb tostowy na blogu  Leśny Zakątek  i zamierzałam go upiec. Szukałam przepisu na zdrowy chleb, z którego będzie można zrobić

Codziennik Kuchenny
Chleb ziarnisty na zakwasie 243

tematem chlebowym - mimo że kilka bochenków zdążyło już wylądować w koszu to dużo się dzięki temu nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie! Składniki (2 bochenki): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka słonecznika 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki(...)Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami w dużej misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.       Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem

sama złodycz
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 169

wzbogaca smak pszennego czy żytniego chleba na zakwasie.Mąka gryczana, otrzymywana jest z nasion gryki, uprawianej jako roślina zbożowa,  pochodzi  z Azji. Szaro - brązowa mąka ma charakterystyczny smak, z lekką goryczką i używana jest głównie do ciasta na bliny i naleśniki, przy czym z reguły miesza się ją z mąką pszenną. Niewielka domieszka mąki gryczanej w cieście chlebowym nadaje(...)żywność" często zrobione jest właśnie z mąki pszennej zmieszanej z mąką z prosa.Mąka owsiana, nie jest tak łatwo dostępna, ale jest prosta do przygotowania wystarczy zmielić płatki owsiane. Dodana do pszennej mąka owsiana przydaje pieczywu aromatu i wartości odżywczych oraz nadaje mu bardziej interesującą konsystencję.Mąka żytnia, była najczęściej używaną mąką w Europie Wschodniej i Środkowej

NaKońcuJęzyka
Zapiekanka z makaronem i kalafiorem z chrupiącą posypką 90

selera naciowego, jest tu oczywiście nasz główny bohater, czyli cały kalafior. Po drugie, na wierzchu zapiekanki, zamiast startego sera pojawia się pyszna, chrupiąca posypka. Przygotowujemy ją z suchego, razowego chleba z dodatkiem ziół i odrobiny oliwy z oliwek. Uwierzcie mi, gdy raz spróbujecie tej posypki, będziecie jej używać do wszystkiego! Składniki Makaron . Możecie użyć dowolnego, ulubionego makaronu. U mnie pojawiło(...)kalafior 500 g makaronu 600 ml mleka 120 g mieszanki ulubionych serów (u mnie cheddar, feta i grana padano) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego szczypiorek do posypania Posypka 100 g suchego chleba razowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Kroki Kalafiora

Na-talerzu.pl

Proponowane wyszukiwania