wątróbkę z dzika. Smażona wątróbka z dzika Proporcje dla 2-3 osób Czas przygotowania z moczeniem: 5 godzin Składniki: 700 g wątroby z dzika mleko do namoczenia wątróbki 2 cebule 1 jabłko mąka do obtoczenia mięsa smalec do smażenia wątróbki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę wkładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum(...)upływie tego czasu mięso wyjmujemy, płuczemy i kroimy w miarę cienkie plastry, żeby szybko się usmażyła. Wątróbkę tylko pieprzymy, posolimy ją dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, jabłko kroimy w ósemki. Na małej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim cebulę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Na drugiej małej
Kulinarne przygody Gatityserii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę zaproponować przepis na quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Ten wypiek bardzo smakuje moim rodzicom, którzy lubią połączenia zaproponowanych w nim smaków. Składniki Ciasto - przepis na ciasto znajdziecie tu: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie: 4 - 5 ugotowanych ziemniaków(...)wędzonego boczku 3 cebule Zalewa - 15 ml śmietany, 3 - 4 łyżki mleka, jajko, pół pęczka pietruszki, majeranek, vegeta, gałka muszkatołowa, pieprz Ciasto wykładamy do formy. Boczek drobno kroimy i smażymy na patelni przetartej wcześniej octem winnym, dzięki czemu tłuszcz nie pryska na nas :) Cebulę kroimy w półtalarki i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku
Taste Of My Dayskoro mamy jesień, to czy jest coś lepszego niż talerz gorącej zupy cebulowej? Rozgrzewającej, aromatycznej? Chyba nie. Inspirowałam się wpisem Bei . Składniki: 250 g cebuli oliwa lub masło 1 ząbek czosnku 100 ml wytrawnego białego wina ok. 400 ml bulionu (u mnie rosół) sól, pieprz 2 kromki chleba starty ser tymianek Wykonanie: Cebulę(...)pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. W garnku rozgrzać odrobinę masła lub oliwy. Wrzucić cebulę i smażyć przez kilkanaście minut lub dłużej. Należy ją mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Kiedy cebula jest już brązowa dodać czosnek i razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, zamieszać, aby odkleić resztki cebuli z dna garnka
Sto kolorów kuchnipracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram(...)minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką
Wyprawy kulinarneMeatballs baked with dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule(...)starty świeży imbir 2 łyżeczki curry tandori masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana 36% 400 ml mleko kokosowe Sposób wykonania : Pulpety obsmażane. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę
Kulinarny karnet Christopherazła, a tu dodatkowo dają nam listę zakupów, więc czemu by nie spróbować ;) A wspomniana lista okazała się nawet skromna: - 200 g makaronu rurki - 250 g piersi z kurczaka - cebula sztuk jeden - olej - 50 g tartego żółtego sera - 150 ml wody - 150 ml śmietany 22% Pierwszy raz w życiu widziałam śmietanę 22%, bez kitu. Piersi miałam lekki nadmiar(...)kolejności ugotować makaron według instrukcji z opakowania. Spoko. A swoją drogą, wiedzieliście, że nie ma czegoś takiego, jak makaron rurki? Jest penne albo... piórka. Głupie. Następnie każą nam pokroić cebulę w kostkę i ją podsmażyć, kurczaka zaś pokroić w paski i dodać do cebuli, żeby się radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden
Kulinarne zapędy KokosaPotato pancakes with meat Składniki: Placuszki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 5 łyżek mąki 1 cebula sól pieprz olej do smażenia Mięso mielone: 30 dag mięso wieprzowe 1 jajko 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 1 cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie(...)wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę, doprawić do smaku. Masę mięsną dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać mąkę. Z przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej
Kulinarny karnet Christopheraopakowanie makaronu kokardki 400g ( u mnie Lubella ) * 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia ) * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 150 ml bulionu * 100 ml śmietanki 30% * cebula * sól, pieprz * natka pietruszki lub kolendra * 200 g świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze
Kulinarny karnet ChristopheraOlej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę. Na dolnym(...)przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam w sobie jest wyśmienity. Składniki. 100g
Kulinarny karnet ChristopheraCrepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)żółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku 1 duża pokrojona w drobną kostkę cebula 15 dag. ser feta najlepszy grecki pokrojony w kostkę 1 jajko roztrzepane 5 dag masło Olej do smażenia i masło sól ,czarny pieprz Naleśniki. 1 szkl. mąki przesianej 2 jajka 0,5 szkl. mleka
Kulinarny karnet ChristopheraTraditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć na sicie. Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą. Dodać ugotowany ryż, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych. Mięso rozłożyć
Kulinarny karnet ChristopheraOpor i tym się różni od innych, że sos jest biały (bez ostrych przypraw), co jest dość nietypowe dla kuchni idonezyjskiej. Zwykle danie podaje się posypane uprażoną na brązowo cebulą. Składniki do tej potrawy znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Sprawdzone przyprawy jak kolendra czy migdały na www.Skworcu.com.pl Składniki na 4 porcje: 1 średni kurczak, (około 1.2- 1.5 kg) 4 ząbki(...)czosnku 1 średnia cebula pokrojona w plasterki 8 migdałów 1 łyżka ziaren kolendry, uprażonych na suchej patelni lub 1 łyżeczka zmielonej kolendry 3 łyżki oleju kawałek świeżego imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione wałkiem drewnianym, ( u mnie sproszkowana ) 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 i pół szklanki mleczka kokosowego sól do smaku ryż ugotowany na sypko i cebula prażona
Apetyczna babeczkawtedy pracuje i na ogół nie ma na to czasu. Kiedy więc dziś zastanawiając się co zrobić na obiad otworzyłam szafkę z warzywami znalazłam w niej tylko 5 cebul, kilka główek czosnku i kabaczka... Cóż było robić? Zupę - krem z cebuli :) Składniki: 5 cebul 0,5 l. wody domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz chilli 1 łyżka oliwy(...)oliwek Cebulę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na oliwie mieszając od czasu do czasu, ale tylko tyle, żeby nie przypalić. Chodzi o to, żeby część cebuli była mocno przysmażona, część średnio, a reszta prawie wcale. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy kostkę rosołową i przyprawy do smaku. Gotujemy ok. 15 minut i miksujemy na gładką masę. Smacznego
chwile dla mniePlacek po węgiersku SKŁADNIKI: CIASTO czosnek -1 ząbek jajko -1 szt mąka -2 łyżki ziemniaki -1 kg cebula -1 szt sól i pieprz SOS: mięso gulaszowe -0,5 kg papryka żółta -1 szt papryka czerwona -1 szt koncentrat pomidorowy -2 łyżki suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek. cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka PRZYGOTOWANIE: NADZIENIE(...)Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości
Kuchnia Danusi