Magdalenki 215Proust W poszukiwaniu straconego czasu wyrażał się o nich w sposób nadzwyczajny: "(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę
Food Square
Chleb pszenny- prosty 242kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...nie taki piękny jak u Dorotki, ale pyszny.Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić...na zdjęciu chleb ukrojony zraz po upieczeniu. 700 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdzy świeżych
Moje domowe kucharzenie
Wołowe roladki mojej Mamy 231który żeby smakował tak jak powinien, to musiał “wchodzić “ w zęby) Oczywiście nie może zabraknąć pysznego sosu, bez którego nie obejdzie się żaden szanowany się zraz). Wołowe roladki mojej Mamy Składniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej z udźca) 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 4 plastry
Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka Anzac - Kokosowo - owsiane 325Ciasteczka z kokosem oraz płatkami owsianymi. Mięciutkie, a zrazem chrupiące :) Składniki na 25 sztuk : 90 g płatków owsianych * 150 g mąki 120 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 125 g masła 1 łyżeczka sody 2 łyżki gorącej wody Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Płatki owsiane*, mąkę, cukier oraz wiórki kokosowe wsypać do miski i wymieszać
Zabawa smakiem
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 285Delikatna roladka z piersi kurczaka , mielonego drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też
Buniabaje w kuchni
Roladki schabowe z farszem pikantnym 216Trochę inna wersja roladek. Tym razem farsz jest o zdecydowanie cebulowym smaku i jest rozdrobniony . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchni
Roladka z kurczaka z botwinką 251Odłożyłam największe liście z pęczka botwinki jak gotowałam zupę ( Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku ) by je wykorzystać w innej potrawie. W zasadzie to planowałam coś innego
Buniabaje w kuchni
Węgierska pierś z kurczaka 196Węgierska pierś z kurczaka Wiadomo że Węgry kochają paprykę więc , pierś z kurczaka nią nadziewana po prostu musi się tak nazywać Bardzo smaczny i prosty w
Ogrodnik w podróży