pokroić nacienkie plasterki. Obgotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie. Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić na cienkie plasterki.Śmietanę wymieszać z jajkami i dobrze doprawić przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle.Następnie w wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą byłką żaroodpornym naczyniu ułożyć wartswami:- połowę ziemniaków- połowę startego żółtego sera- połowę podsmażonej cebuli- połowę pokrojonej(...)platerki kiełbasy- resztę podsmażonej cebuli- resztę ziemniaków- resztę pokrojonej w platerki kiełbasy- resztę startego żółtego sera.Całość zalać śmietaną z jajkami. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Można podawać z surówkami
Świat Domowej Kuchnizalać mlekiem, tak żeby całe mięso było dobrze zanurzone. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Dzięki takiej kąpieli wątróbka bardziej delikatna i mniej gorzka.W międzyczasie obrać cebule i jabłka. Cebule pokroić w pół-krążki a jabłka starkować na tarce o grubych otworach. Przygotować wysoką patelnie lub rondel. Wyłożyć masło. Rozgrzać je, a następnie wrzucić cebulę i jabłka
Świat Domowej KuchniŁazanki spokojnie mogą postać 2 - 3 dni i mam wrażenie, że z każdym dniem smakują lepiej. Składniki: 250 g kapusty kiszonej 250 g łazanek 1 - 2 cebule 100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kopru włoskiego 5 - 8 ziaren ziela angielskiego(...)postawić na ogniu. Kolendrę, koper, cząber utrzeć w moździerzu. Dodać z pozostałymi przyprawami do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki. Odstawić na bok. Łazanki ugotować w osolonej wodzie. Kiedy kapusta
Sto kolorów kuchnikrowiego ).Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej!Niesamowity smak jeszcze na długo pozostanie na podniebieniu , a aromat(...)będzie unosił się w domu przez długie godziny!SKŁADNIKI:* szynka parmeńska – 2 plastry* ziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa extra virgin – 4 łyżki* bulion warzywny – 300 ml* mleko – 300 ml* makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka – 50 ml* natka pietruszki -1 pęczek* parmezan – 2 łyżkiPESTO :* liście bazylii
Ostra na Słodkochili – 1 duża szt*sok z cytryny – 2 łyżkiDODATKOWO:* filet z kurczaka – ok. 600 g* mleko – 75 ml* klarowane masło ghi – 3 łyżki* duża cebula – 1 szt* ryż np. basmati – 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny.Wszystko(...)kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce, tym smak będzie intensywniejszy ).W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran.Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia.Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody.Dodajemy kminek, cynamon i pieprz, gotujemy al dente.Ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z resztą soli.Na patelnię
Ostra na Słodkociasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia)Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Farsz:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach(...)możemy dodać ok. łyżkę oleju - wtedy pierożki nie powinny się posklejać). Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie. Moje posty
Słodka StronaPrzesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.Masa ziemniaczana:około 1 kg ziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już ugotowane :) Zimne ziemniaki zmielić(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać.Boczek pokroić w średnia kostkę i wytopić - na nim usmażyć cebulkę na rumiano. Kiedy cebula będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia, wrzucić czosnek. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.Do ziemniaków dodać boczek z cebulą i czosnkiem, wbić całe jajka i dodać
Codzienna kuchnia niecodziennamyśleć trzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :)Składniki:dynia o wadze około 2 kg.,świeży imbir - około 5 cm.,1 większa cebula,rosół lub bulion warzywny,duża szczypta cukru,3-4 łyżki oleju,sól i ostra mielona papryka - do smaku.Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek(...)pestkami.Pokroić w kostkę - od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością rosołu lub bulionu i udusić do miękkości.Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut.Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości
Codzienna kuchnia niecodziennaużyłam podwędzonego lekko i parzonego boczku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,niewielki kawałek selera,sól,odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia.Zalewa:1 większa cebula,12-15 ziaren ziela angielskiego,3-4 liście laurowe,1 łyżeczka ziaren pieprzu,4 szklanki wody,1/2 szklanki octu 3%.Wodę wlać do garnka, dodać przyprawy i cebulę(...)wąskim nożem "kieszonki" i wsuwać w nie słupki słoniny lub boczku. Mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, dołożyć cebulę z marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso podczas pieczenia
Codzienna kuchnia niecodziennanawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka słodkiej mielonej(...)garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki czosnku. Całość udusić do miękkości. Wystudzić.Resztę cebuli i czosnku posiekać drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć
Codzienna kuchnia niecodziennajest ratunkiem idealnym, wymarzonym wręcz. Ostre przyprawy, cudowny aromat i rozgrzewające działanie dodadzą nam sił nawet w najbardziej mroźne dni.Potrzebne nam (na 4 porcje):- 500 g mielonej wołowiny- 2 cebule czosnkowe- 4 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- mała puszka kukurydzy- 1 spora czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka-150 ml bulionu warzywnego- oliwa(...)papryczki chili marynowane- ostra papryka mielona (1 łyżeczka)- oregano (pół łyżeczki)- słodka papryka (1 łyżeczka)- kmin rzymski mielony (pół łyżeczki)- pieprz, sól- 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą i słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać
W poszukiwaniu inspiracjikiełbasacebulapieczarkiprzecier pomidorowyprzyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.)Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie cebule. W większym garnku rozgrzewam olej, główkę kapusty białej myję, szatkuję. Na olej najpierw wrzucam cebulę, solę i chwilę smażę mieszając, dorzucam poszatkowaną kapustę i przyprawiam (majerankiem, kminkiem- ziołami, pieprzem, solą(...)między czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną wodą odciskam kroję w między czasie w drugim mniejszym garnku rozgrzewam olej wrzucam jedną cebulę chwilę smażę i wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawiam (przyprawą do dań z kapusty, vegetą lub pieprzem ziołowym i solą morską). Kapusta kiszona będzie się smażyła krócej niż kapusta biała, więc
NA MOIM TALERZUsera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą czy pieprzem.Przygotowujemy wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy
NA MOIM TALERZUtroszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka. Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia(...)niewielkiej ilości oleju. Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plasternakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu. Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory. Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy
Maminek kulinarnyCałe danie powstanie na patelni.Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy(...)olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki.W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę.Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy
Maminek kulinarny