bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej(...)łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić. 3. Jajo ubić mikserem. Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto
Apetyczna babeczkaświeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami dyni, a dla wzmocnienia wytrawności czarnuszką. Ale to już od Waszej inwencji zależy, co do niego dodacie... Zaczyn: 30 g zakwasu żytniego razowego 140 g mąki pszennej chlebowej 170 g letniej wody(...)bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży 20 g soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę
Grahamka, weka i kajzerkaChleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, a znaleziony został na blogu Lucullian Delights an Italian experience. Pozornie łatwy okazał się jak dla mnie dość kapryśny. Ciasto wyrastało w lodówce dość energicznie, ale było rzadkie. Postanowiłam jednak(...)wyszły smaczne, wilgotne, ale niskie – nie podniosły się wystarczająco w piekarniku (piekłam bez kamienia). Chyba za jakiś czas zrobię drugie podejście. Tymczasem idę pooglądać wypieki Piekarek i Piekarzy, którzy brali udział we wspólnej Lutowej Piekarni. CHLEB ORKISZOWY UBIJANY składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych
Pieguskowa Kuchniabyła to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza mąka niż zwykła pszenna. Jest to jednak do zaakceptowania, gdyż uzupełniają ją inne rodzaje
Zdrowie na języku :Ppoście poniżej. Zapraszam na prawdziwy chleb. Pieczenie chleba na zakwasie bez drożdży składa się z kilku etapów: -zakwas -zaczyn -wyrabianie -wyrastanie i pieczenie Zakwas Zakwas robimy na 3, 4 dni przed pieczeniem chleba. Do naczynia (podłużnego w kształcie szklanki) wsypujemy 40 g mąki (najlepiej razowej typu 1700 do 2000) i dolewamy
AZgotuj!wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć białą mąkę. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki
moj przepis nanimi zachwycony. Można je jeść na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Ja swoje podałam z lekko pikantnym sosem pomidorowym, a mąż swoje wcinał z chlebem. Składniki /12-14 kotletów/: 1 niewielki kalafior 100 g ryżu białego 1/2 pęczka koperku 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej pieprz Czytaj dalej... Artykuł Kotlety kalafiorowo-ryżowe pochodzi
Pasja Smakunapuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem chleb opruszyć dokładnie mąką, oraz naciąć ostrym nożem na krzyż - uwaga, im głębsze nacięcia, tym chleb się bardziej rozejdzie przy pieczeniu . Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - opcja grzania g ó ra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec ok. 30-35 min - lub do momentu, gdy ostukany spód
Grunt to przepis!dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj.375 ml wody2 łyżeczki oliwy z oliwek2 łyżki cukru2 łyżeczki soli morskiej Piątnica420 g mąki chlebowej typ 650125 g mąki żytniej typ 72090 g suchej kaszy bulgur Piątnica25 g świeżych
Moje domowe kucharzeniekromkę będzie trzeba stoczyć zażartą walkę :) Do chlebów pieczonych w garnku żeliwnym - a raczej w naczyniu żaroodpornym z pokrywką , gdyż gara takowego nie posiadam - nabrałam ogromnego sentymentu po tym, jak bez zająknięcia udał mi się pierwszy tego rodzaju wypiek: Najprostszy chleb z garnka . Kolejne próby piekarnicze również zwieńczone zostały sukcesem. Chleb jak dotąd zawsze wyrasta solidnie, jest miękki(...)znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 1 owalne naczynie żaroodporne - wymiary denka LxW ; wymiary góry LxW ; wysokość naczynia bez pokrywki H; 350g mąki pszennej - typ 650; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki mąki przy wyrabianiu ciasta dnia następnego 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl
Grunt to przepis!Zwykły biszkopt, bez cudowania... tak jak napisałem w tytule :) ... jest to bardzo prosty przepis. Skład: 10 czubatych łyżek mąki, 10 jajek, 10 łyżek cukru
chleba naszegoKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i
prawdziwe jedzenieDomowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :) itp. historii. Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj
chleba naszegociekawą mąkę, z której jeszcze nie korzystałem. Mąka żytnia pełnoprzemiałowa grubomielona. Taki prezent od natusfera.pl . Kurcze, naprawdę jest grubo mielona :) Nie da rady raczej z samej takiej mąki chleba zrobić, dlatego musiałem użyć w połączeniu ze zwykłą pszenną. To znaczy dać pewnie się da, ale kruszyć się będzie okrutnie. Ostatnio próbowałem z samej pszennej grubomielonej (też od natusfera.pl(...)kroić się go nie dało niestety. Dlatego zamiast wylądować na blogu to skończył marnie w śmietniku. Nie mam teraz akurat za wiele czasu więc dzisiaj bez zbędnych dygresji, konkrety same. 300 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu
Marder&Marder Manufacturemikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej(...)skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny pumpernikiel :)Po upieczeniu wyjąć z foremki
głodny alergik