cebula - 11518 przepisów (strona:54/768)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 540

Składniki: 250 g makaronu dowolnego 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego gotowany kurczak z rosołu 250 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g żółtego sera sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni(...)rozgrzać masło i dodać cebulę, którą należy lekko zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około

O kuchni z uczuciem
Placek po zbójnicku 138

Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule ok. 30 dag mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie(...)dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni i wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykę Wszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką i dusić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drobiowa wątróbka z cebulką - po prostu:) 138

nią taka ochota, że nie mogłam się opanować, żeby jej nie zrobić. Taką zwykłą-niezwykłą z cebulką:) Zjadłam z kajzerką. Składniki: 30 dag wątróbki mleko do zalania wątróbki 2 cebule pieprz jarzynka typu Vegeta Wątróbkę namoczyć w mleku - zalać tak, żeby cała została przykryta i odstawić na ok. 1 godzinę W tym czasie obrać cebulę, pokroić w piórka i przyprawić(...)pieprzem oraz Vegetą - wymieszać  Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, aż zmięknie. Po usmażeniu zachować ten sam tłuszcz - usmaży się w nim wątróbkę Po upływie godziny odlać mleko z wątróbki i szybko ją opłukać pod bieżącą wodą Oczyścić starannie z błonek i pokroić na małe kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką.  UWAGA: wątróbkę soli się dopiero

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Filety a la matias w śmietanie 161

robiłam, to mi nie smakowały, bo były za słone. Dlatego tym razem postanowiłam je dłużej moczyć. Nie chciałam kupować gotowych. Mało to razy się nabrałam płacąc masę pieniędzy za... cebulę w słoiku? Bo cebuli więcej niż śledzia...? Nie tym razem:) Tym razem znowu podjęłam próbę zrobienia własnoręcznie:) Składniki: 5 filetów a la matias (u mnie ważyły 310 gramów) 1 jabłko(...)cebula (jeśli ostra; a jeśli delikatniejsza to można dodać półtorej) 200 g śmietany 18% - małe opakowanie pieprz Filety płuczemy w wodzie trzy-, czterokrotnie, a następnie pozostawiamy namoczone na noc w lodówce pod przykryciem - ja tak właśnie zrobiłam (przykryłam tylko folią aluminiową, żeby lodówka nie "przeszła" zapachem śledzi), ponieważ nie chciałam mieć solonych. Pan w sklepie mi powiedział, że jeśli śledzie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smalec domowy 106

pracy jakieś dwa lata temu, ale dopiero niedawno go zrobiłam:) Ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! Składniki: 1 kg mielonej słoniny 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego 1 cebula majeranek do smaku Słoninę stopić na patelni na malutkim ogniu. Trzeba pamiętać o tym, że patelnia i drewniana łyżka (ja takiej używałam) muszą być suche. W przeciwnym razie tłuszcz będzie(...)pryskał i się poparzycie Odjąć trochę tłuszczu - będzie do podsmażenia cebuli Oddzielnie podsmażyć mięso - również na małym ogniu Obrać cebulę, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć na odrobinie stopionej słoninie -  nie przypalić, bo będzie gorzkie! Przełożyć cebulę do tłuszczu i całość posypać przyprawą typu Vegeta z odrobiną majeranku Przełożyć do słoika i zjeść najlepiej w przeciągu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą 106

słuchać bo nie jest irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale...  Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł naprawdę pyszny. I do tego zrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor(...)trakcie robienia przez Davida czeskich knedli. Nie wiem więc jak od początku należało je robić. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 marchewka 1 cebula 1 łyżką mąki pieprz 1 szklanka piwa (ja zastąpiłam szklanką bulionu) Polędwicę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Nagrzewamy mocno

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Klopsiki zapiekane w sosie pomidorowym 141

moim blogu :)  Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie(...)Cappy) 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki Vegeta Ryż ugotować w osolonej wodzie Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kartacze - kluski z mięsem 166

jakiś czas...? ;) Składniki na ciasto: 2 kg ziemniaków 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Składniki na farsz: 550 gramów karkówki  1 cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól pieprz Dodatkowo do okraszenia: boczek wędzony 1 cebula Najpierw farsz: m ięso zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze.  Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać roztarty w dłoniach(...)suszony majeranek, sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić Ciasto:  p ołowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada z mięsa mielonego 119

serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego  2 cebule 3 jajka pół puszki czerwonej fasolki pieprz sól 3 łyżki bułki tartej łyżka masła kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy w drobną(...)kostkę. Mięso wyrabiamy z surowym  jajkiem, połową cebuli pokrojoną w kostkę i 2 łyżkami bułki tartej tak jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Drugą cebulę podsmażamy na oliwie na patelni, dodajemy troszkę soli a następnie pieczarki obrane i pokrojone na plasterki. Podsmażone pieczarki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kociołek meksykański dla biesiadników 140

zaprosić Was na kociołek biesiadników. Może i Wam zasmakuje i rozgrzeje Was w te jesienne popołudnia ...  Kociołek meksykański dla biesiadników SKŁADNIKI: 1700 szynkówki bądź karczku 2 duże białe cebule oliwa 150 g pieczarek 2 puszki pomidorów krojonych 2 puszki fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone przyprawa do potraw meksykańskich 2 łyżki zioła prowansalskie 1 łyżka papryka słodka(...)łyżka jarzynka przyprawa 1 łyżeczka magii sól pieprz liść laurowy 2 szt ziele angielskie 5 ziarenek PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy wszystkie składniki - cebulę, pieczarki obieramy, papryki oczyszczamy. Cebulę i pieczarki kroimy w plastry, paprykę w paseczki.  Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szklimy ją, następnie dodajemy przesmażone na patelni bez tłuszczu mięso

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z kiełbasą i papryką 116

którym ugotujemy ryż.   Risotto z kiełbasą i papryką  SKŁADNIKI: 100 g ryżu risotto 500 ml bulionu warzywnego 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 cebula biała 200 g kiełbasy podwawelskiej olej szczypiorek sól pieprz 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż będzie perłowy wówczas zalewamy 2 szklankami bulionu(...)warzywnego i gotujemy ryż do całkowitego odparowania bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, papryki myjemy i oczyszczamy z nasion i kroimy w paski bądź kostkę. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę z kiełbasą i dodajemy paprykę - przesmażamy. Kiedy ryż mamy ugotowany dodajemy do niego kiełbaskę z cebulą oraz papryką, wszystko mieszamy dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Dane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek w chlebowych miseczkach 158

sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki 1 cebula kawałek kiełbasy wiejskiej 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól jajka chlebowe miseczki majeranek gałązka zielonej pietruszki Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również kiełbasę wiejską. Cebulę(...)angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną kiełbaskę z cebulą oraz białe kiełbaski. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut, a następnie wyciągamy białe kiełbaski, a do garnka wlewamy zakwas i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy majeranek, przyprawiamy solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru 157

spotkaniami z przyjaciółmi przy grillu. Szaszłyki te może nie mają wiele wspólnego z grillowaniem jednak nadal pozostają szaszłykami, a wersja ta jest zdrowa i smaczna. Szaszłyki z kurczaka i cebuli z parowaru   SKŁADNIKI: 130 g piersi z kurczaka 0,5 czerwonej cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej sól ziołowa do smaku kilka różyczek brokuła 50 g ryżu 20 g kiełek(...)odrobiną soli.  Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki dodajemy paprykę oraz sól ziołową - mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 25-30 minut.  Cebulę kroimy na mniejsze kawałki.  Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian kurczaka i cebulę.  Szaszłyki przekładamy do parowaru i okładamy brokułem - ustawiamy parowar na 30 minut. Szaszłyki podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z łososiem i roszponką 123

jego udziałem są niemalże błyskawicznie to świetnie prezentuje się w rożnych zestawieniach. Dzisiaj troszkę odmiennie i mało klasycznie, jednak zapewniam że smacznie :) Spaghetti z łososiem i roszponką SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku oliwa 100g makaronu spaghetti razowego 2 garście roszponki 100 g łososia wędzonego pieprz kolorowy do smaku  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około(...)minut - odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę a czosnek siekamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy, następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki łososia - przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy ugotowany makaron.  Całość mieszamy.  Na koniec dodajemy roszponkę.  Podajemy oprószając świeżo mielonym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe serduszka z cebulką 107

serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli ziołowej 50 ml letniego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 cebula czerwona 1/2 cebuli zwykłej 1 łyżka oliwy do smażenia mleko do posmarowania    Przygotowanie: Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki(...)całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki