chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:43/154)

Chleb na sodzie 128

kolejna propozycja na nietypowe pieczywo - chleb na sodzie. Bez zakwasu i drożdży, nie trzeba go wyrabiać, nie musi wyrastać, a smakuje naprawdę wyśmienicie - najlepsza jest chrupiąca skórka. P.S. Nie zdziwcie się, gdy po ukrojeniu kromki zobaczycie, że dodane przez Was ziarna słonecznika zrobiły się ZIELONE - to za sprawą sody ;-) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki(...)posypania bochenka Przygotowanie: 1. Obydwa rodzaje mąki i sodę przesiałam do miski, wymieszałam z solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam, po czym uformowałam okrągły bochenek, który umieściłam na blasze obsypanej mąką. 4. Chleb nacięłam na krzyż do połowy głębokości, obsypałam lekko

Kulinarny Pamiętnik
Chleb na jogurcie naturalnym. 164

bardzo pyszny i domowy chleb. Piekliście kiedyś chleb na jogurcie naturalnym? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Wyszedł mi i puszysty i mięciutki za razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany na śniadanie z kubkiem mleka i masełkiem...mniam. Chleb jest bez laktozy, więc mogą go spokojnie(...)linię wyrobów bez laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 małe łyżeczki cukru 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450 2 małe łyżeczki soli ewentualnie ciepła woda Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło bez laktozy

Izabelawkuchni
Chleb w garnku pieczony 195

chleb w garnku pieczony.... bez zagniatania bez mieszania. Wypróbowałam i polecam!!!! Wadę ten chleb ma jedną - jest dla mojej rodziny po prostu za mały ...stanowił doskonałą przekąskę dla chłopaków ....  Jedyne czego potrzebujecie to garnek żeliwny i dobre chęci Spróbujcie !!!!!! 450 g mąki pszennej typ 550( ja użyłam maki pszennej chlebowej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)być. Do pieczenia tego chleba niezbędny będzie garnek żeliwny, dowolnego kształtu czy wymiaru. Musi mieć jedynie minimum 24 cm średnicy. Nie musi być okrągły – ja piekę w owalnej, dość dużej brytfance żeliwnej. Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 240 lub 250 stopni C, program „góra + dół”, bez termoobiegu – garnek musi się nagrzać razem z pokrywką. Nagrzany

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku 88

kurczaka w chlebie tureckim 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Kebab Kuchnia: Turecka Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 250 kcal Swojski kebab w bułce od podstaw. Chrupiący chleb turecki z sezamem wypełniony mięsem z kurczaka, sałatką i pikantnym sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CHLEB TURECKI 500 g mąki pszennej(...)jogurt naturalny, ciepłą wodę i oliwę. Wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na blat podsypany mąką i wyrabiaj ręcznie 10 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie, bez grudek i nie klejące do dłoni. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do misy obsypanej mąką. Wierzch ciasta oprósz mąką, okryj bawełnianą ścierką. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce (najlepiej w okolicy ciepłego

ProstePesto.pl
Chleb pszenno orkiszowy 145

chleba gdy nie ma się na pieczenie ochoty. Ja upiekłam pyszny chleb pszenno orkiszowy. A chlebki wyrastały sobie w koszykach rozrostowych, które polecam sobie zakupić bo są praktyczne. Oczywiście bez nich też damy radę ale jak ułatwiają życie gdy już je mamy. Chlebki upieczone oczywiście na najlepszej mące od Kłos-Pol Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb na drożdżach z oliwkami 126

tartej, bo sie tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba

Grunt to przepis!
Bezglutenowy chlebek jaglany 107

moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki i drożdże, ponieważ wypieki drożdżowe najbardziej mi odpowiadają. Ze wszystkich mąk

Roślinna - blog wegański
Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a 162

książka to prawdziwe wyzwanie!  Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem!  Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb"składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej

Stare Gary
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 172

okazało - nie doczekały do jajecznicy. Tak smakowały mężowi, że zjadł je bez dodatków.... Podzielił się mini z bratem i swoimi rodzicami i im też . Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki:6 szklanek mąki pszennej;20 g drożdży;1 łyżka cukru;1 łyżka soli;posiekany pęczek

Miksturownik
Chleb-Naan 95

Naan  Widziałam wiele receptur na dany chleb i nie wychodziło A znam świetnie ten smak, tylko nie szlo go otworzyć I przedstawiam wam sprawdzony sposób bez użycia specjalnych pieców czy kamieni pierwszym razem robiłam na zwykłej blaszce dziś już mam specjalną patelnię   Sposób: Na ta porcje : 1 szklanka mąki pszennej plus trochę do podsypywania 1/4 łyżeczki sody(...)Mąkę ,sodę cukier i sol mieszamy na sucho *dodajemy jogurt mieszamy łyżka przez chwile * dodajemy trochę oleju *wody nie wszystko Wyrabiamy ciasto w misce pózniej na blacie podsypując troszkę mąka Smarujemy odrobina oleju ręce pod koniec ugniatania Ciasto musi być miękkie i nie klejące się *na końcu tyci oleju rozprowadzamy po wierzchu *pozostawiamy nasze ciasto w misce na dwie trzy

Viola cooks with passion
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 178

się to przyda w przyszłości. :) Zagęszczając sos nie tylko nadajemy mu kremowej konsystencji ale również nadajemy głębię smaku. GOTOWANIE NA DUŻYM OGNIU Najprostszym sposobem jest gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia, płyn się redukuję i zagęszcza. Nie zawsze mamy czas na to, aby czekać aż sos odpowiednio odparuję i nabierze odpowiedniego połysku. MASŁO Masło posiada dużą zawartość tłuszczu jest(...)mąki. Po rozpuszczeniu dolewamy ZIMNĄ ! wodę cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gęstość będziemy widzieć podczas łączenia się składników. Ja taka zasmażkę wykorzystuję do groszku z marchwią. Zasmażkę dodatkowo doprawiam solą, gałką muszkatołową oraz białym pieprzem. Wodę z ugotowanego groszku z marchewką zlewam i wlewam moją zasmażkę. CHLEB Tradycyjne sosy bardzo dobrze smakują z chlebem. Kawałki chleba bez

Basia w kuchni
bułki 129

bieg do szkoły.  Domowe, pszenne, wyrośnięte, wypieczone i bez dodatków, trochę krzywe ale dobre :) Ciasto: mąka typ 650, ale robię z różnych...zależy co akurat jest w domu :) Mąka 1 kg, drożdże  pół kostki, łyżka soli, łyżeczka cukru, ciepła woda 500-600 ml, 3 łyżki oleju. Mąkę wsypujemy do miski, w zagłębienie  kruszymy drożdże, wsypujemy cukier(...)trochę mąki...zakrywamy i odstawiamy na 15min w ciepłe miejsce.  . Potem wyrabiamy ciasto, dodając wodę, olej, sól...znowu zakrywamy i odstawiamy na minimum pół godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały

chleba naszego
Pierogi 143

Pierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :)  Mąkę 1

chleba naszego
Chleb na maślance z garnka 672

lubię wyrobić ponownie, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał wyjąć ciasto z naczynia na stolnicę obsypaną mąką, uformować bochenek chleba, przykryć i zostawić do wyrośnięcia tak po około 20 minutach nagrzać piekarnik do 210 C, wstawić naczynie w którym będzie piekł się chleb. Naczynie musi być z przykrywką. Pieczenie – jak już ciasto wyrośnie, wyjąć garnek czy formę z piekarnika(...)minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 15-20 minut. Chleb musi być lekko brązowy. Jak popukacie w chlebek musi być taki specjalny odgłos. Wyjąć chleb z garnka czy formy i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia. Nie wytrzymałam i ukroiłam jak jeszcze był gorący Wykonanie bez thermomix do garnuszka wlać maślankę i mód i lekko podgrzać. Zdjąć

Kuchnia Pokoleń
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 130

nasze wsp ó lne gotowanie, czy nawet zwykłe przygotowywanie kanapek z domowego chleba. Od około czterech lat nie kupujemy chleba, przygotowuję go samodzielnie, o czym pewnie dobrze wiesz jeśli posiadasz moje e-booki o wypieku chleba. Jednym z naszych ulubionych rodzaj ó w chleba jest chleb z gara żeliwnego, to taki garnek, kt ó ry miały nasze babcie. Żeliwo(...)ruchem przełóż chleb do gorącego garnka odwracając go do g ó ry nogami.  Najlepiej zrobić to tak: chleb w koszyczku nakryć papierem do pieczenia, odwr ó cić na blat kuchenny, chleb na papierze naciąć, łapiąc za końce papieru do pieczenia, przenieść chleb do gorącego gara, przykryć pokrywką garnek, wstawić do gor ącego pieca i piec. Chleb pieczemy z pokrywką

SMYKWKUCHNI