cebula - 11518 przepisów (strona:42/768)

Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 181

kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy(...)ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron  firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy

My Chcemy Jeść
świnskie uszy z kapustą 177

100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć, pokroić(...)grube plastry. Kapustę włożyć do wrzącej osolonej wody na 2 minuty. Cebulę poddusić na tłuszczu, dodać do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę

królestwo garów
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1171

maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy(...)gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą

Moja smaczna kuchnia
Jajka po ranczersku 175

składniki/dodatki, co sam sposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy(...)podane na kukurydzianej tortilli. Tradycyjne meksykańskie śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 duże (L) jajka 300g dojrzałych mięsistych pomidorów 1/2 średniej papryki (125g) 1/2 małej czerwonej cebuli (50g) 2 nieduże tortille (najlepiej kukurydziane) szczypta soli mielone chili (w ilości wg upodobań) świeżo mielony czarny pieprz (opcjonalnie) 2-3 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne

Kulinarna Pokusa
Jabłkowa karkówka w Coca-Coli 147

Składniki: ·          5 plastrów karkówki ·          1 duża cebula ·          2 jabłka (koniecznie kwaśne) ·          2 łyżki majeranku ·          szklanka Coca-Coli(...)szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy     w niej mięso z każdej strony. Cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majerankiem.         W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka z cebula, karkówkę. Ostatnią warstwą powinny być jabłka z cebulą. Coca-Colę mieszamy z oliwą z oliwek

Pobite gary Barbary
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 145

Zupa krem z boczniaków  Składniki :  - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej  - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie:  Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym(...)gotować do miękkości ziemniaków, następnie zblendować na gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską.  3. Kremowe spaghetti ryżowe  Składniki :     - 250 g boczniaków - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, przyprawy  - makaron ryżowy  - 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej Przygotowanie :  Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać

zdrowa vege kuchnia
Szaszłyki z krewetek z ananasem 189

ananasa 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2-1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 1 papryka czerwona 1 cebula 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki mielonego jałowca 3 łyżki oliwy Wykonanie: Jeśli używacie całych surowych krewetek (mrożone trzeba rozmrozić oczywiście), to należy je obrać. Zaczynamy od oderwania(...)robić. Przy obieraniu zostawiamy ogonki z ostatnim segmentem pancerzyka. W małym garneczku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i miód oraz resztę przypraw, dokładnie mieszamy. Do większego naczynia wrzucamy przygotowane krewetki. Cebulę przekrawamy na pół, i dalej na 3 części (wzdłuż). Podobnie z ananasem (każdy plaster na 6 kawałków). Paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa dodajemy do krewetek i zalewamy marynatą. Należy

Pociąg Do Kuchni
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 229

plastry czy kostkę – i co dorzucimy do omletu, to już nasz wybór. Do tortilli de patatas ja nie dodaję wiele – odrobina wędliny, jaka akurat jest w lodówce, szczypior, cebula. Nie potrzeba więcej żeby cieszyć się jej prostym smakiem. Jajka rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać(...)ziemniaki szybko wchłaniają i tłumią słony smak. Tłuszcz odlewamy, nie będzie już potrzebny. Na patelnię, rozgrzaną na małym ogniu, wkładamy kawałek masła. Rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cebulę i pokrojoną w mniejsze kawałki wędlinę. Chwilę razem smażymy. Cebula powinna lekko zmięknąć. Całość zalewamy masą jajeczną z przyprawami, mieszamy żeby równomiernie rozłożyć składniki i zasypujemy usmażonymi wcześniej ziemniakami. Staramy się

Karo in the Kitchen
Kurczak curry 199

sama, ale nie musicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :)   Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia(...)garnka.  Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową

bistro mama
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 152

TMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie(...)składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz dodatkowo

Pełny talerz
Ogórki w sosie pomidorowym 333

Uwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym. 2 kg ogórków gruntowych 5 cebul Zalewa: 125 ml octu 10% 125 ml oleju 1 łyżka soli 0,5 szklanki cukru 250-300 g koncentratu pomidorowego 30% Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy w drobne(...)piórka. Ogórki dokładnie mieszamy z cebulą. Składniki zalewy – ocet, olej, sól i cukier dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną zalewę mieszamy  z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie ogórki przekładamy do czystych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy (słoiki ustawiamy w wyższym garnku na ściereczce, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików

VioletoweKucharzenie
Ravioli z dynią 124

jest łatwo ;D Jednak te małe pierożki są pyszne :) Składniki (6-8 porcji): farsz: - 1 kg dyni - 200 g twarogu półtłustego - 1 łyżeczka startego imbiru - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku, bazylia, tymianek, papryka słodka, chili cayenne - olej rzepakowy ciasto: - 600 g mąki tortowej - 2 szklanki wody - sól, pieprz, bazylia Przygotować ciasto(...)Dodać przyprawy i stopniowo dodawać resztę mąki zagniatając. Zostawić ciasto tak, aby odpoczęło . Dynię obrać, pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce, przyprawić. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach. Cebulę i czosnek pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju rzepakowym, pod koniec dodać czosnek. Do miski wrzucić dynię, cebulę, czosnek, zblendować na dość gładką masę. Dodać twaróg, bułkę tartą, imbir i przyprawy

Corner With Recipes
Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl 139

Dahl, który nieznacznie zmodyfikowałam. Cytrynowa zupa soczewicowa wg Sophie Dahl Składniki (ok. 6 porcji): - 2 szklanki czerwonej soczewicy -1,5 litra bulionu (u mnie warzywny) -3 liście laurowe - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego - sok z 3 cytryn - sól, pieprz do smaku - 2 szklanki szpinaku ( u mnie mrożony) - 1 łyżeczka kolendry - olej rzepakowy/oliwa - czosnek granulowany(...)papryka słodka Soczewicę zalej bulionem i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, bez przykrycia. Cebulę drobno pokrój, seler naciowy pozbaw włókien i pokrój na cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę przez 5 minut, następnie dodaj seler naciowy, posyp kminem i podsmażaj kolejne 5 minut. Następnie dodaj cebulę i seler do garnka

Corner With Recipes
Zapiekanka z ziemniaków z kozim serem 210

Składniki na 3 porcje: 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki 1 cukinia (około 200g) pokrojona w cienkie plasterki 125 g sera koziego 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g śmietany 200 ml bulionu warzywnego (użyłam własnoręcznie robionego - klik ) szczypta gałki muszkatołowej odrobiona suszonego tymianku garść orzeszków pinii sól, pieprz Cebulę, czosnek obrać. Czosnek przekroić na pół. Cebulę pokroić(...)plastry. Naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem. Układać na przemian ziemniaki, cukinię, cebulę, kawałki sera koziego. W osobnym naczyniu zmiksować śmietanę z bulionem, gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Polać nim warzywa. Posypać orzeszkami pinii. Piec w 200 stopniach przez 45 minut

Moja Galeria Smaku
Ziemniaki z patelni z papryką, szpinakiem i dressingiem 132

Ziemniaki pokrojone w talarki i usmażone na patelni to smak mojego dzieciństwa. Wzbogacając ziemniaki o cebulę, paprykę, szpinak oraz dressing musztardowy z syropem klonowym uzyskałam smaczne, ciepłe danie na kolację. Dietetyczne to nie jest, ale czasami można zaszaleć ;) Składniki na 2-3 porcje: 5 dużych ziemniaków (ok. 400g) 1 cebula 1 czerwona papryka garść szpinaku 4 łyżki oleju sól Ziemniaki(...)obrać, pokroić na talarki. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w krążki. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać ziemniaki, posolić. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kolejne 2 łyżki oleju oraz paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak. Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka czerwonego octu

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania