cebula - 11518 przepisów (strona:33/768)

Zupa cebulowa z grzankami i serem 113

Jesienią i zimą trzeba dbać o odporność... ciągle słyszymy to w reklamach super odpornościowych środków:) Ja wolę dbać o odporność zdrowymi, domowymi sposobami. Cebula obok czosnku jest jednym z najlepszych domowych antybiotyków ale mało kto lubi zadać ją na surowo. Ja przemycam ją domownikom w postaci pysznej zupy cebulowej z grzankami i serem. Zupa cebulowa z grzankami i serem Składniki(...)cebuli 2 łyżki masła 1 litr bulionu sól i pieprz czerstwe pieczywo ser żółty opcjonalnie 50 ml brandy Zupa cebulowa z grzankami i serem Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy  na małym ogni aż nabierze rumianego koloru. Może to potrwać nawet pół godzimy. W garnku podgrzewamy czysty bulion. Gdy cebula będzie

Pyza i Surówka
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 132

Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka(...)kaszy jaglanej (1 woreczek) 1 marchewka 1 cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga

Ugotować
Pasztet z boczniakami i kaszą jaglaną 139

Kolejny pomysł na wegetariański dodatek na kanapki - pasztet z boczniakami, marchewką, pietruszką i cebulą na bazie kaszy jaglanej. Prosty i w miarę szybki do przygotowania.  Pasztet na bazie kaszy jaglanej jest lekko wilgotny i miękki.  Nie wymaga użycia maszynki do mielenia (wystarczy sam blender). Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo jednak pasztet kojarzy mi się(...)mięsem :) Jeżeli dbacie o formę lub jesteście wegetarianami to upieczcie poniższy pasztet. Nie zawiedziecie się :) Składniki na 1 keksówkę: 200 g suchej kaszy jaglanej 250 g boczniaków 2 małe cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka (korzeń) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 jajko pieprz pikantny suszony koperek gałka muszkatołowa kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy sól Najlepiej kilka

Ugotować
Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką 192

nawet 200% trafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki chili *opcjonalnie: ugotowana cieciorka, ser Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Wszystkie składniki: puree, masło orzechowe, mleczko i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Paprykę kroimy w kosteczkę i wraz z dyniowo-orzechowym sosem przekładamy

Be Fit Be Strong
Sałatka z kolorowych pomidorków koktajlowych 203

Bardzo prosta sałatka z pomidorów. Dzięki temu, że użyłam czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli stała się bardziej kolorowa. Dodatkowo twaróg sprawia, że jest bardziej syta, więc można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy :) SKŁADNIKI: 200g pomidorków koktajlowych czerwonych 200g pomidorków koktajlowych żółtych 100g twarogu półtłustego 1 mała czerwona cebula sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa(...)oliwek Umyte pomidorki przekroić na pół i włożyć do miski. Cebulę pokroić w piórka, a twaróg pokruszyć, dodając wszystko po kolei do pomidorków. Przyprawić i skropić oliwą z oliwek. Zamiast twarogu można użyć np fetę i dodać swoje ulubione przyprawy. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , sałatki i surówki , WYTRAWNIE Tagged: cebula , pomidory , twaróg

https:KKuchniaMniam
Pasta z fasoli – wegetariański smalec 213

Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś” 2 duże lub 3 średnie cebule 3 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym, ale kokosowy jest bardziej „smalcowaty”) 2 średnie jabłka 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 goździki 2 ziarna jałowca(...)lubczyku (można pominąć) 1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (można pominąć, ale nada świetnego posmaku wędzonki) sól morska grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone cebule i jabłka. Lekko solimy i dodajemy: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowce oraz posiekany

Poezja smaku
Bitki z karczku 106

Składniki: 500 g karkówki 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 350 ml bulionu wołowego sól, pieprz olej Karkówkę kroimy na plastry i w razie konieczności rozbijamy, następnie posypujemy solą i pieprzem. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule. Zdejmujemy ja z patelni i odkładamy. Na tą sama patelnię wkładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony(...)Podsmażone kotlety oprószmy mąką z każdej strony, dokładamy cebule, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. W tym czasie bulion zgęstnieje i zrobi się sos. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Oryginalny przepis znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku
Pizza razowa z tuńczykiem 144

minut. Ja włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 50 stopni. Dodatki do pizzy: puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera żółtego pomidorki koktajlowe rukola 1/2 małej cebuli  Dodatki do pizzy: Tuńczyka odsączyć. Cebulę posiekać. Pomidorki przekroić na pół. Ser żółty zetrzeć na tarce. Sos pomidorowy: puszka pomidorów 10 suszonych śliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli(...)łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: Cebule, czosnek, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zblenderować na sos. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, brzegi zawinąć. Nałożyć sos pomidorowy. Nastepnie nakładamy tuńczyka, pomidorki koktajlowe oraz ser żółty. Wkładamy do piekarnika i w 180 stopniach pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, nakładamy rukolę

Moja Galeria Smaku
Wegetariański ryż smażony 133

smaczny, szybki wegetariański obiad. Składniki na 2 porcje: 100 g ugotowanego ryżu 1 mała cukinia 1 marchewka 80 g pieczarek (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry lub więcej imbir pieprz Ugotować ryż. Cebulę i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek(...)imbir. Smażyć chwilę. W tym czasie pokroić marchewkę, cukinię i pieczarki. Dodać do cebuli. Smażyć 7-10 minut, aż cukinia i pieczarki będą miękkie a marchewka al dente. Dodać ryż. Doprawić pieprzem, curry, sosem sojowym. Dokładnie wymieszać

Moja Galeria Smaku
Kurczak duszony z papryką 331

Aromatyczny kurczak duszony w bulionie z papryką, cebulą i czosnkiem. Podany z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 2 nogi kurczaka 2 czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu z kurczaka słodka papryka sól, pieprz natka pietruszki do podania Po umyciu kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokroić(...)szerokie paski. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu na patelni usmażyć paprykę, czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez chwilę. Zalać bulionem. W razie potrzeby doprawić. Przelać zawartość patelni do kurczaka. Piec w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem

Moja Galeria Smaku
Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 110

Kaszotto ze szpinakiem, pomidorkami i orzechami włoskimi wg Anny Starmach. Kaszotto to takie risotto, tylko że przygotowywane z kaszy. Schemat postępowania jest identyczny jak przy risotto. Najpierw szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę, następnie odparowujemy wino a ostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej(...)pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem.. 2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje. 3. Chochla

Moja Galeria Smaku
Sałatka z pomidorami i fetą 150

Prosta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka listków bazylii sól, pieprz Pomidory  pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki(...)fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią

Moja Galeria Smaku
Udka kurczaka pieczone z warzywami 953

mając zbytnio wiele czasu na jego przygotowanie ;) Mnie jako mamie dwójki małych dzieci wiecznie brakuje czasu i szukam właśnie takich przepisów ;) W tej propozycji musimy jedynie pokroić papryki i cebulę. Resztę zrobi za nas piekarnik. Czyż nie brzmi dobrze? :) Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)oliwy 2 łyżki octu balsamicznego świeży tymianek sól, pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki Cebulę obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez

Moja Galeria Smaku
Ziemniaki pieczone w bulionie z wędzoną papryką 141

Rewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji) 1 cebula(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 szklanka bulionu warzywnego natka pietruszki Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, w razie potrzeby użyć szczoteczki do ich oczyszczenia. Przekroić na pół. Cebulę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Zmniejszyć ogień do małego i dusić cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać paprykę wędzoną, posiekany na plasterki

Moja Galeria Smaku
Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 161

jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia pietruszki przecier pomidorowy sól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się(...)rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i wegetą, oczywiście można ją zastąpić solą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze złotego koloru. Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce

KasiaiKrzysiu.pl