CIASTO: 0,5 paczka drożdże, sól, 1 szkl woda ciepła, 4 łyżki olej, 4 szkl mąka, FARSZ 250 g ser żółty, 400 g pieczarki, 3 szt pomidory 4 szt cebula, sól, 250 g kiełbasa cienka, pieprz Party Dip czosnkowy do polania- 1 opak 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, tłuszcz do podsmażenia cebuli i pieczarek ., CIASTO Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą(...)rozpuszczenia. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. FARSZ Cebulę obrać pokroić w plastry i usmażyć na złoty kolor. Pieczarki lekko poddusić. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na dużą blachę, posmarować ciasto koncentratem. Na ciasto układamy warstwami, cebulę, kiełbasę, pomidora, pieczarki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia DanusiPracuje w szkole jako kucharka, gotuje dla męża , córki i syna Leczo z papryki i kiełbasy SKŁADNIKI: papryka czerwona - 3 szt papryka żółta - 3 szt cebula - 2 szt duże pomidor - 2 szt duże sól pieprz wegeta papryka ostra do smaku kiełbasa cienka - 450 g tłuszcz do smażenia listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, zdjąć(...)skórkę, pokroić. Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Na patelnię wlać tłuszcz, włożyć cebulę, podsmażyć z wegetą. Do garnka wlać odrobinę tłuszczu, dodać paprykę, dusić na wolnym ogniu. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do papryki dodać kiełbasę, cebulę i pomidory, razem wszystko poddusić. Doprawić do smaku. (function
Kuchnia Danusitego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia *na sos: 1 cebula, pokrojona(...)Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami
Kulinarny Pamiętnikkuchni), po drugie szybko daje się podgrzać, no i z powodzeniem może konkurować z tzw. drugim daniem. Dziś w menu błyskawiczna zupa warzywna. Potrzebujemy (na duży garnek): - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki świeżego tymianku - 1 litr passaty - 2 litry bulionu z kury - 2 marchewki - 2 cukinie - 2 pasternaki (zamiast pasternaku można użyć pietruszki) - sól - pieprz - parmezan - oliwa(...)oliwek W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka, dodajemy tymianek i smażymy na niewielkim ogniu, do momentu aż cebula się zeszkli (pilnujemy by sie nie przypaliła). W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. Do cebuli dodajemy passatę, starte warzywa, zalewamy całość bulionem, doprawiamy
W mojej holenderskiej kuchnipory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki(...)puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż
karmelowySkładniki: 5 jajek, 1 puszka tuńczyka z sosie własnym, 200 g żółtego sera, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 1 ogórek konserwowy, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki musztardy, 1/2 puszki kukurydzy. Przygotowanie: Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając(...)majonezem. Na sam spód przezroczystego naczynia ścieramy na tarce 100 g żółtego sera, na to układamy pokrojone białka. Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy
Aga w kuchniSkładniki: 1/4 wiejskiej kury, 1/2 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 3 litrów zimnej wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego , 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie: Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy(...)minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej patelni i podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy
Aga w kuchniprzygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw Składniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,2 l. bulionu warzywnego 2-3 łyżki posiekanego świeżego oregano sól, pieprz oliwa na salsę pomidorowo-paprykową: 4 dojrzałe pomidory(...)temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą miękkie. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i podduś na niej cebulę oraz mieloną kolendrę przez ok. 10 min. W tym czasie usuń skórkę z papryki i papryki chilli i zmiel w robocie kuchennym razem z pomidorami (pulsacyjnie, jeżeli chcesz, aby salsa
Chilli Czosnek i Oliwaeleganckie. I szybkie co najwazniejsze ..a o to nam chodzi ,szczegolnie kiedy piekna pogoda i szkoda czasu na gotowanie! Składniki: - 50 dag wątróbki drobiowej - 3-4 duże cebule - 1-2 kwaśne, twarde jabłka - sól, pieprz, natka pietruszki - tłuszcz do smazenia Wykonanie: Wątróbkę oczyścić z błon, wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie , sprawdzic(...)jeszcze zolci ...osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki, jabłka na mniejsze kawałki (u mnie kostka, ale mogą to być też np. cienkie plasterki). Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu, obsmażyć na nim z obu stron wątróbkę *UWAGA wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda.. Następnie dorzucić cebulę i jabłka. Dusić wszystko pod przykryciem, aż cebula będzie szklista
Z Kuchni Do Kuchnidorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku -1 szklanka mleka -1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego(...)genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także drobno pokroić w cieniutką kostkę oraz zmiksować pomidory z puszki. Na patelni z przykrywką należy rozgrzać oliwę i podsmażyć boczek na złoto, następnie dodać cebulę oraz
Z Kuchni Do Kuchnimożna też dowolnie modyfikować używając innych warzyw, lub na przykład dodając do niego odrobinę podsmażonego boczku. Do przygotowania omleta użyłem: 3 jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem w cienkie plasterki o grubości około(...)Cebulę obrałem z łupinki, a następnie pokroiłem jej połowę w cienkie piórka. Pozbawioną pestek 1/3 papryczki chili drobno posiekałem, a pomidora pokroiłem w plasterki. Jak już wspomniałem użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem
Wyprawy kulinarnelubczykiem , z kapusty , z pomidorami , z porem . Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany(...)szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany Wykonanie: Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy
Kulinarne przygody Gatitypomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g czerwonej papryki 150 g cebuli 200 g pieczarek 1 papryczka chili 500 g pomidorów 500 g kiełbasy 700 g ziemniaków 1 łyżeczka czerwonej papryki opcjonalnie 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku sól(...)pieprz olej do smażenia Wykonanie: Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm). Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chili drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz z cebulą przekładamy
Kulinarne przygody GatityPrzepyszny krem z pieczonych warzyw -pomidory, papryka, cebula i czosnek nadają mu wspaniały smak, a zapach w domu przy przygotowywaniu jest po prostu obłędny.. SKŁADNIKI(...)pomidorów 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 5 ząbków czosnków sól, pieprz, chili 150 g sera feta świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry. Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy
Moje Kuchenne Rewelacjezaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, sól, pieprz, ostra papryka, łyżka mąki(...)olej rzepakowy do smażenia. Wykonanie Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić
Z miłości do słodkości