cebula - 11518 przepisów (strona:69/768)

Ogórki z przyprawą do grilla 203

Zaprawiacie ogórki? Zresztą, po co pytam, na pewno tak:) Ja najczęściej robię tradycyjne ogórki kiszone, ale przygotowuję także różne sałatki warzywne na zimę oraz takie oto ogórki z cebulą w zalewie octowej z pikantną przyprawą do grilla. Przyprawa nadaje ogórkom charakteru:) Mój mąż się nimi zajada... Składniki: 2 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 3 łyżki soli.     Ogórki umyć(...)pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.     Zalewa: 2 i 1/2 szklanki wody, szklanka octu 10%, 1 i 1/3 szklanki cukru, czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla, 1/2 łyżki gorczycy, koper, natka pietruszki.   Do garnka wlać wodę i ocet

Z miłości do słodkości
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 202

Trzeba przyznać, że zapiekanka, którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku, ponieważ w lodówce miałam tylko cebulę, czosnek , trochę sera żółtego, wszechobecne ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam mięso mielone.Muszę przyznać, że udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osób Składniki: 2 duże cebule(...)wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy sól  , pieprz, startą gałkę muszkatołową, masło, mleko, starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Całość przekładamy do woreczka z dużym wycięciem gwiazdkowym. Cebulę obieramy  kroimy w kostkę  i podsmażamy na oleju wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem

Gorący kąsek
Zupa krem z cukinii 200

znowu się zaczyna - początek jesieni i już wszyscy w domu pociągamy nosami.  Na jesienną pluchę polecam więc zupę krem z cukinii - z czosnkiem i cebulą - świetna na przeziębienie !!! Przepis na zupę krem z cukinii : SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok. 700g) 2 cebule 3 ząbki czosnku 3/4 litra bulionu  oliwa  suszona bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy(...)kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut.  Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut.  Miksujemy zupę blenderem.  Możemy podawać  z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką

Moje Kuchenne Rewelacje
Dwukolorowa zupa krem z papryki 148

ZUPA CZERWONA 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma  PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy  w dwóch garnkach. Zupa(...)czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych). Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i bulion  i gotujemy do miękkości

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1375

ziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)bardzo nie zmiękły. Odcedzamy. Brokuła podzielonego na różyczki obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy.   Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.   Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Strogonow 250

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka(...)dużej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy pieczarki, paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula stanie się szklista. Mięso kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie przekładamy do garnka. Dwie szklanki wody z rozkruszoną kostką rosołową wlewamy do garnka z mięsem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Mąkę rozprowadzamy z pozostałą wodą, mieszając mięso

Salonik smaków
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 400

akompaniamencie słodkiej kukurydzy oraz świeżych ziół. Idealne na pożywny, a zarazem w miarę lekki posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): > kroimy ją w drobną kostkę lub drobne piórka i podsmażamy w głębokim garnku na oleju lub maśle na małym ogniu przez ok. 5 min, aż stanie się(...)szklista. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy i szklimy jeszcze 1 min. 2. MAKARON/RYŻ: na tym etapie warto wstawić wodę na makaron, aby był gotowy równocześnie z sosem. Ryż też świetnie pasuje, więc wybierzcie to, co lubicie. Sos będzie gotowy za ok. 15 min więc weźcie to pod uwagę gotując makaron/ryż. 3. PIERSI

Nerds Kitchen
Grzybówka z podgrzybków. 250

moim lesie . :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków świeżych 10 podgrzybków suszonych 1 łyżka jogurtu naturalnego (dla osób, które nie muszą dbać o linię polecam łyżkę śmietanki 30%, mniam!) natka pietruszki ziele(...)angielskie liście laurowe pieprz w ziarnach sól olej Warzywa myjmy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, gdy olej się rozgrzeje wrzucamy cebulę i czosnek, cały czas mieszamy do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dorzucamy marchewkę, pietruszkę, selera - podsmażamy jeszcze przez

Brzuszki Łakomczuszki
Placki z pomidorami z wyspy Santorini 190

smakowały mi jeszcze bardziej niż placuszki z cukinii , które pokazywałam Wam wcześniej tego lata. Ich zapach kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi, ale w smaku są inne - aromatyczne dzięki cebuli, dużej ilości ziół i odrobinie cynamonu. Uwielbiam je! Są dla mnie potwierdzeniem niesamowitości kuchni greckiej, która powoli zaczyna plasować się jako moja ulubiona spośród kuchni krajów śródziemnomorskich.  Placki(...)podstawie tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g mąki pszennej sól, pieprz oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 327

można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, 2 jajek, oliwy, kminku, ziela angielskiego, lubczyku. Przygotowanie dania(...)jest dość czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane. 1,2 kg kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem zimną wodą, odsączyłem i odłożyłem na bok. 2 marchewki starłem na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Grzyby również pokroiłem na paski o grubości około 0,5 cm. Na dużej, głębokiej patelni (można użyć dużego garna o grubym dnie) rozgrzałem

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 188

przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego(...)skóry. W tym celu użyłem zwykłej łyżeczki do herbaty. Czynność ta nie jest skomplikowana, jednak polecam wykonywać ją ostrożnie, aby nie przedziurawić pomidora, co uniemożliwiłoby jego nafaszerowanie. 1 cebulę średniej wielkości pokroiłem w drobną kostkę. Posiekałem również drobno 2 obrane ząbki czosnku. W głębokiej patelni (ja używam patelni typu wok) niezbyt mocno rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem

Wyprawy kulinarne
Marokańska kefta 208

charakterystyczny dla Maroka sposób w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie pomidorów i selera. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu, papryki słodkiej w proszku, papryki ostrej w proszku, soli, pieprzu, oliwy.   Najważniejszą rzeczą(...)przygotowaniu kefty i w ogóle w kuchni marokańskiej jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Pół kilograma wołowego mięsa mielonego przełożyłem do miski. Jedną cebulę, jeden spory ząbek czosnku bardzo drobno posiekałem w kostkę  i dodałem do mięsa. Na małą patelnię dodałem łyżeczkę kminku, który podgrzewałem bez oleju na dużym ogniu przez około minutę, aż zaczął wydzielać zapach. Kminek przełożyłem do moździerza

Wyprawy kulinarne
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 389

dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora,  2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku(...)odstawiłem do lodówki na godzinę. Obrane marchewki i pietruszkę pokroiłem w dość grube (około pół centymetra) lekko ukośne plastry. Selera obrałem i również pokroiłem w plastry o takiej grubość. Cebule pokroiłem w grube piórka, czosnek w grube plastry, podobnie jak pora. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej czosnek i cebulę, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista

Wyprawy kulinarne
Smalec wykwintny 230

dobry smalczyk z masą dodatków. Może smarowidło roślinne jest zdrowsze ale nic nie jest lepsze w smaku od swojskiego smalczyku. Składniki - 40 dag słoniny - 40 dag resztek wędlin - duża cebula - 2 ząbki czosnku - jabłko - pieprz ziołowy - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej(...)góry dziękuję. Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, na małym ogniu wytopić tłuszcz. Wędliny pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem, dodać

Świat Smaku
Zupa krem z pieczarek 159

latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek cebula 60g masła 0.5 litra bulionu 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni ropuszczamy nieco masła i smażymy cebulę na złoty kolor(...)czasie myjemy pieczarki i kroimy w paski. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i dusimy na małym ogniu. Do garnka wlewamy bulion oraz śmietanę, całość podrzewamy. Przekładamy pieczarki z cebulką do bulionu i gotujemy na małym ogniu. Na patelni robimy zasmażkę: rozpuszczamy pozostałe masło, na to wrzucamy mąkę i rumienimy przez 2 minuty. Łączymy zasmażkę z zupą mieszamając delikatnie łyżką

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania