sałatka z kurczakiem i makaronem składniki dla czterech osób 1,5 szklanki dowolnego makaronu 300 g piersi z kurczaka 1 papryka 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku) sól, pieprz szczypta chilli sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy(...)pieprzem i odstawiamy, na chwilę, w chłodne miejsce. Makaron wsypujemy do garnka , na lekko osolony wrzątek i gotujemy al dente. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, pietruszkę, oraz czosnek, cebulę kroimy w kostkę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę, razem z czosnkiem i smażymy
Miód i pieprzmiseczkę ? Składniki (2 porcje): 1 porcja makaronu soba 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 8 – 10 rzodkiewek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego sezamu duża garść orzechów nerkowca Wykonanie(...)Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz ze skórki zetrzyj tarce o małych oczkach. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmaż cebulę i imbir. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około
Moja pasja smakuDzisiaj chcę Was zaprosić na pasztet-niepasztet z soczewicy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest dobre :) Składniki: 400 g soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 średnia papryczka chili (lub 2 jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania) 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej - około(...)szklanki Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę i papryczkę chili opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na 2-3 łyżkach oleju poddusić cebulę, czosnek, a na końcu dodać paprykę. Krótko, na większym ogniu całość podsmażyć. Przestudzoną soczewicę podusić tłuczkiem do mięsa lub zblendować
Codzienna kuchnia niecodziennaOśmiornica mrożona 6 ząbków czosnku, 1 chili, 6 łyżek oliwy, 2 średnie cebule, 200 ml wina białego półwytrawnego, 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle), Ośmiornicę rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wypchnąć dziób i go usunąć. Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć. Dokładnie umyć worek czernidłowy. W garnku(...)się szybciej, większa będzie potrzebowała więcej czasu. Moja miała ponad kilogram. Ugotowaną ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu. W trakcie gotowania ośmiornica bardzo zmniejszy swoją wielkość. Cebule posiekać. Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i szczypty soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane
królestwo garówless than half an hour for dinner or lunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS(...)makaron. Ja do gotującej się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli
Martyna Cooksfood. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 300 g fileta z indyka 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 duża cebula 2 – 4 ząbki czosnku 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 łyżeczka cukru sól himalajska, świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki drobno startego grana padano + dodatkowo(...)łyżki oleju roślinnego do smażenia Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z indyka opłucz i pokrój w kostkę – około 2 cm. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i indyka. Mięso obsmaż z każdej strony. Gdy cebula zmięknie
Moja pasja smakuktórego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe. Składniki: 600 - 700 g mięsa z indyka 2 średnie cebule 1 duża papryka 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz i sól(...)smaku olej lub masło klarowane do smażenia (3 - 4 łyżki) Przygotowanie: Marchew obrać i pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski. Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki. W garnku o grubym dnie
Kuchcik gotujePrzez ostatni deszczowy tydzień sierpnia, poczułam jesienny klimat i od razu pomyślałam o zupie cebulowej! Cebula jest naszym polskim bardzo popularnym warzywem i w naszych ogrodach i spiżarniach z pewnością jej nie zabraknie. Mimo łez, które towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu(...)kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy trzy kromki razowego chleba i całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, imbirem
Kuchnia Pani Wiosnybrytfannie, powolutku przez 3 lub 4 godziny. Stają się mięciutkie, uwalniając minuta po minucie wspaniały aromat. Smak wołowiny miesza się ze smakiem kiszonego, domowego ogórka, wędzonego (również domowego) boczku, cebuli wyrwanej prosto z ziemi obok naszego domu i musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną. Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego(...)plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża cebula musztarda kremska 200ml gęstej śmietany 1 łyżka smalcu lub masła sól pieprz Sposób przygotowania: Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy na plastry, nie za cienko. Mięso wołowe smarujemy następnie z jednej strony musztardą, dodajemy plasterek ogórka, boczku
Kuchnia Pani Wiosnywodą, mąką, zgniecionym czosnkiem w łupinach i resztą składników. Zostawiamy pod przykryciem (ściereczka), w cieple na 3 dni, codziennie mieszamy. klopsiki: 300 g mięsa wołowo-wieprzowego 1/2 posiekanej cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki ryżu sól, pieprz i posiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości(...)orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Dzieje kuchennej Wiewiórywynalazłam sposobu aby panierka nie nasiąkała tłuszczem ale mięsko w środku było bardzo kruche i pyszne! Schabowy! Łatwe 30 minut dla 2 osób Składniki: * 2 rozbite plastry schabu * 2 cebule * 1 ząbek czosnku * pół szklanki płatków corn flakes * 2 łyżki bułki tartej * mąka * jajko * papryka ostra * sól * pieprz Do dzieła! schab przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i odstawiamy na chwilę(...)czasie gnieciemy płatki i mieszamy je z bułką, trzepiemy jajko. Kroimy cebulę w talarki i dusimy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, odkładamy do innego naczynia odsączając z niej olej. Schab obtaczamy w mące, jajku i płatkach i smażymy na oleju z cebuli i czosnku. Pod koniec smażenia na patelnie wykładamy cebulę i chwile razem dusimy! Podawałam z gotowanymi ziemniakami i sałatką
sierotka maRysia w kuchnisokiem pomarańczowym - efekt końcowy bardzo mi się spodobał więc po raz kolejny niestosowanie się do przepisu uważam za pozytywne KURCZAK W ESTRAGONIE Składniki pierś z kurczaka jedna cebula ząbek czosnku pół szklanki śmietany 30% szczypta estragonu pół kieliszka dżinu (u mnie Lubuski) wymieszanego z połową szklanki soku pomarańczowego Do dzieła!!! Cebulę kroimy w piórka. Czosnek(...)drobno siekamy. Na gorącą oliwę wrzucamy cebulę i czosnek - chwilę razem dusimy. Na cebulę wykładamy kurczaka i zalewamy całość sokiem z ginem. Dodajemy estragon. Przykrywamy i dusimy do miękkości kurczaka. Gdy kurczak będzie już uduszony - po delikatnym nakrojeniu wnętrze piersi będzie białe - zdejmujemy go z patelni a do sosu który pozostał wlewamy śmietanę. Całość smażymy aż woda odparuje i powstanie
sierotka maRysia w kuchnimoje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka ale nie mogłam dostać ;-( ) 2 - 3 łyżki majonezu duży ząbek czosnku jedna spora cebula sól, pieprz, papryka słodka Do dzieła!!! Pierś kroimy w dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki(...)patyczki do szaszłyków i wersja na grill : układamy na dobrze rozgrzanym grillu i w czasie pieczenia ciągle smarujemy marynatą wersja do piekarnika: Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Tak przyrządzone mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste. Polecam podawać ze świeżymi warzywami podane na plastrach
sierotka maRysia w kuchniprzepyszne! Polecam - tylko zróbcie je już dziś bo minimum tydzień muszą odstać aby można było się nimi w pełni delektować. Smacznego!!! Rolmopsy Składniki: pól kilograma filetów śledziowych solonych 2 cebule + 16 małych krążków szklanka wody szklanka octu (u mnie pół na pół spirytusowy z jabłkowym) 2-3 łyżki cukru 10 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego płaska łyżeczka ziaren kolendry(...)dzieła!!! Filety śledziowe jeśli są bardzo słone moczymy ok 2-3 godziny. Wody, ocet, cukier i przyprawy gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu po czym dodajemy 2 cebule i gotujemy dalsze 5 minut. Zalewę dobrze studzimy. Marchewkę i korniszony kroimy w słupki. Na brzegu każdego fileta układamy słupek marchewki i korniszona, grzybka i plasterek cebuli - zawijamy i spinamy wykałaczką
sierotka maRysia w kuchni