cebula - 11518 przepisów (strona:50/768)

Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 302

które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego(...)tylko aby mięso stało się białe z wierzchu i nie uległo zarumienieniu. Pod koniec smażenia dodałem do kurczaka 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i całość smażyłem jeszcze przez chwilę, aby czosnek zaczął intensywnie pachnięć, a cebula lekko się zeszkliła. Kurczaka wraz z cebulą i czosnkiem dodałem do gotującego się wywaru z grzybów. Dodałem

Wyprawy kulinarne
Surówka z kiszonej kapusty, Julie i Julia 186

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka kiszonej kapusty (z marchewką) 1 łyżeczka cukru ½ drobno posiekanej cebuli sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Do miski wrzuć kapustę. Posyp cukrem, odstaw na kilkanaście minut (cukier złamie kwaśny smak kapusty). Do oddzielnej miski wrzuć posiekaną cebulę, posyp ją solą, odstaw na kilkanaście minut (dzięki temu cebula nie będzie taka ostra w smaku). Wymieszaj kiszoną kapustę z cebulą, dodaj oliwę i dopraw do smaku pieprzem. Przed podaniem

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegeburgery i Niebo w gębie 223

font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu): 1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi: Składniki: ½ szklanki kaszy gryc zanej olej 2 ząbki czosnku 1 cebula 5-6 pieczarek(...)łyżki zmielonego siemienia lnianego 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do obtoczenia: otręby Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Formuj większe kotlety, obtaczaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 190

idealna propozycja obiadowa na chłodniejsze dni. Podawaj z sosem, np. pomidorowym lub grzybowym. Składniki: ½ szklanki kaszy gryczanej ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy pęczak całej 4 ząbki czosnku 2 cebule 3/4 średniej główki kapusty włoskiej (może być też zwykła biała) 4-5 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe sól, pieprz, sos sojowy 1 łyżka lubczyku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego(...)bułki tartej olej do smażenia Zielenina: 2-3 pęczki, np. szczypiorku i natki pietruszki Ugotuj każdą z kasz oddzielnie. W szerokiej patelni lub woku podsmaż na oleju drobno pokrojone cebule i czosnek. Dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i chwilę podsmaż. Następnie podlej wodą (1 szklanka) i duś do miękkości ok. 10-15 minut (jeśli kapusta jeszcze

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 223

pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną(...)soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut. W dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 203

taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  PRZYGOTOWANIE: Z kapusty oparzamy liście z których odcinamy zgrubiałe łyko. Ryż gotujemy(...)osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Omlet ze szpinakiem i koprem włoskim 189

wszystko będzie OK. Bierzmy się do pracy :)     Omlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby) Składniki: 3 jajka 1/2 kopru włoskiego duża garść świeżego szpinaku 1 mała cebula 4 pieczarki 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego kukurydza konserwowa oliwa z oliwek pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, gałka muszkatołowa Zaczynamy od pokrojenia pieczarek, cebuli, kopru włoskiego w drobną kostkę(...)średnią patelnię wlewamy nieco oliwy i przesmażamy na początek koper włoski, aż się zeszkli. Odkładamy go do miseczki. Teraz dolewamy nieco oliwy i wrzucamy na patelnię cebulę i pieczarki. Przesmażamy na małym ogniu, w czasie kiedy warzywa smażą się, delikatnie wbijamy jajka do miseczki. Dodajemy łyżkę jogurtu, pieprz, sporo tymianku roztartego w dłoniach, trochę soli, papryki ostrej i na koniec

vegetanie
56. Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy 158

prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna - 100 gram kostka rosołowa - 1 sztuka jajka - 3 sztuk bułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata - pół główki olej do smażenia sól, pieprz, wegeta Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę(...)bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę

Jadło i czytadło
Pasztet miodowy 140

szczególności na bazie wątróbek drobiowych (chyba najtańszy mięsny pasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia   Cebulę pokroić(...)piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku (nie można jej przypalić).   Wątróbkę umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem. Przyprawić jeszcze

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbki z ananasową nutą 161

moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie.   1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki(...)litra   Wątróbkę umyć i moczyć przez ok 1-2 godziny w mleku. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć ok. 30 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać  s łodkiego smaku (nie można jej przypalić).   Wątróbkę odsączyć z mleka, przelać zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie  zmielić w maszynce lub blenderem

Jadło i czytadło
Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Pyszny obiad na lato. 221

dodaję do potrawy pachnący wędzony boczek i swojską kiełbaskę. Polecam :) Składniki - cukinia ( jedna duża lub dwie mniejsze ) - papryka 2 szt. ( najlepiej 1 czerwona, 1 zielona ) - pomidory 4- 5 szt. - cebula - czosnek 1 duży ząbek, lub 2 mniejsze - pieczarki 8-10 szt. - boczek wędzony 15 dkg. - dobra cienka kiełbasa 1 pętko - domowa wegeta ( ew. sól i pieprz do smaku) - majeranek, bazylia(...)olej Wykonanie. Boczek i cebulę kroję w drobna kosteczkę , kiełbasę i pieczarki w półplasterki i plasterki, paprykę, cukinię i pomidory ( sparzone i obrane ze skórki ) w większa kostkę. Cukinię przed krojeniem obieram ze skórki i jeśli jest duża i ma duże pestki to je usuwam, z małej nie ma takiej potrzeby. W garnku z grubym dnem, rozgrzewam odrobinę oleju wrzucam

Kuchnia z widokiem na ogród
Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami 173

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami

VioletoweKucharzenie
Kurczak słodko-ostry 301

szybki obiad gdy mamy mało czasu na jego przygotowanie. 500 g filetu z kurczaka Przyprawa do mięsa 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 200 g pieczarek 1 cebula 100 ml soku z ananasa 200 ml wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kardamonu Szczypta imbiru Sól(...)smaku Pieprz Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę oraz przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pieczarki, podsmażamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i kurczaka. Gdy jest podsmażony dokładamy pieczarki z cebulą. Dolewamy wodę, sok z ananasa i przyprawiamy koncentratem pomidorowym

VioletoweKucharzenie
Karkówkowe warkocze pieczone z cebulką i pieczarkami 169

Dobrze przyprawione i aromatyczne mięso, w całości przeniknięte pieczarkami i cebulą. Uwielbiam takie obiady. Bo kto nie lubi konkretnego kawałka mięsa?  500 g karkówki Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 300 g małych pieczarek 2 cebule Oliwa z oliwek Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 mc. Każdy plaster nacinamy w 3 miejscach(...)przecinamy do końca. Zaplatamy warkocze i spinamy wykałaczkami. Każdy plaster dokładnie nacieramy przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką oraz lubczykiem. Pieczarki kroimy na ćwiarki a cebulę w piórka. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pieczarkami i cebulą, skrapiamy oliwą i oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 70 minut

VioletoweKucharzenie
Tortilla ziemniaczana 250

Moja propozycja na dzisiejszą kolację to tortilla ziemniaczana. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Tortillę można wzbogacić kawałkami boczku lub kiełbasy. SKŁADNIKI: 7 jajek, 5 średnich ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz czarny mielony, masło, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i cebulę obieram. Ziemniaki kroję w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Razem podsmażam na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Jajka wybijam(...)miski. Dodaję przyprawy. Ubijam jajka trzepaczką lub widelcem. Dodaję podsmażone ziemniaki oraz cebulę. Mieszam. Masę wylewam na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażę na małym ogniu na rumiano. Następnie tortillę przewracam na drugą stronę przy pomocy płaskiego talerza i smażę z drugiej strony. Przygotowaną tortillę kroję na porcje i układam na talerzu

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania