chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:41/154)

Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 182

tydzień nie znalazłam, nigdzie dobrego chleba. Każdy jeden był na spulchniaczach ;-(. Szkoda wielka szkoda.  Dlatego tak wielu z Nas szuka dobrych piekarni, bądź samemu zaczyna przygodę z wypiekaniem chleba w domu. Ta przygoda zazwyczaj jest wyboista, długa ale bardzo przyjemna. Proces pieczenia chleba, po prostu wymaga dużego doświadczenia. Pamiętam swoje początki z pieczeniem chleba, zaczynałam  tym w foremkach(...)potem pomału nauczyłam się piec chleb w dużych bochenkach w formach. Dopiero na samym końcu zaczęłam piec chleb, bez formy, na zakwasie, bezpośrednio na płycie kamienia. Dzisiejszy post jest właśnie dla wszystkich tych, którzy są na początku tej drogi. Zacząć możecie od gotowej mieszanki chleb GRAHAM- Polskie Młyny- do wypieku chleba. Mieszanka mąk nadaje się do wypieku chleba

SMYKWKUCHNI
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 144

tydzień nie znalazłam, nigdzie dobrego chleba. Każdy jeden był na spulchniaczach ;-(. Szkoda wielka szkoda.  Dlatego tak wielu z Nas szuka dobrych piekarni, bądź samemu zaczyna przygodę z wypiekaniem chleba w domu. Ta przygoda zazwyczaj jest wyboista, długa ale bardzo przyjemna. Proces pieczenia chleba, po prostu wymaga dużego doświadczenia. Pamiętam swoje początki z pieczeniem chleba, zaczynałam  tym w foremkach(...)potem pomału nauczyłam się piec chleb w dużych bochenkach w formach. Dopiero na samym końcu zaczęłam piec chleb, bez formy, na zakwasie, bezpośrednio na płycie kamienia. Dzisiejszy post jest właśnie dla wszystkich tych, którzy są na początku tej drogi. Zacząć możecie od gotowej mieszanki chleb GRAHAM- Polskie Młyny- do wypieku chleba. Mieszanka mąk nadaje się do wypieku chleba

SMYKWKUCHNI
Chleb bezglutenowy 144

Ostatni chleb bezglutenowy nie całkiem przypadł nam do gustu ponieważ był lekko suchy i łatwo się kruszył. Ten chlebek bezglutenowy z mieszanki różnych

Kuchenne Wariacje
Gulasz z boczku 174

miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól i pieprz do smaku natka pietruszki i pomidory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb kukurydziany z automatu 191

chleb jest tak lekko na słodko, z rodzynkami i syropem klonowym. Ale bez przesady, nie jest to słodki chleb tylko odrobinę na słodko, idealnie pasuje do wędlin i serów. A syrop klonowy nadaje mu taki bardzo delikatnie wyczuwalny specyficzny posmak. Naprawdę warto spróbować. 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 400 g maślanki 5 g suszonych drożdży

Marder&Marder Manufacture
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 264

może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszym chlebem do Jej akcji chciałabym dołączyć.   Przepis kopiuję od Amber.Kaszubski chleb na podmłodzie(przepis cytuję za Marcinem)podmłoda:250 g mąki żytniej chlebowej250 g letniej wody12 g świeżych drożdżyRozprowadź w wodzie

Stare Gary
Roladki z szynki 206

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku(...)spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko

prawdziwe jedzenie
Turecki "Fladenbrot" z patelni 169

pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie  dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku. Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki i to bez użycia piekarnika, po prostu na patelni. Mój chlebek(...)jest biały jak turecki orginał ponieważ został upieczony z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepły. Składniki na 4 porcje: 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka sezamu do posypania olej na patelnię Wykonanie: wszystkie składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 316

notce: KLIK. Jeśli zależy nam na czasie możemy wybrać drożdże suche, które nie wymagają przygotowywania rozczynu. Łączymy je bezpośrednio z przesianą mąką i dajemy ich zawsze 2x mniej niż świeżych. Sól Jest niezbędna w cieście do pizzy , chleba czy też bułek. Nie znaczy to jednak, że nie można jej dodać do ciasta na słodkie wypieki. Pamiętajmy jednak, by nie dodawać(...)odpowiedzialny przede wszystkim za piękny, żółtawy kolorek naszych drożdżówek, pączków czy bułeczek. Więc jeśli macie w zanadrzu jakieś jajo to bez zastanowienia dodajcie je do ciasta. Są przepisy, w których należy użyć nawet 10 żółtek na 1 kg mąki (najczęściej są to pączki). Są też takie, w których nie ma ani jednego jajka. Osobiście polecam ich dodatek ;) Tłuszcz

Nastoletnie Wypiekanie
chleb z zakwasem z ogórków 121

wody, łyżkę mąki b) ciasto- 1kg  mąki, łyżka soli kamiennej, dwie łyżki tłuszczu, ~dwie szkl. soku z ogórków Do wyrośniętego zaczynu... wsypujemy mąkę i sól... ...dodajemy tłuszcz, sok z ogórków(lub ciepłą wodę) i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli jest za miękkie, to dosypujemy mąki, jeśli za twarde dolewamy ciut wody... zależy od mąki :) Ciasto odstawiamy(...)następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze 10 minut w 220 st.C, drugie 10 minut 200st.C i 40 minut 180 st.C Upieczone chleby wyjmujemy

chleba naszego
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 132

Tak jak pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to

W kuchni wieczorem
Dyniowy chleb paleo (bez glutenu) 148

dynią w roli głównej: SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI         CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU             Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie pod ręką, np. wiórki kokosowe, żurawina, boczek czy czekolada Chlebek(...)oraz mąki wrzucamy razem do miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty. Smacznego! Artykuł Dyniowy chleb paleo (bez glutenu

PaleoLife
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 182

znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz pierwszy raz proponuję przygotować 2-3 słoiki). I dzień Do wyparzonego słoja wsypać 2 łyżki mąki żytniej typ 720, 2 łyżki mąki żytniej typ 2000, dodać(...)dodać 5   łyżek mąki i 5 łyżek letniej wody, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na osiem godzin.  Przygotowanie chleba I etap - ok. 12 godzin przed wypiekiem Przygotować zaczyn: 300 ml letniej wody, 220 g mąka żytnia 2000, 150 g mąka orkiszowa 1100, 150 g zakwas żytni, Zakwas wymieszać z wodą, dodać obie mąki, wymieszać, nakryć ściereczką, ostawić

SzczyptaSmaQ
Karobowy pudding z tapioki i "Zapisane w wodzie" 143

pojawił się się na pudding z tapioki z malinami . Był tak pyszny, że postanowiłam pójść krok dalej i przygotować kolejny bezcukrowy, bezglutenowy i oryginalny deser. Szukając w sklepie mąki kasztanowej na chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy, natknęłam się na karob, naturalny produkt słodzący z chlebka świętojańskiego. Nie tylko słodzi, ale też nadaje kakaowy kolor deserowi. Składniki (na 3 spore pucharki(...)skórki, a miąższ zmiksować na pulpę. Całość gotować przez ok. kwadransa od momentu zagotowania, mieszając na początku od czasu do czasu, a potem - gdy masa zacznie gęstnieć - niemal bez przerwy. Kulki tapioki muszą stracić biały kolor i stać się przezroczyste. Zestawić z palnika. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko zahartować w niewielkiej ilości masy tapiokowej, dodać do garnka i szybko

Weekendy w domu i ogrodzie