cebula - 11518 przepisów (strona:34/768)

Egzotyczny ryż 182

wietnamskiej czy indyjskiej.  Zapraszam.  Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego(...)robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski.  Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać papryki. Podsmażyć z resztą składników

Garniec Magalie
Kotleciki z żółtego grochu 151

około 340 kcal, 20 g białka, 11,4 g tłuszczu, 49,2 g węglowodanów i 10,6 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g grochu łuskanego 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku mąka do panierowania (opcjonalnie) olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy(...)godzin do namoczenia. Po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy groch z odrobiną soli do czasu, aż nasiona będą miękkie. 2. Ugotowany groch cedzimy i pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do czasu, aż cebula się zarumieni. 4. Groch, cebulę, czosnek i jajka mielimy w blenderze na gładką

W kuchni Katie
Piklowana czerwona cebulka 130

Fantastyczny dodatek do obiadów o wyrazistym kwaśno-słodkim smaku :) Świetnie smakuje z tartą z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 słoiczki: 500 g czerwonej cebuli 150 ml octu jabłkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki cukru 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWAŃ: 10 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę kroimy w pół-krążki. Na suchej patelni prażymy kolendrę, kminek i ziele angielskie, aż ziarenka zaczną strzelać. 2. W garnku umieszczamy ocet, cukier, liść laurowy, szczyptę soli i przyprażone ziarna. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cebulę i gotujemy na najwyższym ogniu, cały czas mieszając, aż cebulka zmięknie i zmniejszy objętość o połowę. Przekładamy do słoiczków

My Culinary Art
Cebularze 265

sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 6-7 cebul 200 g startego sera żółtego 2 łyżki śmietany olej lub smalec do podsmażenia cebuli sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym

Ze smakiem i z pasją
CEBULARZE LUBELSKIE 292

CEBULARZE LUBELSKIE Czyli drozdzowe buleczki  z duszona cebula I makiem . Jedliscie kiedys takie ?? Ja jestem z Lubelszczyzny wiec dla mnie taki cebularz to nic specjalnego, ale znam wielu ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto(...)maki pszennej -500 ml mleka -100 g drozdzy - 2 zoltka -100 ml oleju -2 lyzki cukru -4 lyzki soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla -2 lyzki maku -1 lyzka oleju -sol i pieprsz Folia aluminiowa lub papier do pieczenia ,do wyłożenia blachy . Bialko z jaj które nam zostanie, będzie potrzebne do smarowania cebularzy przed włożeniem do piekarnika

PychaDania
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 166

lekki obiad. Miałam szpinak, który zajmował miejsce w zamrażarce, a że wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę(...)pół kilo zwykłej mąki. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki

Poezja smaku
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 305

potwierdzi! Porcja dla czterech osób. Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich(...)cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół

Poezja smaku
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 180

drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg  1 cebule  3 ząbki czosnku  sól 1 łyżeczkę  świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki  2 łyżki mąki pszennej(...)taka" skorupa " wlewamy na to zimną wodę dokładnie wszytko wymieszamy i wlewamy do naszej brytfanki z mięsem. Jest to cała esencja naszego sosu.Do tego wrzucimy obrany czosnek i obraną cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew

Basia w kuchni
KLOPSIKI TIKKA MASALA 256

ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon, kurkuma(...)garam masala, mielony imbir – do smaku * czosnek – 1 ząbek * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. SOS: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek

Ostra na Słodko
Szakszuka poleca się na randki ze śniadaniem. 178

śniadaniem, po którym na obcą patelnię nie spojrzy. Szanowne Panie. Pozwólcie, że przedstawię – szakszuka. Na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Paprykę pieczemy(...)czarno w piekarniku, zamykamy w torebce foliowej i obieramy ze skóry. Można ten etap pominąć i pokroić drobno świeżą paprykę, ale moim zdaniem taka pieczona daje dodatkowy aromat. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kmin i cynamon podprażamy lekko na patelni i rozcieramy w moździerzu. Na dość dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy czosnek, cebulę i przyprawy. Chwilę smażymy. Dodajemy

ladykitchen
polędwica w sosie borówkowym 194

Wytrawnie owocowa rozkosz . przepis na trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4  łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty(...)każdej strony razem z cebulami przekrojonymi na pół . Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy

na gazie
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 153

wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się do krojenia, obierania, podsmażania(...)pokrojony w niewielką kostkę boczek i dodajemy do garnka z wołowiną.Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni aż cebula lekko zmięknie. Solimy w międzyczasie, żeby się nie przypaliła. Przekładamy do garnka.Zalewamy patelnię winem i redukujemy

W kuchni wieczorem
Ajapsandali – smażone warzywa 261

projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój wpis na blogu o kuchni gruzińskiej oraz relację.) Świetne danie na przystawkę, kolację lub nawet lekki obiad.Ajapsandali:1 duży bakłażan2 duże cebule (lub 3 średnie)2 czerwone papryki1 zielona papryka2-3 jędrne pomidory4-5 ząbków czosnku1 mały pęczek natki pietruszkiduża szczypta chili w proszkuduża szczypta mielonych ziaren kolendrysól morskaświeżo mielony pieprzolej rzepakowy(...)bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe gniazda nasienne – nie będą nam potrzebne. Cebule kroimy w półplastreki. Ząbki czosnku i pietruszkę bardzo drobno siekamy.Na patelni (najlepiej dużej i wysokiej) rozgrzewamy olej tak, aby przykrył cienką warstwą całe dno. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy

Poezja smaku
Kiełbaski faszerowane 299

sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora  rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane.     Składniki: - 4 kiełbaski (u mnie wieprzowo drobiowe)- 1 duża cebula- 1 mała główka czosnku- 2 łyżeczki musztardy Dijon- olej- prażona cebulka Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na oleju, lekko posolić. Czosnek również drobno pokroić, dodać do zeszklonej cebuli razem(...)prażoną cebulką. Gdy cebula z czosnkiem się lekko zrumieni dodać musztardę – wymieszać, odstawić. Kiełbaski rozciąć wzdłuż (trzeba uważać, aby ich całkiem nie przeciąć). Wąskim, ostrym nożykiem robimy krótkie nacięcia w poprzek. Faszerujemy każdą kiełbaskę  przygotowaną cebulką. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Faszerowane  kiełbaski  układamy na ruszcie, pod który podkładamy blaszkę, aby na nią kapał tłuszcz. Lekko spryskujemy oliwą, pieczemy przez

mojewypiekiinietylko
Pierogi z mięsem gotowanym 234

mięsa z rosołu, zwłaszcza gdy poza kurzyną do zupy trafił jakiś niezły kawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu,  co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki(...)folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszmięso zmielić razem z warzywami z rosołu. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Można

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania