cebula - 11518 przepisów (strona:61/768)

KOFTA EGIPSKA 147

jagnięciny podhalańskiej1 jajko1 czerwona cebula1 ząbek czosnkubułka tarta1/2 łyżeczki cynamonu Kamissól morska Kamisczarny pieprz mielony Kamisdodatkowo:ser kanapkowo sałatkowyczerwona cebulaolej rydzowy2 cukinieWykonanie:Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne, nabijamy na zmoczone patyczki szaszłykowe(...)Grillujemy po ok 15 minut z każdej strony.Ser  kroimy w plastry, posypujemy czerwoną cebulą, polewamy olejem. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą, odstawiamy na conajmniej 20 minut, kiedy pusci sok,zlewamy, układamy na grilu, zapiekamy na rumiano z obu stron.Ten przepis bierze udział w konkursie ,,BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 228

kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny(...)sztuk:- 1kg surowych, obranych ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 2 plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać.Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony

Smaczne Zdrowe
Zupa-krem z dyni 96

Zakupiłam na pobliskim straganie taką oto pięknądynię.Ma ona 2 kilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz-imbir (dodaje pikanterii)-wywar z warzyw lub mięsny albo po prostu woda-mleko kokosowe lub śmietana najlepiej tłusta,ale to już zależy od Was.-liść laurowyPierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny.Czyli(...)zupie.Tak samo jak dynię kroję imbir.Kawałek o wielkośći ok 5 cm obieram i kroję na plastry.Teraz bierzemy garnek. Ja przecedzam mój wywar i w tym samym garnku podsmażam cebulę na oleju.Ja używam kokosowego, ale Wy wybierzcie taki jaki jest Waszym zdaniem najlepszy.Do cebuli dodaję kawałki imbiru, solę i dodaje pieprz czarny.Gdy już cebula jest miękka dodaję naszą pokrojoną dynię

Pasje Jolki
Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich 265

kurczakiem i grzybkami straw , a także  krem z jarmużu  i moje ulubione danie - zielone curry z kurczakiem . Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 5 cm imbiru 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka (opcjonalnie) 1 liść laurowy 1/2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN-180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek, imbir, marchewkę(...)cebulę dokładnie myjemy, a następnie obieramy (obierki i łupinki zostawiamy!). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i odłożone łupinki i obierki, przesmażamy około 3 minut, do uwolnienia aromatu.  2. skrzydełka kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy całą wodę, płuczemy garnek i ponownie umieszczamy w nim kurczaka. Dodajemy marchewkę, czosnek, cebulę, imbir, liść

Tajskie smaki
Burgery z miodowym pulled pork 187

ketchupu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tabasco 1 łyżka pikantnej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne bułki z karmelizowana cebulą: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu lipowego łyżeczka sosu z octem balsamicznym żółtko opcjonalnie: czerwona(...)przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W między czasie przewracamy je około 2 razy. Bułki możemy przygotować dzień wcześniej albo w czasie gdy mięso się marynuje. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją do miękkości na oliwie po czym dodajemy miód i sos z octem balsamicznym i podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy

Mienta blog
Placek po węgiersku 145

gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki: Placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków 2 duże cebule 2 jajka 3 łyżki mąki 3 ząbki czosnku sól pieprz Gulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku(...)miski wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, mąkę, olej, tymianek, majeranek, sól i chilli. Mieszamy. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni, dodajemy mięso i chwilę smażymy. Potem dokładamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i dalej smażymy do uzyskania złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy

Oryginalny smak
Szaszłyki z ryżem z parowaru 216

pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :) Składniki :  (na 4 szaszłyki) 1 plaster schabu 4 pomidorki cherry zebra 1 mała papryka czerwona 8 plastrów wędzonego boczku  4 pieczarki 1 cebula czerwona  1 cukinia mała 1 mały ziemniak  1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego   Przyprawy : 1 łyżka oliwy z oliwek z oregano pieprz czarny  papryka wędzona słodka(...)razu:) Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, ja zawsze odrywam nóżki, ale możecie równie dobrze zostawić. Kroimy na pół, lub dajemy ich 8. Cebule czerwoną kroimy w 8 plastrów. Cukinie myjemy i obierakiem kroimy 4 czy 8 plasterków. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, które można przeciąć na pół. Im mniejsze kawałki ziemniaka

Parowar Faceta
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI 368

takie zdrowe, to smakuje jeszcze bardziej... :-) Piekłam w ciemnej formie o wym.30x11cm, można użyć mniejszą będzie wówczas wyższy. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 500g pieczarek - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba) - 1 pęczek natki pietruszki - 1 puszka białej fasoli -  ok.60g mąki ziemniaczanej - sól i pieprz do smaku - olej lub oliwa do podsmażenia pieczarek i cebuli(...)czosnkiem (dałam olej kokosowy bezzapachowy) Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju lub oliwie, doprawić solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć także cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły). Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną natkę pietruszki oraz

Smaczne Zdrowe
S... Spaghetti bolognese 218

mamy szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti ? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej! Składniki (2 porcje) 1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 1 puszka pomidorów(...)duża cebula 1 ząbek czosnku 250g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwek parmezan do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie: Sos: W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli.  Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez

Kitchens Alphabet
Trochę zapomniany już smak gołąbków 205

mięsa mielonego (u mnie drobiowe) 100 g białego ryżu 1 średnią cebulkę przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranek olej do smażenia Do sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule 500 g pomidorowej passaty 200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: świeże zioła do podania(...)Najpierw przygotowujemy sos (spokojnie można to zrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce (nie ma znaczenia czy na dużych, czy na małych oczkach, bo później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej więcej tyle samo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Podsmażamy ok. 10 min., a następnie dodajemy

Ratunku obiad
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 265

łyżki śmietany.  4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć.  5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie.  SKŁADNIKI NA FARSZ: - kapusta - główka, - cebula - 10,  - przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny, pieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku,  - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle(...)WYKONANIE FARSZU: 1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka).  2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle (lub oleju).  3. Kapustę odciskamy z wody (bardzo dokładnie) i łączymy z cebulą i przyprawami. Przesmażamy - do usunięcia nadmiaru wody. Odstawiamy do wystudzenia.    WYKONANIE KAPUŚNIACZKÓW/PASZTECIK

Wypisz Wymaluj
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 142

niespotykanym smakiem i boskim zapachem. Ma w sobie wszystko to, co w kuchni kochamy. Udało nam się na chrupiącym cieście połączyć takie pyszności jak: szpinak, dip czosnkowy, oliwki, sery, cebula ... i " piekło - niebo " - bezglutenową mieszankę , bez której już nie wyobrażamy sobie gotowania. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - 25 dkg mąki, - 1/4 kostki drożdży, - pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem, - łyżeczka(...)bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne! SKŁADNIKI NA FARSZ: - szpinak świeży liściasty, - 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella) - oliwki zielone z papryczką - oliwki czarne - cebula biała - cebula czerwona - wędlina - domowy dip czosnkowy (!) - ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO" WYKONANIE: -ciasto: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę

Wypisz Wymaluj
Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami 91

Składniki, 4 litry zupy: Bulion: 200 g żeberek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 0,5 korzenia selera 1 pietruszka (korzeń + liście) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 suszone grzybki Zupa: 0,5 kg czerwonych buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz i sól do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)wrzucić do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Obrać buraczki i pokroić w drobne słupki. Cebulę, czosnek posiekać i podsmażyć na patalni.  Po 1,5 godziny odcedzić bulion od składników. Odłożyć do miseczki grzybki i marchewkę.  Do bulionu wrzucić pokrojone buraczki i gotować

cooklife
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 224

całkiem smaczne krokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami.  Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 brokuł 200g pieczarek 2 cebule 15dkg sera żółtego sól pieprz słodka papryka 1 jajko 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem(...)Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Po podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu odparowania wody. Studzimy. W dużej misce mieszamy wszystkie ugotowane wcześniej składniki: ziemniaki, brokuły, pieczarki z cebulą oraz starty ma małych oczkach ser. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi

Walijskie Pichcenie