dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy(...)znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej przez piętnaście
Miód i pieprzburgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda. Ten burger jest nadziany zdrowiem. Składniki 150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki(...)octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini - 1 łyżka stołowa oliwy - ząbek czosnku - ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli szczypta soli i sok z pół cytryny Mięso włóż do naczynia, dopraw solą. Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu
Z Kuchni Do Kuchnilitr wody do gotowania. Drugi to ugotowanie kalafiora w wodzie z rozpuszczoną kostką bulionową. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy wybranym sposobem do miękkości, około 20-25 minut. Cebule kroimy w półplasterki i smażymy na maśle, często mieszając, do zeszklenia. Gdy już zeszklone, posypujemy je kilkoma szczyptami cukru, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku i na małym ogniu(...)karmelizujemy, aż cebule zrobią się złoto-przeźroczyste, około 20-30minut. Ugotowane różyczki kalafiora odcedzamy. Dajemy im trochę przestygnąć i umieszczamy je w blenderze. Wlewamy mleko, wsypujemy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i pieprzu cayenne. Dodajemy skarmelizowaną cebulę z całym masłem na którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz świeży
Karo in the Kitchenmodyfikacji jakie wprowadziłam, to niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej , zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka(...)jajko - do posmarowania bułeczek czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 300g pieczarek 100g suszonych pomidorów z zalewy 50g czerwonej papryki - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 2 cebule - średnie 3 łyżki oleju sól, pieprz - do smaku Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać
Grunt to przepis!mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny J Składniki: 0,5 kg pieczarek, 2 duże białe cebule, 3 łyżki masła, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka garam masala, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska(...)łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można poszatkować za pomocą robota, wkładamy po kilka sztuk i miksujemy ok. 3- 4 sek.) Na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę
Moniki Smakołykiświątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie(...)Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką
Z Majeczką w kuchniostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki(...)które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem ze skórek, cebulę i czosnek pozbawiłem łupinek
Wyprawy kulinarnemojej rodzinie mają powodzenie :) Dzisiaj jedna z wariacji na temat wątróbki. Bardzo udana, wręcz wyśmienita, oczywiście według mnie... Wy sami to oceńcie.... Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 100 g sera z niebieską pleśnią 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 duża gruszka sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir 2/3 szklanki kaszy gryczanej garść orzechów włoskich olej do smażenia Kaszę ugotować(...)osolonym wrzątku. Odcedzić. W czasie gotowania kaszy wątróbkę oczyścić z żółtych błon, każdą przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej razem z wątróbką. Smażyć kilka minut. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Dodać do wątróbki z cebulą i chwilę smażyć. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 3 minut na małym ogniu. Wlać
Czerwień i błękitłyżki masła 150 g boczku surowego wędzonego krojonego w kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników(...)Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić. Dodać tymianek
Pociąg Do Kuchnipiersi z kaczki 3 duże jabłka 1 słoiczek żurawiny z Proeco Polska sól, pieprz do smaku 1/ 2 łyżeczki tymianku i majeranku 1 duża cebula 1 łyżka dobrej oliwy 1 szklanka dobrego drobiowego bulionu Wykonanie : Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym . Skórkę lekko nacinamy . Mięso solimy , pieprzymy i nacieramy ziołami i żurawiną . Cebulę(...)jabłka obieramy ,kroimy w ósemki . Piersi z cebulą przekładamy do pojemnika polewamy oliwą i szczelnie zamykamy.Odstawiamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórką do dołu. Lekko obsmażamy z obydwu stron . Następnie obkładamy pokrojonymi jabłkami , wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Jeśli piersi wydają się jeszcze za twarde
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 40g suszonych podgrzybków ( mogą być inne grzyby również ), 350g płatów śledziowych w oleju ( waga już po odsączeniu ), 1 łyżka octu, 2 duże cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki rodzynków, 6 ziarenek ziela angielskiego ( można dać zmielone ziarna ), 3 liście laurowe, sól, pieprz. Przygotowanie: Grzyby zalać zimną wodą ( 400ml ) i odstawić na pół godziny(...)samej wodzie, w której się moczyły ) - gotować do momentu aż będą miękkie. Przelać grzyby przez durszlak i drobno pokroić, wrzucić ponownie do wody, w której były gotowane. Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia
W kuchni u Monikisałatka z kurczakiem i makaronem składniki dla czterech osób 1,5 szklanki dowolnego makaronu 300 g piersi z kurczaka 1 papryka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku) sól, pieprz szczypta chilli sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy(...)pieprzem i odstawiamy, na chwilę, w chłodne miejsce. Makaron wsypujemy do garnka , na lekko osolony wrzątek i gotujemy al dente. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, pietruszkę, oraz czosnek, cebulę kroimy w kostkę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę, razem z czosnkiem i smażymy
Miód i pieprzmiseczkę ? Składniki (2 porcje): 1 porcja makaronu soba 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 8 – 10 rzodkiewek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego sezamu duża garść orzechów nerkowca Wykonanie(...)Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz ze skórki zetrzyj tarce o małych oczkach. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmaż cebulę i imbir. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około
Moja pasja smakuDzisiaj chcę Was zaprosić na pasztet-niepasztet z soczewicy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest dobre :) Składniki: 400 g soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 średnia papryczka chili (lub 2 jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania) 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej - około(...)szklanki Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę i papryczkę chili opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na 2-3 łyżkach oleju poddusić cebulę, czosnek, a na końcu dodać paprykę. Krótko, na większym ogniu całość podsmażyć. Przestudzoną soczewicę podusić tłuczkiem do mięsa lub zblendować
Codzienna kuchnia niecodziennaOśmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)się szybciej, większa będzie potrzebowała więcej czasu. Moja miała ponad kilogram. Ugotowaną ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu. W trakcie gotowania ośmiornica bardzo zmniejszy swoją wielkość. Cebule posiekać. Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane
królestwo garów