cebula - 11518 przepisów (strona:60/768)

Placki po węgiersku 239

placki ziemniaczane.Polane gulaszem wołowym.Z dodatkiem kolorowych papryk.Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.Pycha!Składniki:Gulasz wołowy:500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra;1 papryka czerwona;1 papryka żółta;2 cebule;1 ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1/2 łyżki kminku mielonego(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;Olej.Placki ziemniaczane:1 kg ziemniaków;3 czubate łyżki mąki pszennej;1 duża cebula;2 jaja;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Gulasz wołowy:W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym

Gospodyni Miejska
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 400

boczkiem...Miękkie i soczyste plastry schabu.Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos.I kawałeczki wysmażonego boczku.Pycha! Składniki:1 kg schabu bez kości;500 g pieczarek;250 g wędzonego boczku;3 duże cebule;500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem(...)mięsa, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, na rogrzanym na patelni oleju, bez panierki, na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Boczek pokroić w niewielką kostkę.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Na rogrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i podsamżyć. Następnie dodać cebulę i chwilę razem podsmażać

Gospodyni Miejska
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 524

ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane na twardo;Pęczek natki pietruszki;Pęczek koperku;1 łyżka majonezu;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Około 50 g masła(...)koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.Do farszu dodać majonez. Wymieszać.Farsz przyprawić solą i pieprzem.Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi 178

Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi...Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów.Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.Podana z parmezanowymi chipsami.Niebo w gębie!Składniki:1 kg pomidorów;1 duża, czerwona papryka;2 średnie, czerwone cebule;6 ząbków czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);Oliwa z oliwek;1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.Cebule obrać, pokoić w ćwiartki, ułożyć na blasze obok papryki.Czosnek obrać, ułożyć na blasze obok papryki i cebuli.Warzywa na obydwu blachach obficie posypać solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą.Obie blach

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 361

dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka gałki muszkatałowej;1 łyżeczka mielonego pieprzu;1/2 łyżeczki(...)imbiru;Sól.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 192

zimnej wody lub 500 ml domowego zakwasu na żurek; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;1 średnia cebula;250 g półtłustego, białego sera;250 g dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej); 1 łyżka oleju;Sól;Pieprz;Jajka ugotowane na twardo - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo.Cebul(...)obrać, pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 217

Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty.Pokrojona w drobną kostkę cebula.Duża ilość posiekanego koperku.I pyszny słodko - kwaśny smak.Idelany dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Główka młodej kapusty; Pęczek koperku;2 duże cebule;2 łyżki masła;1 liść laurowy1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;5 łyżeczek białego cukru;2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć(...)czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.Ugotowaną, miękką kapustę odcedzić. Odcedzoną ponownie włożyć do garnka. Dodać zeszkloną

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 214

włoska uczta.Polecam! Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;3 ząbki czosnku(...)umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe.Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć.Gdy warzywa z mięsem będą

Gospodyni Miejska
Pieczarki w majonezie na ciepło 473

Pieczarki w majonezie na ciepło...Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.Kawałki zeszklonej cebuli.Wszystko oblepione majonezem.Mocno przyprawione pieprzem.Pyszny i szybki dodatek do obiadu.Smacznego!Składniki:250 g pieczarek;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżka majonezu;1 łyżeczka zimnej wody;1/2 łyżeczki białego cukru;Sól;Pieprz czarny;Pieprz ziołowy.Sposób przygotowania:Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę.Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody.Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem i zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu do miękkości.Podduszone pieczarki z cebulą przyprawić solą, i dość mocno pieprzem (ziołowym i czarnym).Do pieczarek dodać majonez z wodą. Wymieszać. Chwilę razem podsmażać.Podawać ciepłe/gor

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 314

sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię.Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawamiLobio – danie z fasoliW Gruzji przygotowuje się często(...)Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana.Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pychaSałatka gruzińskaSałatka pomidorowo-ogórkowa. Jest dosłownie wszędzie! Pomidory, ogórki, czerwona cebula i mnóstwo zieleniny (pietruszka, kolendra). To podstawowa sałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było

Poezja smaku
Marynowany surowy łosoś w przyprawach 258

można pobrać na tutaj.Marynowany surowy łosoś w przyprawachProporcje dla 6 osóbCałkowity czas przygotowania: marynowanie 74 godziny, przygotowanie 30 minutSkładniki:700 g świeżego łososia500 ml wody2 łyżki soli100 g cebuli½ litra oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia3 saszetki oleju Kujawskiego z czosnkiem6 listków laurowych10 ziarenek ziela angielskiego1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnkachWykonanie:Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy(...)przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem  i studzimy.Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie

Kulinarne przygody Gatity
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 242

KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMISkładniki:- 12 sztuk cienkich naleśników- 1kg kiszonej kapusty- 500g pieczarek- 2 białe cebule- 4 liście laurowe- 5 kulek ziela angielskiego- 1 łyżeczka kminku- 1 łyżka cukru- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- 1/4 kostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy(...)szatkujemy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, zaś obraną cebulę kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy i dodajemy

Mentor Smaku
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 294

Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu czosnkowego, doprawioną iście diabelsko! Chilli, oregano i maleńkie pomidorki. A ten cały urodzaj ułożony został na bezglutenowym, owsianym cieście (tak, jest mąka owsiana w 100% bezglutenowa). SKŁADNIKI(...)/FARSZ:- Szpinak świeży, 1/3 opakowania,- Pieczarki, 1/2 opakowania,- Papryka Czerwona, 1 mała- Papryka Żółta, 1 mała,- Ser Żółty, 400 g,- Wędlina z indyka, 200 g,- Cebula, 5-6 białych- Mieszanka "Pomidor, oregano, chilli" Piątnica, na smak,- Pomidorki Igiełki Piątnica, na smak.- Pieprz czarny,- Domowa mieszanka suszonych warzyw, - odrobina oleju,/Dodatkowo DIP CZOSNKOWY DOMOWY /mocno czosnkowy, kremowy./CIASTO:SKŁADNIKI

Wypisz Wymaluj
KOFTA EGIPSKA 157

jagnięciny podhalańskiej1 jajko1 czerwona cebula1 ząbek czosnkubułka tarta1/2 łyżeczki cynamonu Kamissól morska Kamisczarny pieprz mielony Kamisdodatkowo:ser kanapkowo sałatkowyczerwona cebulaolej rydzowy2 cukinieWykonanie:Mięso mielimy, do mielenia wrzucamy też cebulę. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, cynamon ,sól i pieprz. Tak doprawione mięso odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki podłużne, nabijamy na zmoczone patyczki szaszłykowe(...)Grillujemy po ok 15 minut z każdej strony.Ser  kroimy w plastry, posypujemy czerwoną cebulą, polewamy olejem. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy solą, odstawiamy na conajmniej 20 minut, kiedy pusci sok,zlewamy, układamy na grilu, zapiekamy na rumiano z obu stron.Ten przepis bierze udział w konkursie ,,BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 238

kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny(...)sztuk:- 1kg surowych, obranych ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku- 2 plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać.Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania