opakowanie makaronu kokardki 400g ( u mnie Lubella ) * 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia ) * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 150 ml bulionu * 100 ml śmietanki 30% * cebula * sól, pieprz * natka pietruszki lub kolendra * 200 g świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze
Kulinarny karnet ChristopheraOlej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę. Na dolnym(...)przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam w sobie jest wyśmienity. Składniki. 100g
Kulinarny karnet ChristopheraCrepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)żółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula 15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę 1 jajko roztrzepane 5 dag masło Olej do smażenia i masło sól ,czarny pieprz Naleśniki. 1 szkl. mąki przesianej 2 jajka 0,5 szkl. mleka
Kulinarny karnet ChristopheraTraditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć na sicie. Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą. Dodać ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć
Kulinarny karnet ChristopheraOpor i tym się różni od innych, że sos jest biały (bez ostrych przypraw), co jest dość nietypowe dla kuchni idonezyjskiej. Zwykle danie podaje się posypane uprażoną na brązowo cebulą. Składniki do tej potrawy znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Sprawdzone przyprawy jak kolendra czy migdały na www.Skworcu.com.pl Składniki na 4 porcje: 1 średni kurczak, (około 1.2- 1.5 kg) 4 ząbki(...)czosnku 1 średnia cebula pokrojona w plasterki 8 migdałów 1 łyżka ziaren kolendry, uprażonych na suchej patelni lub 1 łyżeczka zmielonej kolendry 3 łyżki oleju kawałek świeżego imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione wałkiem drewnianym, ( u mnie sproszkowana ) 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 i pół szklanki mleczka kokosowego sól do smaku ryż ugotowany na sypko i cebula prażona
Apetyczna babeczkawtedy pracuje i na ogół nie ma na to czasu. Kiedy więc dziś zastanawiając się co zrobić na obiad otworzyłam szafkę z warzywami znalazłam w niej tylko 5 cebul, kilka główek czosnku i kabaczka... Cóż było robić? Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz chilli 1 łyżka oliwy(...)oliwek Cebulę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oliwie mieszając od czasu do czasu, ale tylko tyle, żeby nie przypalić. Chodzi o to, żeby część cebuli była mocno przysmażona, część średnio, a reszta prawie wcale. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy kostkę rosołową i przyprawy do smaku. Gotujemy ok. 15 minut i miksujemy na gładką masę. Smacznego
chwile dla mniePlacek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE: NADZIENIE(...)Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości
Kuchnia DanusiProsty i szybki sposób na obiad Bigosik z parówek i pieczarek SKŁADNIKI: pieczarki - 0,5 kg parówki cienkie - 0,5 kg cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek najmniejszy papryka ostra mielona - 0,5 łyżeczki sól i pieprz woda -0,5 szkl wegeta tłuszcz listek laurowy listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Pieczarki umyć , osączyć(...)pokroić na plasterki. Z parówek zdjąć osłonki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę podsmażyć. W rondlu zagotować wodę, dodać przesmażoną cebulę. Na pozostałym tłuszczu z cebuli podsmażyć pieczarki, przełożyć razem z parówkami do rondla. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusić kilka minut. Udekorować listkami bazylii. Jakby było za rzadkie, można zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem lub pieczywem
Kuchnia Danusifasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może się kiedyś dowiem(...)Aromat oregano jest tak intensywny, że moja teściowa kruszyła je zawsze na świeżym powietrzu nie wąchając zbytnio, gdyż mówiła, że można zasnąć na amen. To nie jest żart! - NIE CEBULA i NIE FASOLKA tym razem! A caly sekret to ten seler naciowy od serca ! Zmienia kompletnie smak! A z cukinią to już rarytas. Wykonanie tak pierwszej ,jak drugiej ,jest
Z Kuchni Do Kuchniczasu aby potem delektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku(...)cebulą moczymy karkówkę. To klucz do sukcesu, bowiem spowoduje, że mięso nie będzie twarde po upieczeniu, a pozostanie soczyste i miękkie. Karkówki nie kroimy ani nie dzielimy na mniejsze części. Moczymy co najmniej 45 minut. Jeżeli mięso nie jest w całości zanurzone warto co jakiś czas je obrócić i otoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy
PastelFoodłyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg białego tłustego sera 2 duże cebule 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 15 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina 1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może(...)Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obrane ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego ze słoniny. A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy
Kulinarne przygody Gatitypachnącymi letnimi pomidorami. To tak działa, bo pomidory pachną latem, a lato pachnie pomidorami. Potrzebujesz (na 2 litrowe słoiki): 2,5 kolo dojrzałych pomidorów 2 średnie cebule oliwę z oliwek Co robić? 1. Poobrywać ogonki z pomidorów i ponakrajać ich dupki na krzyż. Cebule pokroić w kostkę. 2. Zagotować wrzątek, pomidory włożyć do miski i przelać wrzątkiem(...)sekundach odcedzić. 3. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę. 4. Sparzone pomidory obrać i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka z cebulą. 5. Całość zagotować. 6. Słoiki i pokrywki przelać wrzątkiem. 7. Jeszcze gorące pomidory przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem. 8. Pasteryzacja na sucho: ostudzone już słoiki ustawić
Matka ŻywicielkaSkładniki jakich użyłam do tej zupy są proste, a i ugotowanie jej nie nastręcza problemów... 50 dag wołowiny pieczeniowej 3 średnie cebule 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 łyżki keczupu pomidorowego łyżka smalcu lub może być olej mąka do obsmażania łyżeczka kminku marchew ostra sproszkowana papryka sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie ; Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie(...)obraną marchew najlepiej w grube plasterki Cebulę obrać i pokroić w kostkę, jak najdrobniejszą Mięso i cebulę zrumienić na oleju lub smalcu Na koniec smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew oraz przelany wrzątkiem kminek, gotować zupę na malutkim
Proste PotrawySkładniki : podwójny filet z piersi kurczaka mąka kukurydziana 2 ząbki czosnku 1 cebula, a jeszcze lepiej 3 cebule dymki garść grzybów mun 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju 1 łyżka świeżego tartego imbiru 1 płaska łyżeczka cukru pieprz kajeński Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić(...)paseczki Czosnek i cebulę drobno pokroić, fileta pokroić w kosteczkę Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć razem z czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około
Proste Potrawy