czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami. Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :) Zaczynajmy zatem gotowanie :) Penne trzy kolory Włoch (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu penne 2 czerwone papryki 1 duża cebula 6 brykietów(...)szpinaku 1 słodka śmietanka 12%, 200 ml 1 serek topiony 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony
vegetanieDuża porcja! Z przepisu wychodzi około 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego(...)sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy
Czerwona Porzeczkadobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) 1 łyżeczka suszonego(...)tymianku sól, pieprz do smaku do obtoczenia: 1/2 szklanki bułki tartej Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy
bistro mamagodz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony(...)sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie podsmażyć na oleju
SzczyptaSmaQPołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka
Bullionajprzeróżniejszymi dodatkami, od grzybów, mięs, warzyw po owoce morza. Dziś przedstawię właśnie tę ostatnią wersję, czyli risotto ai frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera(...)garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę. KROK 2 Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone składniki i przysmażam. Ważne jest aby nie spalić cebuli ani czosnku
smacznieinatematSKŁADNIKI: 0,5 kg wątróbek drobiowych 2 cebule garść migdał (w płatkach lub słupkach) 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka sól, pieprz KROK 1: wątróbkę dokładnie umyć, osuszyć, usunąć "błonki" zalać mlekiem i odstawić na około 0,5 h Cebulę oczyścić i pokroić w piórka Na suchej rozgrzanej patelni podprażyć płatki migdał (dzięki takiemu "zabiegowi" staną się chrupkie(...)bardziej aromatyczne :)) KROK 2: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka Podlać "chlustem wina", dzięki czemu cebula troszkę zmięknie i nabierze winnego smaku Wątróbkę odsączyć z mleka, dodać do podsmażonej cebulki Smażyć około 20 minut na średnim ogniu, podlewając delikatnie winem Na końcu, po zdjęciu z gazu posolić i popieprzyć do smaku, posypać uprażonymi płatkami migdał SMACZNEGO!!! Koszt
smacznieinatematSKŁADNIKI: 1 opakowanie krewetek koktajlowych 2-3 cebule 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki masła szczypta chili szczypta soli KROK1: Cebulę pokroić w kostkę Na rozgrzanej patelni roztopić masło, smażyć cebulę dopóki się zeszkli KROK 2: Krewetki dodać do podsmażonej cebuli, podlać białym winem Smażyć około 10 minut. Wino powinno się zredukować na tyle by pozostał sos, w którym
smacznieinatematsama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2-3 suszone grzybki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól i pieprz do smaku Mięso myjemy, obieramy(...)ogień i gotujemy ok pół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, obieramy też cebulę i czosnek. Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy na kilka mniejszych części i podsmażamy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Dzięki temu bulion będzie bardziej aromatyczny
Zawsze głodna!czymś innym. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam zrobić większą porcję, od razu na 2-3 dni. Składniki na 6-8 porcji: 800 g wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów(...)kilka minut z każdej strony, aż włókna sie zamkną, a mąka lekko przyrumieni. Mięso przekładamy do garnka. Na patelnię wylewamy trochę oleju i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy razem. Następnie na patelnię z cebulą i czosnkiem wlewamy wino i czekamy, aż się zagotuje. Wrzące wino
Zawsze głodna!najbardziej smakuje pieczona w piekarniku - miąższ robi się wtedy miękki, nieco maślany. Po przekrojeniu na pół i usunięciu nasion, w dyni powstanie miejsce na farsz. Ja zrobiłem go z cebuli i imbiru. Składniki (dla 2 osób): 1 niezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki(...)czosnek. Na wierzch wyłożyć cienkie plasterki masła, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ok. 1 godzinę. Gdy dynia będzie się piekła, przygotować farsz. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na maśle. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką
W SMAKkawałkami kurczaka. Składniki: -pojedyncza pierś z kurczaka; - po pół brokuła i kalafiora (mogą być mrożone); -0,5 kg ziemniaków; -2-3 marchewki; -5 dag sera żółtego; - 1 duża cebula; - pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej; - sól, pieprz, oregano, Wykonanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź(...)brokuł umyj, podziel na różyczki, blanszuj we wrzątku około 10 minut, odcedź. 3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. 4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw z solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka z cebulą z małą ilością oleju. 5. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki, brokuły
dom-agi.plpopularnością. Zwykłe, syte i niezwykle smaczne. Chociaż oczywiście lubimy różnego rodzaju nowe pomysły. Zapraszam na spróbowanie gulaszu wg. mojego przepisu. Składniki: - 60 dag szynki wieprzowej, lub dobrego mięsa gulaszowego; - cebula; - olej; - sól, czarny pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka); - mąka, woda Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Przyprawiamy łyżeczką kucharka, szczyptą oregano(...)Każdy przyprawia wg swojego smaku, odstawiamy na 15 min. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się zrumieni. W połowie smażenia dodajemy przekrojoną na pół cebulę (można dodać pokrojoną w kostkę, ale ja tą cebulę wyciągam, żeby jej nie było czuć). Gdy mięso się ładnie zarumieni zalewamy patelnię wrzątkiem (może być przegotowana, gorąco woda), NIGDY
dom-agi.plsamo:) Zapraszam na moją wersję fasolki po bretońsku. Składniki: – 400 g fasoli piękny jaś, – 4 kiełbasy śląskie; – 20 dag boczku surowego; – 2 duże cebule; – koncentrat pomidorowy; – olej do smażenia – woda, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Fasole wieczorem zalać przegotowaną chłodną wodą i odstawić na całą(...)Rano odlać wodę i zalać świeżą chłodną przegotowaną wodą i gotować fasolę do miękkości. Cebulę posiekać, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić boczek i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, pod koniec smażenia dodać kiełbasę i cebulę i podsmażyć, aż cebula będzie złocista. Zawartość patelni dodać do gotującej się fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy
dom-agi.plzyskały całkiem nowy smak i niezwykłą delikatność. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (mi wyszło 12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 2 cebule 1 duża marchew 1 bułka 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki oregano szczypta ostrej papryki(...)mąka 1. Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. 3. Marchewkę i cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama mielę mięso to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki). 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą
Kto ugości moich gości?