cebula - 11518 przepisów (strona:33/768)

Wegetariański ryż smażony 169

smaczny, szybki wegetariański obiad. Składniki na 2 porcje: 100 g ugotowanego ryżu 1 mała cukinia 1 marchewka 80 g pieczarek (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry lub więcej imbir pieprz Ugotować ryż. Cebulę i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek(...)imbir. Smażyć chwilę. W tym czasie pokroić marchewkę, cukinię i pieczarki. Dodać do cebuli. Smażyć 7-10 minut, aż cukinia i pieczarki będą miękkie a marchewka al dente. Dodać ryż. Doprawić pieprzem, curry, sosem sojowym. Dokładnie wymieszać

Moja Galeria Smaku
Kurczak duszony z papryką 374

Aromatyczny kurczak duszony w bulionie z papryką, cebulą i czosnkiem. Podany z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 2 nogi kurczaka 2 czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu z kurczaka słodka papryka sól, pieprz natka pietruszki do podania Po umyciu kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokroić(...)szerokie paski. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Zdjąć z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu na patelni usmażyć paprykę, czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez chwilę. Zalać bulionem. W razie potrzeby doprawić. Przelać zawartość patelni do kurczaka. Piec w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem

Moja Galeria Smaku
Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 145

Kaszotto ze szpinakiem, pomidorkami i orzechami włoskimi wg Anny Starmach. Kaszotto to takie risotto, tylko że przygotowywane z kaszy. Schemat postępowania jest identyczny jak przy risotto. Najpierw szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę, następnie odparowujemy wino a ostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej(...)pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem.. 2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje. 3. Chochla

Moja Galeria Smaku
Sałatka z pomidorami i fetą 181

Prosta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka listków bazylii sól, pieprz Pomidory  pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki(...)fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią

Moja Galeria Smaku
Udka kurczaka pieczone z warzywami 997

mając zbytnio wiele czasu na jego przygotowanie ;) Mnie jako mamie dwójki małych dzieci wiecznie brakuje czasu i szukam właśnie takich przepisów ;) W tej propozycji musimy jedynie pokroić papryki i cebulę. Resztę zrobi za nas piekarnik. Czyż nie brzmi dobrze? :) Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki(...)oliwy 2 łyżki octu balsamicznego świeży tymianek sól, pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki Cebulę obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Papryki pokroić w kostkę. W dużym naczyniu żaroodpornym umieścić udka z kurczaka, cebulę, papryki, pomidorki koktajlowe, czosnek. Całość posypać wędzoną papryką, solą i pierzem. Polać oliwą i octem balsamicznym. Posypać listkami tymianku. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach przez

Moja Galeria Smaku
Ziemniaki pieczone w bulionie z wędzoną papryką 179

Rewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji) 1 cebula(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 szklanka bulionu warzywnego natka pietruszki Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, w razie potrzeby użyć szczoteczki do ich oczyszczenia. Przekroić na pół. Cebulę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Zmniejszyć ogień do małego i dusić cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać paprykę wędzoną, posiekany na plasterki

Moja Galeria Smaku
Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 195

jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia pietruszki przecier pomidorowy sól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się(...)rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem i wegetą, oczywiście można ją zastąpić solą. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rybę smażymy na złoto na patelni lub we frytkownicy. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki i smażymy na oleju. Dodajemy do cebuli trochę soli i pieprzu, żeby puściła soki. Smażymy, aż nabierze złotego koloru. Pozostałe warzywa obieramy i trzemy na grubej tarce

KasiaiKrzysiu.pl
Zupa z kurkami 220

niecałe 30 minut. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem, np. nitkami.  Składniki na 2-3 porcje: 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu 200 g kurek 1/2 białej cebuli 1/2 czerwonej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki śmietany 12% lub 30% posiekana zielona pietruszka 1 łyżeczka masła olej do smażenia sól, pieprz Kurki umyć (najlepiej namoczyć je w wodzie(...)która 2-3 razy należy wymienić na świeżą). Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Umyte kurki ewentualnie pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać kurki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy kurki zmienią kolor i lekko się skurczą to dodać masło oraz całość

Ugotować
Papryka faszerowana po wiejsku 194

zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki  2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu 3 łyżeczki(...)Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie dodać gotową kaszę i wymieszać

My simple kitchen
Zupa cebulowa z grzanką z serem 185

ogóle próbować. Stwierdziłam że jednak zaryzykuję i okazało się że bardzo mi posmakowała Od tamtej pory czasami gości w moim domu na stole Składniki: - 1,5 kg cebuli - 1-2 łyżek masła - pół pora - 1 litr rosołu lub 2 kostki rosołowe Knorr + 1 litr wody - ser żółty – ilość uzależniona od liczby jedzących - kromki weki lub chleba tostowego – ilość uzależniona(...)liczby jedzących - sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę lub paseczki jak kto lubi i podsmażamy na maśle. Jak cebula nam się zeszkli to wlewamy do niej rosół i gotujemy do miękkości. Jeżeli nie mamy rosołu to cebulę zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe. Potem dodajemy kawałek pora dla zaostrzenia smaku. Jak cebulkę mamy miękką

Kuchenne Wariacje
Pikantna sałatka kukurydziana z bekonem. 251

Cukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki(...)obieramy , najpierw kroimy w plasterki , a potem grubo siekamy. Bekon podsmażamy na oleju do chrupkości , ciągle mieszając. Dodajemy pieczarki , podsmażamy minutę. Nastepnie dodajemy cebulę i smażymy jeszcze pół minuty. Bekon , pieczarki i cebulę podsmażamy na dużym ogniu. Zdejmujemy z ognia , dodajemy musztardę , ocet oraz kukurydzę . Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok na jakiś czas. Liście sałaty dokładnie

Bazylia kontra Rozmaryn
Egzotyczny ryż 194

wietnamskiej czy indyjskiej.  Zapraszam.  Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego(...)robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski.  Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać papryki. Podsmażyć z resztą składników

Garniec Magalie
Kotleciki z żółtego grochu 171

około 340 kcal, 20 g białka, 11,4 g tłuszczu, 49,2 g węglowodanów i 10,6 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g grochu łuskanego 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku mąka do panierowania (opcjonalnie) olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy(...)godzin do namoczenia. Po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy groch z odrobiną soli do czasu, aż nasiona będą miękkie. 2. Ugotowany groch cedzimy i pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do czasu, aż cebula się zarumieni. 4. Groch, cebulę, czosnek i jajka mielimy w blenderze na gładką

W kuchni Katie
Piklowana czerwona cebulka 150

Fantastyczny dodatek do obiadów o wyrazistym kwaśno-słodkim smaku :) Świetnie smakuje z tartą z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 słoiczki: 500 g czerwonej cebuli 150 ml octu jabłkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki cukru 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWAŃ: 10 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę kroimy w pół-krążki. Na suchej patelni prażymy kolendrę, kminek i ziele angielskie, aż ziarenka zaczną strzelać. 2. W garnku umieszczamy ocet, cukier, liść laurowy, szczyptę soli i przyprażone ziarna. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cebulę i gotujemy na najwyższym ogniu, cały czas mieszając, aż cebulka zmięknie i zmniejszy objętość o połowę. Przekładamy do słoiczków

My Culinary Art
Cebularze 281

sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 6-7 cebul 200 g startego sera żółtego 2 łyżki śmietany olej lub smalec do podsmażenia cebuli sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym

Ze smakiem i z pasją