chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:31/154)

Domowy chleb gryczany z czarnuszką 209

smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-) Chleb: - wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie - powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną - długo zachowuje świeżość - idealny dla osób na diecie bez pszenicy. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka i kasza pochodziła ze sprawdzonego

AniaGotuje.pl
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 143

chleb. Jest to idealny przepis dla tych z Was którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki chleba z szynką. Typowe wypieki paleo nie zawsze nadają się jako substytut chleba. Najczęściej są bardziej słodkie niż typowe pieczywo, wręcz smakiem przypominają ciasto. Ten chleb bezglutenowy jest inny, chrupiąca skórka, mięsisty środek, idealnie pasuje do kanapek. Można z niego także zrobić tosty(...)samo robimy z mlekiem i jajkami. Delikatnie przelewamy mleko do miski z mąką. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki i wstawiamy na około 50 minut do piekarnika. Po ostygnięciu mamy idealne pieczywo do kanapek, polecam kromkę chleba z dobrym smalcem. Smacznego! Artykuł Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 113

dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania

Wędrówki po kuchni
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 146

kilka godzin). Trzeba jednak zaglądać co jakiś czas, żeby ciasto nie wykipiało z foremek. Przed pieczeniem posypać mąką, płatkami żytnimi, czarnuszką lub słonecznikiem. Foremki z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu.  źródło przepisu

FitKot
Chleb orkiszowy na drożdżach pieczony w żeliwnym garnku 87

Drożdżowy nocny chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku Od jakiegoś czasu większość chlebów wypiekam w żeliwnym garnku. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garze. Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub w naczyniu żaroodpornym, mimo to polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata(...)nocny (fermentacja nocna w lodówce) chleb na drożdżach z dodatkiem mąki pełnoziarnistej orkiszowej. Dzięki mące orkiszowej upieczemy pyszny chleb o orzechowym aromacie. Mąka orkiszowa pełnoziarnista (typ 2000) To ta! to zdrowsza alternatywa mąki pszennej. Dobrze łączy się z innymi rodzajami mąk, w tym przepisie w duecie z mąką pszenną chlebową typ 750. Mąka orkiszowa jest bogata w cynk, miedź

Tajemnice Smaku
Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego 189

wyszło. Chleb zawsze wyrasta okazale, jest miękki i wilgotny w środku, no i  bardzo długo zachowuje świeżość. A smak? Obłędny :) E ksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i rodzajami użytych mąk. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Najprostszy chleb z garnka(...)rąk; ciasto i tak pozostanie trochę lepiące, ze względu iż taka jest "uroda" mąki żytniej . Będzie tu pewnie konieczne lekkie podsypanie mąką - 2-3 łyżki mąki - bo po nocy w lodówce całość masy zrobi się mocno wilgotna. Uformować w rękach okrągły bochenek, dno miski lekko podsypać mąką i z powrotem włożyć do niej ciasto. Całość nakryć ściereczką kuchenną i zostawić

Grunt to przepis!
Chleb Keto (paleo lowcarb) 227

znajdziecie tutaj: Do tego masło migdałowe na 3 sposoby! Przepis znajdziecie TUTAJ W tym wszystkim brakowało jednego – chleba… Takiego z chrupiącą skórką, w wersji paleo i bez glutenu, którego możemy posmarować tymi łakociami. Udało się nam wyczarować idealny chleb keto na słodkie śniadanie. Pyszny, delikatny, zdrowy, z chrupiącą skórką. Teraz zajadamy się nim tak, że jak tylko(...)króluje smoothie ). Robi się go niezwykle prosto. Dużo też zależy od jakości mąki migdałowej, ale ze zwykłych zmielonych migdałów również wychodzi p.s. Tutaj do poczytania na temat podgrzewania mąki migdałowej. Składniki: 1 ½ szklanki mąki migdałowej 50 gram masła (rozpuszczonego) 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) szczypta soli szczypta ksylitolu Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozdzielamy

PaleoLife
Bagietka na maślance 109

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją

dom-agi.pl
Chleb pszenny najzwyklejszy z automatu 178

Dziś kolejny przepis na chleb, tym razem najzwyklejszy pszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka w proszku 2 łyżki stołowe oleju 1 czubata łyżeczka cukru (może być biały lub brązowy) 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży instant Przygotowanie Umieścić składniki w automacie w podanej wyżej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bezglutenowy chleb z ziarnami 103

Kolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych, tym razem na bezglutenowy chleb z ziarnami. Składniki: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 2 łyżki siemienia lnianego

MintTaste
Zakwas żytni na chleb 144

najlepiej użyć po tygodniu pracy. Musimy wtedy pozostawić około 100 gramów zakwasu do dalszej pracy, a resztę możemy wykorzystać do chleba. Owe 100 gramów zakwasu należy dokarmiać w ten sam sposób, jak przy jego produkcji od podstaw (50 gramów mąki i 50 mililitrów wody każdego dnia). Nietrudno zauważyć, że w podobnym tempie ilość zakwasu bardzo szybko przekroczy nasze możliwości produkcyjne(...)zamknąć i schować do lodówki. W chłodzie zakwas nie pracuje, ale nie można go tam przechowywać bez końca. 1-2 tygodnie to czas optymalny. Po tym czasie wyjmujemy go z lodówki, doprowadzamy do temperatury pokojowej i ponownie dokarmiamy. Zastosować go do wypieku chleba, możemy już następnego dnia. Kiedy zakwas jest dobry? Wbrew pozorom niełatwo go zepsuć. Jeżeli nie znajduje

Życie zamknięte w smaku
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 185

odgazować i uformować dwa bochenki na  blacie  posypanym mąką jęczmienną. Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut

Codziennik Kuchenny
CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 207

pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje...Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami.Składniki:- 360g mąki orkiszowej białej (u mnie

Smaczne Zdrowe
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 175

zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej(...)wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego lazura bez skórki pół szklanki mieszanki orzechów włoskich (w kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna)   Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć z lodówki ciasto z poprzedniego wypieku chleba, dodać mąkę żytnią

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek Melvit z czarnuszką i orkiszem. 178

Witajcie :) Ostatnio dostałam do przetestowania gotową mieszankę chlebową bez mąki od Melvit. W skład tej mieszanki wchodzą otręby pszenne, płatki owsiane, pestki słonecznika,pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu,czarnuszka. Chleb szczególnie polecany dla alergików, sportowcó w i osób które lubią się zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest

Sama słodycz i szczypta chili
Prosty chleb pszenno -żytni bez wyrabiania. 136

Bardzo smaczny ,prosty chleb pszenno żytni bez wyrabiania.Wystarczy wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i odstawić na noc do wyrośnięcia.Rano upiec chleb i gotowe.Prawda ,że proste? Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 500 g letniej wody 1 szklanka słonecznika Drożdże rozpuścić w połowie szklanki

Ladylaura.
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 125

chrupiącej skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego

Zapiski Młodej Żony