marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru(...)widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek z marchewkowym spaghetti autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Chipsy marchewkowe autorka: Olena | blog: Prażynka - nie jestem głodna,ale coś bym zjadła #77 Marchew z chlebem autorka: porannytalerz | blog: Poranny talerz Najprostszy krem z marchwi autorka
Weekendy w domu i ogrodziepośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :)Składniki:150 g mąki żytniej typ 720150 g mąki orkiszowej100 g mąki pszennej ok 400 ml cieplej wody8 g suchych drożdżyłyżeczka(...)ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę.Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez
Walijskie Pichceniesamym ksylitolem, skoro chleby i bułki na drożdżach wyrastają bez jego dodatku, to pączki też muszą i wyrosły. Dzięki temu, że nadziewane są po usmażeniu, przygotowuje się je błyskawicznie. Przepis na pączki od Margarytki już jest na blogu, jednak dzisiaj wprowadziłam małe zmiany. Z podanych składników wyszło mi 30 sztuk. Składniki: - 720g mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 6 żółtek
Smaczne Zdrowemąki żytniej do wypieku chleba 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru płaska łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: łyżka oleju 0,5 szklanki wody szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki przesiewamy razem z solą wprost do garnka. Ja użyłam starego metalowego ( tak garnek jak i pokrywka bez plastikowych elementów) o średnicy(...)smarujemy dokładnie wierzch chlebka. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 30 - 40 minut aby sobie wyrósł. Gdy podwoi swoją objętość ponownie dokładnie smarujemy miksturą i posypujemy obficie makiem. Jeśli nam za bardzo wyrośnie, wybrzuszy się wtedy robimy patyczkiem dwie, trzy dziurki na środku. Wstawiamy przykryty garnek do nagrzanego ( 200 stopni) piekarnika i pieczemy 30 minut, po tym czasie
Dieta moja pasjaautor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego(...)wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba.Moje puree z dyni było mocno
Gospodyni Miejskacebuli; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe); 2 czubate łyżki mąki pszennej; 3 łyżki masła; 3 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Na grzanki: 4 kromki chleba pszennego. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać(...)się delikatnie złocista. Do podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość posypać mąką pszenną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, i dusić pod przykryciem (garnek przykryć pokrywką) przez około 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlać około 200 ml bulionu, dokładnie wymieszać i gotować (bez przykrycia) przez około 5 minut. Następnie wlać pozostałą część bulionu i gotować
Gospodyni Miejskaczasie podsypując ciasto mąką pszenną podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i odstawić na 1-2 godzinki do garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego! Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego
Nastoletnie Wypiekaniedomu. To jest mój pierwszy ale nie ostatni chlebuś! Składniki na 1 bochenek -375 g razowej mąki chlebowej lub mąki BASIA z pełnego przemiału -75 g białej mąki chlebowej -2 łyżeczki soli -2 łyżeczki suszonych drożdży -300 ml letniej wody Mąkę białą i razową z solą i drożdżami wymieszaj i stopniowo dodawaj wodę. Jeśli masz CC Major to wysarczy(...)około minutę. Wyłożyć na blat, uformować kulę, lub włożyć do formki keksowej. I przykryte zostawić na 30 minut jeszcze aż sobie podrośnie. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Chleb po wierzchu nasmaruj oliwą i posyp otrębami lub płatkami owsianymi. Czas pieczenia to około pół godziny. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki chlebowej(...)wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą). Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki
w mojej kuchniwieloziarnisty :)!Chleb wieloziarnistySkładniki:Namaczanka:28 g płatków owsianych28 g ziaren słonecznika28 g nasion dyni28 g siemienia lnianego28 g sezamu175 g wodyWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin.Ciasto właściwe:100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji350 g wody5 g drożdży instant680 g mąki chlebowej10 g soli morskiejnamaczankaZalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę(...)wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania. Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą).Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki
UgotujmyTo.plwybierać węglowodany złożone, a nie proste, tj. kasze, ryż, makaron, pieczywo. Ważne, aby najczęściej sięgać po produkty pełnoziarniste (brązowy ryż, razowy makaron, razowy chleb czy pełnoziarnistą mąkę), a rzadziej po produkty oczyszczone np. biały chleb czy ryż. Zasada 3 – 1/4 Twojej diety powinny stanowić również zdrowe źródła białka. Białka sycą nas bardziej niż węglowodany i tłuszcze, co oznacza(...)ryżowe, jęczmienne), kasz, czy też ryżu. Jak dobrze skomponować taką potrawę? Wiele osób zniechęca się do owsianki, bo robi ją po prostu źle. Umówmy się płatki gotowane na wodzie, bez żadnych dodatków to nie jest ekscytujące danie, ale jeśli ugotujemy je na mleku (roślinnym lub krowim), dodamy owoce (lub warzywa), źródło tłuszczu w postaci orzechów, czy też masła orzechowego
365 dni dookoła kuchnikamieniu do pizzy..Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni) 250 g (1 szkl) ciepłej wody 330 g (2 2/3 szkl) mąki chlebowej 200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek [ dałam trochę mniej rodzynek
Moje domowe kucharzeniesię na tosty. Kilka lat temu, ambitnie i bez żadnej solidnej wiedzy rozpoczęłam próby z pieczeniem chleba na zakwasie. Mimo dużych chęci efekty moich zmagań piekarskich były różne - raz się upiekło, innym razem zakalec lub zupełnie chleb nie wyrósł. Zraziłam się do pieczenia chleba, twierdziłam, że bioprądy moje i mąki nie współgrają (cokolwiek miałoby oznaczać słowo bioprądy, w kontekście
Codziennik KuchennyJeżeli lubicie Jamiego Olivera to mamy dla Was przepis na pyszny bezglutenowy chleb proteinowy z jego książki „Superfood na co dzień”. Składniki: -
Kuchenne Wariacjebardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :) Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki: 350g mąki pszennej 1 marchewka (ok. 160g) 1 opak. drożdży instant
Kulinarne Przeboje