cebula - 11518 przepisów (strona:51/768)

Cebularze i wypiekanie na śniadanie 181

był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie  ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki maku NA CIASTO: 500 g maki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 jajko(...)szklanka letniego mleka 2 łyżeczki soli 60 g masła lub margaryny 1 jajko do posmarowania Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, mak, olej i dusić na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli. Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto

Moje domowe kucharzenie
Gulasz w muszelkach z sałatą 130

Bardzo oryginalna wersja gulaszu, nietypowo podana, a rewelacyjnie smakująca i efektownie wyglądająca.... Składniki: 0 ,5 kg szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek laurowy szklanka wody łyżka mąki łyżkę sosu ostrygowego sól i pieprz do smaku 20 sztuk makaronu - duże muszle Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę przyprawiamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz smażymy przez(...)minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę podlewany wodą wkładamy listek laurowy i dusimy aż mięso będzie miękkie. Mąkę przypalamy na patelni wlewamy szklankę wody wymieszanej z sosem ostrygowym i dokładnie mieszamy. Powstały sos łączymy z mięsem przyprawiamy solą i świeżo z mielonym pieprzem.  Gotujemy muszelki według przepisu na opakowaniu wykładamy na ściereczkę. Na talerzu układamy sałatę i przyprawiamy według

kgwjanczewo
Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem 118

tymi podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego  sól i pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka majeranku mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić(...)pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Tak przygotowaną przełożyć do miski i obsypać każdy kawałek mąką. Jabłka oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Rozgrzać na patelni olej (2-3 łyżki) i wrzucić cebulę. Gdy będzie już prawie miękka, przełożyć ją do miseczki , a na pozostałym oleju usmażyć wątróbkę.  Smażyć

Gosia gotuje
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 197

zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300 g makarou, u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej  300 g pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka szczypoiorku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut(...)międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić

Gosia gotuje
Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :) 127

zatem zaczynamy !           Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i soczewicą ( 4 osoby) Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 duża cebula pół puszki soczewicy 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 woreczki ryżu parboiled przyprawy: pieprz kolorowy, garam masala, pieprz cayenne (chili), tymianek Farsz: Ugotować kaszę w osolonej wodzie wg przepisu(...)opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na gorącej oliwie. Soczewicę i fasolę przepłukać wodą. Dodać wraz z cebulą do ugotowanej i przestudzonej kaszy, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać.   W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować wodę. Z kapusty oddzielać po jednym listku, zamaczać w gotującej wodzie na chwilę, aby zmiękły (ok. 15-20 sek.). Położyć na desce, ściąć

vegetanie
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 161

oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryczka jalapeno konserwowa (my kupujemy w Biedronce)  cebula czerwona lub biała pieprz, estragon oliwa z oliwek Pomidory z cebulą dusimy na oliwie z oliwek ok. 3-4 min. Papryczkę jalapeno 3-4 krązki drobno kroimy i dodajemy(...)pomidorowego i przyprawy, pieprz świeżo zmielony i roztarty w rękach estragon. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny lub limonki pieprz, sól Roszponkę

vegetanie
Kontynentalny MIX :) 158

pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania(...)nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy inne składniki farszu. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, cebulę również. Papryczkę chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem

vegetanie
Fasolka szparagowa - "maślana" 128

sezon fasolkowy :) Dojrzewa właśnie teraz kiedy to żółtej już praktycznie nie ma. Oto nasza propozycja : Fasolka szparagowa "maślana" (4 osoby) 1 reklamówka fasolki ok. 1,5 kg :) 1 cebula średnia 2-3 ząbki czosnku olej ryżowy sól Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Wyłączamy ogień i przeciskamy(...)cebuli czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość wlewamy na odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę. Gotowe :) Proste prawda ? Podajemy z chlebem i ogórkami małosolnymi. Smacznego

vegetanie
Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 138

nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami. Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu greckim suszone pomidory żółty ser sól, pieprz, tymianek, oregano oliwa z oliwek szczypiorek Jajka rozbijamy do miski, dodajemy pieprz(...)sól, zioła i łyżkę jogurtu. Całość mocno mieszamy trzepaczką, aby wpuścić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Teraz drobno kroimy cebulę, papryczkę chili i suszone pomidory (ok. 3-4 szt.). Przygotowujemy pomidory krojąc w półplasterki, ogórka w cieniutkie paseczki i oliwki w ćwiartki. Teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę, chili i suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, aby cebula

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 138

się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy(...)kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek

vegetanie
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 145

Mamy nadzieję, że choć przez chwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty. Oto nasze składniki : 1 ciasto francuskie 1 opakowanie kurek 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg sera żółtego ostrego 1 pęczek rzeżuchy ogrodowej lub domowej tymianek, pieprz, papryka ostra Kurki oczyszczamy i kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki(...)taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z kurkami, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę masła. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwile dusimy, aby odparować płyn. Teraz

vegetanie
Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ? 117

grzanki Naleśniki : 5 naleśników. Do klasycznego ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki(...)powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli

vegetanie
Rigatoni z romanesco, czyli rurki z dziwnym kalafiorem :) 124

wymyśliliśmy. Rigatoni z romanesco, pieczarkami i zieloną fasolką.  (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu rigatoni 1 romanesco 5 średnich pieczarek 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 średnia cebula 1 papryczka chili jogurt naturalny oregano, bazylia, pieprz, zielona tajska pasta curry oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować(...)fasolkę szparagową. Teraz czas na romanesco, które kroimy na małe różyczki, do tego pieczarki w półplasterki, a cebulę w kostkę. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy do niej cebulę, pieczarki i romanesco. Wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, sporą łyżeczkę zielonej pasty curry i przyprawy. Przykrywamy patelnię, aby romanesco dobrze się udusiło.  Kiedy kalafior

vegetanie
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 143

kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki na sos : 1 małe opakowanie suszonych grzybów 1 śmietanka słodka 12% ok. 150 ml. 1 duża cebula pieprz, sos sojowy, ostra papryka Grzyby płuczemy dobrze ok. 3 razy i namaczamy w niewielkiej ilości wody i zostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wstawiamy grzyby do gotowania(...)spaliły. Gotujemy ok. 2 godzin na małym ogniu. Niestety z tym sosem jest trochę roboty, bo grzyby muszą mieć czas, aby doszły do miękkości. Kiedy już będą miękkie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i śmietankę. Doprawiamy pieprzem, ostrą papryką i sosem sojowym. Gotujemy do momentu, kiedy cebula będzie super miękka. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozpuszczoną w śmietance lub wodzie

vegetanie
Chili con soja i frytki z batatów 199

batatów (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 puszka soczewicy 1 czerwona papryka 1/2 bulwy selera 1 duża czerwona cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety sojowe wrzucamy na ok. 7 minut do zagotowanego bulionu warzywnego. Następnie wyciągamy(...)przestygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a selera w zapałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i wrzucamy na nią cebulę, seler i paprykę. Przesmażamy chwilę, aż cebula zeszkli się. Teraz dodajemy puszkę pomidorów i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy całą puszką soczewicy, wcześniej dobrze wypłukaną z zalewy, i pokrojone

vegetanie

Proponowane wyszukiwania